In lumea medicala se vorbeşte tot mai mult, in ultimul timp, despre vitamina K2.
Bolile cardiovasculare si osteoporoza sunt principale cauze ale mortalitati si ale dizabilitatii in intreaga lume, atat pentru femei cat si pentru barbati.
Un element comun al acestor afectiuni este modul ineficient de utilizare a calciului in organism. Persoanele care sufera, atat de boli cardivasculare cat si de osteoporoza, prezinta o lipsa de calciu.
La cardiaci, calciul a fost gasit depozitat pe peretii vaselor de sange - rezultand artere rigide si fragile.
La cei afectati de osteoporoza, oasele prezinta o scadere a densitatii minerale, devenind friabile.
Nu este suficient a se consuma cantitatea necesara de calciu - fiind nevoie si de o distribuire si utilizare corespunzatoare a mineralului in corp. O cantitate mica de calciu poate duce la oase friabile, iar o cantitate mai mare imbunatateste sanatatea oaselor, dar duce la calcifierea arterelor, cu cresterea riscului de evenimente cardiovasculare, efect cunoscut sub numele de "Paradoxul Calciului".
Vitaminele K sunt vitamine liposolubile, dintre care, mai cunoscuta pentru rolul sau in procesul de coagulare a sangelui este vitamina K1 (fitomenadiona). Vitamina K2 este o alta vitamina K (menaquinona), esentiala pentru utilizarea eficienta a calciului in organism, fiind cea care activeaza proteine de care depind: fixarea calciului in oase (osteocalcinul) si inhibarea calcifierii arterelor (proteina Matrix Gla). Un aport alimentar insuficient de vitamina K2 creste riscul de depunere a calciului la nivelul arterelor, ducand la artere inelastice, rigide si de legare ineficienta a calciului in oase, ducand la oase fragile.
Vitamina K1 se gaseste in legumele cu frunze verzi, precum nap, broccoli, spanac, salata, patrunjel si este necesara in primul rand pentru o coagulare corespunzatoare a sangelui. Din totalul aportului alimentar, vitamina K1 este majoritara, reprezentand 90%. Cu toate acestea, este putin absorbita din legumele proaspete. Doar 10 – 20% din vitamina K1 obtinuta din aceste legume ajunge in sistemul circulator, de unde este rapid excretata si astfel devine indisponibila pentru tesuturile periferice: vase sanguine sau oase. in plus, coagularea fiind un proces important in organism, vitamina K1 este in primul rand absorbita si utilizata de catre ficat.
Vitamina K2 - necesara pentru tesuturile extrahepatice (oase, articulatii si vase de sange) este de origine bacteriana, fiind produsa in organism la nivelul intestinului gros.
De asemenea, se gaseste in mancarurile fermentate, precum cascavalul si branza. Procesul de pasteurizare nu distruge vitamina K2, ea putand fi degradata doar de radiatiile UV.
Cea mai buna sursa de vitamina K2 naturala este mancarea traditionala japoneza Natto, care este preparata din soia fermentata si contine mai multa vitamina K2 decat orice alt aliment cunoscut.
100 de grame de Natto contine 1100 mcg vitamina K2 , in timp ce 100 grame de branza contine aproximativ 30-40 mcg vitamina K2.
Numeroase studii au aratat faptul ca un consum crescut de Natto in Japonia este legat de imbunatatirea semnificativa a statusului vitaminelor K in organism, de sanatatea oaselor si arterelor. Din pacate, mirosul intens si gustul controversat fac ca aceasta mancare din soia sa fie o sursa de vitamina K2 putin acceptata de restul lumii.
Aportul de vitamine K in momentul de fata este semnificativ mai scazut decat acum 50 de ani.
Consumul majoritar al alimentelor procesate, reducerea din dieta a vegetalelor si alimentelor bogate in vitamina K a determinat un aport nesatisfacator de vitamina K. Terapiile cu antibiotice pe termen lung (care deregleaza flora intestinala), diareea cronica, afectarea functiei vezicii biliare sunt alte cauze care impun o suplimentare cu vitamina K2.
S-a constatat ca majoritatea populatiei sufera de o deficienta de vitamina K2.
Hipovitaminoza K - forma acuta, se intalneste foarte rar (tulburari de coagulare a sangelui care duc la sangerare), dar forma cronica, reprezentata de tulburari de densitate minerala osoasa si calcifieri ale tesuturilor moi (artere, cartilagii, etc) sunt foarte frecvente. Determinari privind proteinele dependente de vitamina K2 din oase si din peretii vaselor arteriale au indicat prezenta formelor inactive ale acestora. De asemenea, se considera ca daca s-ar produce si absorbi suficienta vitamina K2 de la nivel intestinal nu ne-am confrunta azi, la nivelul populatiei, cu o incidenta atat de crescuta a afectiunilor cardiovasculare si a fragilitatii oaselor.
Profilactic, persoanelor care prezinta factori de risc pentru demineralizari osoase (in special femeilor la premenopauza si menopauza) si/sau factori de risc pentru afectiuni cardiovasculare si copiilor la pubertate, in perioada de crestere.
Asociat tratamentului initiat de catre medic persoanelor cu osteomalacie, osteoporoza, traumatisme osoase, sau ateroscleroza, pentru o utilizare eficienta a calciului in organism.
Produsul contine vitamina K2 naturala si vitamina D3, cu efect benefic la nivelul oaselor si arterelor:
Mena Q7® Vitamina K2 naturala
Mena Q7® este eficienta la doze foarte mici - expertii recomanda numai 45 micrograme pe zi pentru mentinerea sanatatii oaselor si a sistemului cardiovascular!
Se administreaza la adulti si copii peste 12 ani: in general, cate o capsula o data pe zi, de preferat in timpul mesei sau imediat dupa masa, pentru o biodisponibilitate crescuta (fiind o vitamina liposolubila).
Mena Q7® este singurul produs comercial de vitamina K2 naturala obtinuta din alimentul traditional japonez, Natto, cu actiune si stabilitate garantata, cu fundamentari clinice si brevete internationale acordate si altele in asteptare.