ANXIN – pentru managementul anxietatii si al stresului cotidian

ANXIN – pentru managementul anxietatii si al stresului cotidianStresul este o componenta necesara vietii. Fara un grad de provocare, de imbold, de incitare la actiune, viata ar stagna, totul ar deveni lâncezeala si lenevie.

Problema cu stresul este legata de cantitatea acestuia si de persistenta in timp.

Stresul devine o problema când este continuu si de intensitate mare, sau când declanseaza reactii fizice intense, persistente.

In zilele noastre se considera ca peste  80% dintre boli sunt legate de stres, de faptul ca nu reusim sa realizam un bun management al stresului.

Termenul STRES apartine lui Hans Selye, "parintele stresului", care pune bazele teoretice si practice pentru argumentarea sindromului general de adaptare (General Adaptation Syndrome - GAS), in jurul caruia graviteaza apoi intreaga sa stiinta si filozofie. Selye, impreuna cu Alvin Toffler, a fondat la Montreal Institutul International al Stresului.

Raspunsul de aparare al organismului sub actiunea stresului se face prin activarea axului hipofizo- cortico- suprarenalian, cu hipersecretie de ACTH si cortizol.
O concentratie crescuta de cortizol in saliva dimineata denota un nivel crescut al stresului. Atunci cand stresul este de intensitate mare si se prelungeste in timp, concentratia crescuta de cortizol(denumit si hormonul stresului) devine extrem de daunatoare, cu actiune asupra sistemului nervos central, inhiband neurogeneza (formarea de neuroni din celulele stem produse in creier) si neuroplasticitatea (capacitatea neuronilor de a forma conexiuni). Urmeaza apoi declansarea in lant a unor efecte negative, in functie de sensibilitatea fiecarei persoane.

Cum afecteaza stresul diverse organe si sisteme:

  • Sistem nervos central - probleme mentale si emotionale, anxietate, depresie;
  • Inima - tulburari de ritm cardiac, crize anginoase;
  • Musculatura - tensiune musculara dureroasa;
  • Tract digestiv - gastrita, ulcer gastric sau duodenal, colita ulcerativa si colon iritabil;
  • Organe de reproducere - infertilitate, tulburari menstruale sau chiar lipsa ciclului menstrual la femei, impotenta si ejaculare precoce la barbati;
  • Par - pierderea parului cu calvitie;
  • Vezica urinara - incontinenta, enurezis.

Efectele ne sunt semnalate de catre asa-zisii „hormoni ai fericirii": serotonina, noradrenalina si dopamina.

Serotonina, numita si „ceasul organismului" este cea care este responsabila de calitatea somnului si de armonia ciclurilor veghe - somn. Primul semnal de alarma al instalarii unor efecte legate de stres, este in general lipsa unui somn odihnitor. Adormim greu, avem un somn agitat, ne trezim cu foarte mare greutate si uneori mai epuizati decât inainte de a ne fi culcat. Acest lucru, genereaza dupa un timp o stare de anxietate. Noradrenalina stabileste nivelul energiei disponibile corpului la un moment  dat si datorita caruia ne simtim plini de energie. In situatii generatoare de stres, creste concentratia de adrenalina in sange, iar cantitatea de noradrenalina scade (ne simtim obositi, epuizati, fara vitalitate).

Dopamina regleaza pragul rezistentei la durere si controleaza centrul placerii din creier. In conditii de stres,cantitatea de dopamina din creier scade sub limita normala, crescând sensibilitatea la durere si facând ca activitatile care alta data ne faceau placere, acum sa ne fie indiferente.

Prima optiune in aceste situatii este bine sa fie o terapie naturala.

stresul-are-si-partile-lui-buneAnxin este un produs fitoterapic al Laboratoarelor Plantextrakt care imbunatateste capacitatea de relaxare si de management al stresului cotidian. Cele 3 extracte vegetale din compozitie (de Sunatoare, Floarea patimilor si Ceai verde), standardizate in cantitatea optima de compusi activi (sustinuta de studii de specialitate recente),  actioneaza sinergic pentru reducerea simptomelor cauzate de stari anxioase, de agitatie, nervozitate, oboseala, iritabilitate.

Acest produs fitoterapic reduce stresul si anxietatea intr-o maniera blânda, printr-un mecanism similar celui fiziologic, de unde si lipsa reactiilor adverse.

Este un produs care nu altereaza functiile cognitive, chiar dupa un tratament de lunga durata. De asemenea, poate imbunatati calitatea somnului in insomniile cauzate de stari anxioase.

La adulti si copii peste 14 ani Anxin se administreaza câte o capsula de 2 ori pe zi, inainte de masa. A doua administrare din zi se poate face seara, inainte de culcare, pentru cei care sufera de insomnie de origine nervoasa.

Se recomanda cure de 4 –6 saptamâni.

© Asociatia Romana de Gemoterapie si Homeopatie