Diabetul şi complicaţiile sale

Diabetul şi complicaţiile sale

Diabetul este o boală cronică al cărui complicaţii fac ca anual sa moară 3,2 milioane de oameni la nivel mondial. Se estimează că în lume sunt aproximativ 177 milioane de bolnavi cu diabet zaharat.
Netratat diabetul va duce inevitabil la apariţia unor complicaţii la nivel ocular, renal, vascular şi al sistemului nervos.

Retinopatia diabetică reprezintă o cauză frecventă de orbire şi apare ca o complicaţie a unui diabet evolutiv după aproximativ 15 ani.
Extractul din mlădiţe de Afin- Vaccinium myrtillus MG=D1 are o acţiune hipoglicemiantă si de drenaj asupra pancreasului. De asemenea are proprietăţi tonifiante asupra vaselor sanguine, reduce stările de fragilitate şi de alterare a permeabilităţii capilare. Are organotropism asupra ţesutului retinian, ameliorând circulaţia la acest nivel.

Extractul din muguri de Dud- Morus nigra MG=D1 are certă acţiune hipoglicemiantă şi face parte din schemele terapeutice indicate în tratamentul diabetului zaharat şi a complicaţiilor sale.

Extractul din muguri de Coacăz negru- Ribes nigrum MG=D1 se comportă în organism ca un cortizon natural şi activează raspunsul endogen în inflamaţie. Are foarte multe indicaţii clinice, printre acestea: leziuni retiniene, retinopatie diabetică, atrofia nervului optic, diminuarea acuităţii vizuale.

Schema utilă în retinopatia diabetică este următoarea: dimineaţa 50 picături Extract din mlădiţe de Afin- Vaccinium myrtillus MG=D1, prânz 50 picături Extract din muguri de Dud- Morus nigra MG=D1 şi seara 50 picături Extract din muguri de Coacăz negru- Ribes nigrum MG=D1.

În arteriopatia diabetică, alături de extractul gemoterapic de Afin şi cel de Dud se adaugă la schema de tratament Extract din muguri de Arin negru- Alnus glutinosa MG=D1, datorită organotropismului său marcat asupra sistemului vascular arterial, tonifică pereţii arterelor şi îmbunătăţeşte circulaţia arterială.

Piciorul diabetic combină alterări ale circulaţiei venoase şi arteriale şi au ca şi cauză neuropatia şi arteriopatia diabetică precum şi insuficienţa venoasă cronică şi unele infecţii cu localizare la nivelul pielii. Reprezintă o cauză importantă de morbiditate şi mortalitate datorită amputaţiilor care le necesită.

Schema folosită în acest caz este: dimineaţa 50 picături Extract din muguri de Arin negru - Alnus glutinosa MG=D1, prânz 50 picături Extract din muguri de Castan comestibil - Castanea vesca MG=D1 şi seara 50 picături Extract din muguri de Castan sălbatic - Aesculus hippocastanum MG=D1.
 În caz de suprainfecţie se adaugă la această schemă Extract din muguri de Nuc - Juglans regia MG=D1. Se foloseşte o cremă cu gălbenele şi tătăneasă în aplicaţii locale, de 2-3 ori pe zi, pe zona afectată şi în imediata vecinătate a acesteia.

Dr. Simona Dobre-Bărnuţiu

© Asociatia Romana de Gemoterapie si Homeopatie