“…gemoterapia, ei bine, cu gemoterapia poți trezi omul la viață” sunt cuvintele d-lui Dr. Teodor Caba referitoare la gemoterapie și în nici o altă patologie nu sunt mai evidente decât în patologia aterosclerotică, de hipertensiune arterială și insuficiență cardiacă unde nu te-ai mai putea aștepta la o revigorare a vitalității persoanei și totuși, extractele gemoterapice o pot face.
Hipertensiunea arterială reprezintă o condiție medicală cronică care este caracterizată de creșterea presiunii arteriale la nivelul arterelor. De obicei, nu cauzează simptome, de aceea este descoperită întâmplător la măsurarea tensiunii arteriale. Deși, inițial, nu determină simptome, hipertensiunea arterială este periculoasă, constituind risc pentru bolile arterelor coronare (infarct miocardic), insuficiența cardiacă, accidentele vasculare cerebrale, bolile arterelor periferice, pierderea vederii sau afectarea cronică a rinichilor cu insuficiență renală. Unele persoane pot totuși să aibă simptome la o creștere ușoară a tensiunii arteriale: dureri de cap, amețeli, țiuituri în urechi, tulburări de vedere, ceea ce îi determină să se prezinte la medic.
Cea primară se întâlnește în 90-95% din cazuri și are cauze multiple: determinism genetic, stil de viață nesănătos cu un consum ridicat de sare, grăsimi nesănătoase, fumat, alcool, sedentarism, stres constant. Doar 5-10% din cazurile de hipertensiune arterială sunt secundare unor cauze identificabile: boala cronică de rinichi, afecțiuni ale arterelor renale, boli endocrine sau utilizarea unor medicamente care determină creșterea tensiunii arteriale cum sunt anticoncepționalele.
Tensiunea arterială are două componente: cea sistolică (tensiunea mare) determinată de presiunea în artere în timpul contracției mușchiului cardiac și tensiunea diastolică (tensiunea mică), care reprezintă presiunea arterială în timpul relaxării mușchiului cardiac. Presiunea este exprimată în mmHg. De aceea, valoarea tensiunii arteriale va cuprinde două numere. De exemplu 130/80 mmHg
Multe persoane consideră că tensiunea arterială normală este legată de vârsta și că, la 60 de ani este normal să ai 160 mmHg tensiunea sistolică, ceea ce nu e corect. Actualmente clasificarea tensiunii arteriale la adulți este: tensiune normală 90-119/60-79mmHg, tensiunea normal înaltă sau stadiul de prehipertensiune 120-139/80-89mmHg, hipertensiune stadiul I 140-159/90-99mmHg, hipertensiune stadiul II 160-179/100-109mmHg, hipertensiune stadiul III peste 180/110mmHg.
Observăm că tensiunea de 120-139/80-89mmHg este deja considerată prehipertensiune și ar trebui luate măsuri legate de stilul de viață atunci când se găsesc aceste valori, în special la adolescenți sau persoane tinere.
Tratamentul tensiunii arteriale cuprinde medicamente din clase medicamentoase diferite, uneori asociere de două-trei sau chiar patru antihipertensive, uneori cu răspuns dificil (hipertensiune arterială refractară).
Fitoterapia are câteva plante cunoscute încă din antichitate ca fiind cu proprietăți terapeutice cardiace, iar la ora actuală, extractele hidro-glicero-alcoolice din mlădițe tinere, muguri sau alte țesuturi embrionare ale plantei folosite în gemoterapie au îmbogățit mult posibilitățile terapeutice ale plantelor. Pentru afecțiunile cardio-vasculare și hipertensiunea arterială sunt cunoscute extractele gemoterapice din Păducel, Măslin, Migdal, Mur, Tei, Merișor, Vâsc.
Aceste gemoterapice se pot administra în perioada de prehipertensiune, în cadrul hipertensiunii determinate de anxietate, stres, cu tulburări de ritm cardiac, la tineri dar se administrează și în cazurile de hipertensiune arterială instalată, veche, alături de medicația existentă.
De multe ori, administrarea gemoterapicelor duce la elasticizarea pereților arteriali cu scăderea valorilor tensiunii arteriale și implicit scăderea medicației antihipertensive, determină îmbunătățirea contractilității mușchiului cardiac și reducerea simptomelor de insuficiență cardiacă, scade nivelul colesterolului sangvin și reduce plăcile de aterom de la nivelul arterelor.
Crataegus oxyacantha (Extract din mlădițe de Păducel) are un tropism electiv pentru inimă, vasele coronare, sistemul cardiovascular, neurovegetativ și neurocardiac. Acțiunea sa se datorează inhibiției unei enzime-fosfodiesteraza intracelulară ceea ce duce la creșterea concentrației de adenozin-monofosfat-ciclic (AMPc), intermediar important al metabolismului celular, cu rol energetic. Păducelul determină o relaxare a micilor vase arteriale, cu o creștere a circulației coronariene și o acțiune inotrop pozitivă asupra miocardului. Reduce rezistența vasculară periferică. Este un tonic cardiac, diminuă palpitațiile și extrasistolele cardiace, are acțiune anti-spastică și coronarodilatatoare. Pe traseul ECG se observă acțiunea sa la nivelul fazei de repolarizare-segmentul ST.
Clinic se utilizează în: hipertensiunea arterială cu alterări ale frecvenței cardiace (cu gemoterapicul din mlădițe de Măslin), angina pectorală, în tahicardii și aritmie extrasistolică, cord îmbătrânit cu insuficiență cardiacă, sechele ale infarctului miocardic (împreună cu Extractul din radicele de Porumb), tahicardii în cadrul hipertiroidiei, anxietate cu tahicardie (cu gemoterapicul din muguri de Tei argintiu).
Prescripție: Extract din mlădițe de Păducel, se începe cu 1 ml, o dată pe zi, dimineața și se poate crește la 2-3 ml, în funcție de valorile tensiunii arteriale. În hipertensiunea arterială se poate asocia cu gemoterapicele din mlădițe de Măslin sau cu cel din mlădițe de Vâsc.
Atenție la persoanele care sunt în tratament cu Digoxin sau alte medicamente care au acțiune de scădere a frecvenței bătăilor inimii deoarece efectele se pot cumula.
Olea europaea (Extract din mlădițe de Măslin) europaea (Extract din mlădițe de Măslin) posedă o netă acțiune hipotensivă, dilată arterele, conferindu-le elasticitate, favorizează diureza, elimină edemele și scade nivelul sangvin al ureei. Este cel mai indicat gemoterapic pentru tratamentul hipertensiunii arteriale (împreuna cu gemoterapicele de Păducel, Vâsc sau Mur). Se administrează și în ateroscleroză (cu Extractul din muguri de Arin negru), în hipercolesterolemii și dislipidemii, angina pectorală, diabet de tip II cu arteriopatie diabetică, cardiopatie ischemică sau hipertensivă.
Prescripție: Extract din mlădițe de Măslin, 2 ml de două ori pe zi în puțină apă sau dacă se asociază cu alte gemoterapice, se administrează 2-3 ml în priză unică.
Prunus amygdalus (Extract din muguri de Migdal) ca preparat gemoterapic are un tropism similar cu gemoterapicul de Măslin: mugurii acționează asupra vaselor arteriale cu efect anti-scleros vascular, hipotensiv și hipocolesterolemiant. Se va administra în ateroscleroza vârstnicului, hipertensiunea arterială, hipercolesterolemie și hipertrigliceridemie, angina pectorală.
Prescripție: Extract din muguri de Migdal, 2-3 ml o dată pe zi.
Rubus fructicosus (Extract din mlădițe de Mur) este unul dintre principalele remedii indicate în hialinoza și fibroscleroza organelor senescente, în special la persoane vârstnice. Are o ușoară acțiune hipotensivă (se asociază bine cu gemoterapicele de Măslin, Păducel, Migdal), se administrează în ateroscleroză, în diabet zaharat de tip II, în nefrita cronică sau pielonefrita cronică care poate întreține o hipertensiune arterială sau un răspuns slab la medicamentele antihipertensive.
Prescripție: Extract din mlădițe de Mur, 2-3 ml în administrare unică sau în asociere cu alte gemoterapice.
Tilia tomentosa (Extract din muguri de Tei argintiu) are acțiune anxiolitică, anti-spastică și de sedare generală. De aceea principala indicație legată de hipertensiunea arterială este cea produsă prin anxietate, stres și agitație. Se administrează în tahicardie , dureri precordiale atipice, cu componentă neurovegetativă.
Prescripție: Extract din muguri de Tei argintiu, 2 ml o dată sau de mai multe ori pe zi. Uneori poate apărea o stare paradoxală de agitație care impune scăderea dozelor la 1 ml.
Vaccinium vitis idaea (Extract din mlădițe de Merișor) este remediul principal pentru hialinoza arterială cu ateroscleroză hialină de tip senil și degenerarea peretelui vascular, chiar și în situații de tromboze arteriale. Se opune sclerozei epiteliale și mezenchimale, de aceea este un remediu împotriva îmbătrânirii precoce. Se poate administra în hipertensiunea arterială de tip aterosclerotic, în urmări ale unor tromboze arteriale sau embolii pulmonare, în nefroangioscleroză, în hialinizarea glomerulilor renali, procese ce întrețin hipertensiunea arterială.
Prescripție: Extract din mlădițe de Merișor, 2 ml de 1-2 ori pe zi sau 2-3 ml o dată pe zi, în asociere cu alte gemoterapice.
Viscum album (Extract din mlădițe de Vâsc) este un remediu complex: drenor și reactivator metabolic, protector vascular și vasodilatator periferic, cu acțiune hipotensivă chiar dacă hipertensiunea se datorează aterosclerozei și ateromatozei. Vâscul păducelului și vâscul părului au acțiunea hipotensivă cea mai marcată. Se administrează în ateroscleroză, în special în ateroscleroza cerebrală, în hipertensiunea arterială cu albuminurie, hipertensiunea aterosclerotică (cu gemoterapicele de Măslin și Păducel).
Prescripție: Extract din mlădițe de Vâsc, 1-2 ml, de 2-3 ori pe zi sau 2-3 ml pe zi dacă se administrează în asociere cu alte gemoterapice.
Extract din mlădițe de Păducel, 2 ml dimineața, Extract din mlădițe de Măslin, 2 ml la prânz și Extract din muguri de Tei argintiu, 2 ml seara - pentru o hipertensiune arterială asociată cu dislipidemie la persoane agitate, stresate.
Extract din muguri de Migdal, 2 ml dimineața Extract din mlădițe de Măslin, 2 ml la prânz și Extract din mlădițe de Mur, 2ml seara - pentru o hipertensiune arterială cu dislipidemie și ateroscleroză.
Extract din mlădițe de Merișor, 2 ml dimineața, Extract din mlădițe de Mur, 2 ml la prânz, Extract din muguri de Migdal, 2 ml seara - pentru o hipertensiune arterială de tip aterosclerotic la persoane vârstnice.
Combinația de extract de fructe de Păducel, flori de Păducel, mlădițe de Păducel si mlădițe de Măslin se găsește sub forma preparatului Polygemma 23 Cardio, care se administrează în doză de 2 x 2 ml/zi. Are efect asupra insuficienței cardiace, determină creșterea forței cardiace, reglează ritmul cardiac, determină scăderea valorilor tensiunii arteriale, are efect diuretic, hipocolesterolemiant și antioxidant.
D-l Dr. Teodor Caba spunea despre Păducel: “Păducelul este foarte bun, este o plantă minune, dacă vrei sa trăiești mult, bea ceai de Păducel, ia gemoterapic de Păducel.”
În cazul hipertensiunii arteriale, administrarea gemoterapicelor se face pe perioade lungi de timp, 2-3 luni cu o lună pauză și se reia cura, se pot schimba schemele terapeutice în funcție de necesități și de patologia asociată.
Deși gemoterapicele nu au efecte secundare, prescripția lor trebuie facută de către medicul care cunoaște cel mai bine patologia pacientului și medicația asociată, pentru a evita efecte cumulative.
Dr. Oana Socoliuc
medic primar Medicină de familie - Timișoara