Sugestii de sprijin în noul val al infecțiilor respiratorii

Sugestii de sprijin in noul val al infectiilor respiratorii

De la sfârșitul lunii noiembrie și până la jumătatea lunii februarie suntem în „terenul de joacă” al miasmei tuberculinice - disfuncții respiratorii, agravare la rece, pneumonii, adenopatii, amigdalite, gripă sau alte infecții virale cu tropism respirator și nu numai, hiperreactivitate bronșică, transpirații nocturne, transpirații la nivelul capului șamd.

E bine să ne aducem aminte de gemoderivatele tuberculinice și de modul de drenaj al terenului tuberculinic, ca să putem face profilaxia dezechilibrului de teren - ex. recidivă respiratorie la un bolnav cu pneumonie - tipar des întâlnit în ultima vreme. În acest sens, de mare ajutor, după echilibrarea disfuncției organului/sistemului afectat, prin gemoderivatele corespunzătoare la caz, este drenajul hepatorenal prin gemoderivatul de Rozmarin, un gemoderivat tuberculinic, iar din perspectiva gemosiniatriei util în durerile de gât, pentru stoparea tusei uscate sau a celei cu flegmă albă, un tonic splenic (cu creșterea numărului de globule roșii și albe) și normalizator al sindromului inflamator restant.

Gemoterapia ne vine în ajutor cu unelte multiple și complexe, capabile să abordeze terenul tuberculinic și stresorii virali care îl dezechilibrează- ex. virusul gripa l- Arin negru, Afin, Secară, Mesteacăn argintiu, Cătină și Cătină roșie - Tamarixdin diverse unghiuri și să susțină sistemul în recuperarea homeostaziei.

Să ne reamintim și rolul splinei în medicina tradițională chineză și gemoderivatele care sprijină splina și reglează deficitul splenic în gemosiniatrie. Splina joacă un rol important în transformarea și transportarea fluidelor corporale și dacă există deficit splenic, așa cum frecvent întâlnim în postCOVID, ele se acumulează și se schimbă în flegmă. Flegma poate fi cu forma cunoscuta medical –spută, dar și fără formă – parestezii la nivelul membrelor, noduli subcutanați, lipoame, adenopatii, noduli tiroidieni, senzația de minte în ceață, depresie, confuzie mentală, anxietate, deformări articulare sau litiaze renale, biliare și recunoaștem astfel multe din simptomele întâlnite în postCOVID.

În gemosiniatrie avem ca unelte terapeutice gemoderivate care abordează astfel:

  1. sindromul de flegmă rece - expectorație albă, apoasă, presiune la nivelul pieptului, extremități reci, greață, vomă - gemoderivatul de Cătină, cu rol antigripal și util și în hipereactivitate bronșică, diaree, transpirație, prin susținerea splenică;
  2. sindromul flegmă căldură - expectorație cu flegmă cleioasă, galbenă, presiune la nivelul pieptului, greață, față roșie, gură uscată, neliniște resimțită frecvent la nivelul stomacului- gemoderivatul de Arțar și cel de Plop negru- gemoderivat tuberculinic asemănător ca efect cu propolisul;
  3. sindromul vânt-flegmă- amețeală, greață, vomă, parestezii extremități, de obicei unilateral, tuse plină, expectorație albă, abundentă, presiune la nivelul pieptului, dispnee, hiperreactivitate bronșică, edem- gemoderivatul de Dud negru, util și în adenopatii, febră, mialgii, artralgii, senzație de corp greu, cu agravare la frig.

Gemoderivatele cu tropism pe virusul gripal susțin și funcția splenică în gemosiniatrie.

Ate gemoderivate de teren tuberculinic, utile în tratamentul simptomatic, sunt gemoderivatul de Carpen- tuse plină și congestie rino-sinusală, Călin –tuse uscată, bronhospasm, susține și splina, Caprifoi - faringo-laringite asociate cu mialgii, febră, inflamații oculare, tuse plină, artralgii, susține și splina, Vița de vie- amigdalite, durere în gât.

În convalescență, susținerea splenică se poate face și cu gemoderivatele de Ovăz și Porumbar, în orarul recuperării splinei, 9-11 dimineața, alături de Rozmarin, ca drenor hepatorenal.

Un alt aspect al latenței simptomelor, reîmbolnăvirilor în cazurile respiratorii, dar și al reactivității scăzute la tratamentul homeopatic, gemoterapic, fitoterapic și chiar chimic, este cel al forței vitale scăzute, generate de un rinichi disfuncțional, din perspectiva medicinii tradiționale chineze. Splina și rinichiul au o relație specială, în sensul în care splina hrănește rinichiul din perspectiva forței vitale și un deficit de splină se asociază cu un rinichi disfuncțional. Și aici gemoterapia, prin metoda gemosiniatrică, vine să ne sprijine prin gemoderivatele cu rol de tonifiere a Jingului-renal- de tipul Afinului, Stejarului etc.

Asocierea sinergică a micoterapiei, cu rol imunomodulator, antiviral, cu tropism pe virusul gripal și coronavirus și tonic splenic de tipul Coriolus versicolor sau Chaga, conform studiilor recente din 2022 - întregește paleta terapeutică de sezon.

Dr. Mălina Ciumașu Rîmbu

© Asociatia Romana de Gemoterapie si Homeopatie