Cercetare

Studii de cercetareTerapia cu preparate gemoterapie pare a actiona la nivel molecular, cu interesarea  centrilor de reglare si control, neuro-endo-imuni, iar efectele lor tintesc intreaga functionalitate celulara, incluzand si nivelul energetic. Extractul meristematic interfereaza in special cu  componentele celulare  si moleculare ale sistemului imun. Ameliorarea unor parametri imunologici, in contextul disparitiei simptomelor si ameliorarii starii de sanatate, sunt argumente in acest sens.

Efectul preparatelor gemoterapice  vizeaza reglarea  functiei vitale celulare, intervenind asupra metabolismului celular in mod subtil, nonviolent, dar profund.

Programul de cercetare al ARGH isi propune fundamentarea actiunii terapeutice a preparatelor gemoterapice prin studii fitochimice, studii experimentale de laborator si studii clinice.

Dr. Didi Surcel
Cercetator principal gradul I, laborator imunologie
Coordonator al activitatii de cercetare a ARGH

Responsabil studii fitochimice: dr. chim. farm. Neli Olah
Responsabil studii experimentale de laborator: dr. Didi Surcel
Responsabil studii clinice: dr. Adrian Alecu

De la MUGURE la FRUNZA - variaţia compoziţiei chimice a extractelor

dr_chim_farm_olah_neli_kingaDin punct de vedere al compozitiei chimice sunt putine date referitoare la muguri si mai multe la partile adulte de planta. Mugurii contin în principal compusi sub forma de precursori, aminoacizi, glucide, vitamine, cantitati seminificative de factori de crestere, dar si compusi care se acumuleaza si nu se mai transforma pe parcursul procesului de diferentiere a tesuturilor. Spre deosebire de muguri, frunzele sau alte parti mature de planta contin doar mici cantitati de factori de crestere si mai mult metaboliti secundari, compusi sub forma lor de acumulare.

Pentru a demonstra variatia compozitiei chimice de la mugure la frunza s-au studiat comparativ mai multe tipuri de extracte din muguri si frunze de Coacaz negru – Ribes nigrum L. Radicalii liberi sunt cauza majoritatii afectiunilor si dezechilibrelor din organism, ca urmare, evaluarea potentialului antioxidant al extractelor de Coacaz negru studiate poate sa ne indice efectul benefic al acestora asupra organismului precum si diferentele de efect dintre diferitele extracte.

S-a constatat o diferenta compozitionala neta de la extractele de muguri la cele din frunze, precum si diferente de compozitie si mai ales de concentratie a extractelor obtinute din muguri aflati în diferite stadii de dezvoltare.

Compozitia chimica diferita a mugurilor în diferite etape de dezvoltare ne dau indicatii valoroase în ceea ce priveste perioada de recoltare.

Compozitia chimica diferita a mugurilor fata de frunze si efectul antioxidant mai puternic al extractelor din muguri  dau si o posibila explicatie a diferentei de nivel la care actioneaza în organismul uman, respectiv a indicatiilor terapeutice pe care le prezinta extractele gemoterapice (macerate glicerinice din tesuturi proaspete meristematice) fata de extractele fitoterapice (extracte din parti mature de planta).

dr. Chim. Farm. Olah Neli Kinga,
Drd. Câmpean Ramona

© Asociatia Romana de Gemoterapie si Homeopatie