GANDURI LA INTRAREA IN VARA

Pentru ca se apropie perioada concediilor si a vacantelor si asociatia noastra isi reduce activitatea pe parcursul verii, pentru a ne reface energia si a ne reintoarce la toamna cu forte noi, pentru continuarea proiectelor propuse inca de anul trecut.

In primele luni ale anului am continuat traditia Atelierelor de gemoterapie in multe centre din tara (Bucuresti, Cluj - Napoca, Timisoara, Arad, Constanta, Tulcea, Iasi, Bacau, Brasov, Sibiu, Ploiesti, Pitesti, Ramnicu Valcea, Targoviste), iar temele discutate au starnit mult interes, dovada fiind numarul mare de participanti la fiecare intalnire.

O manifestare  speciala a reprezentat-o si in acest an Scoala de primavara  de Gemoterapie, organizata de catre d-na decan Claudia Toma  si  d-na conf. Neli Olah, in cadrul Facultatii de Medicina si Farmacie Vasile Goldis Arad. Invitati speciali au fost profesori de la Universitati de Farmacie din Italia - Calabria si  Milano, interesati de cercetarile in domeniul Gemoterapiei, iar invitatul de onoare, prof. Fernando Pitera a sustinut doua prezentari – una pentru studenti si alta pentru specialisti, medici si farmacisti, privind rolul extractelor gemoterpice in patologia  aparatului respirator. Cazuistica prezentata de catre lectori invitati din tara (dr. Didi Surcel, dr. Mihaela Orodan, dr.Oana Socoliuc, dr.Reghina Patru, dr. Simona Nitu) a evidentiat rezultatele foarte bune care se pot obtine. Participantii, medici, farmacisti si studenti ai  acestei  facultati, au prezentat un interes deosebit legat  de lucrarile sustinute, iar pentru ARGH, implicarea mediului academic in studiul acestei miraculoase  terapii aduce un plus de valoare si  sustinere  stiintifica. Speram ca aceasta colaborare isi va urma cursul si in anii urmatori.

Un eveniment la fel de placut a fost si Cursul de Gemoterapie desfasurat la Bistrita, la cererea unui grup de medici. Ne-am bucurat, pentru ca pe parcursul celor 6 sedinte cursantii au fost deosebit de interesati de toate informatiile transmise, dovada fiind intrebarile si discutiile purtate la fiecare dintre teme. Prin tot acest interes colegii bistriteni ne oblige sa avem Bistrita in vedere ca noua locatie pentru manifestari de gemoterapie periodice.

GANDURI LA INTRAREA IN VARA

Sirul de manifestari  a fost incheiat in luna mai, asa cum ne-am obisnuit in ultimii ani, cu lucrarile Conferintei  Nationale, ajunsa la cea de a 8 -a editie, conferinta organizata la Iasi, in perioada 26-28 mai, intr-una din salile Palatului de Cultura, o locatie care a impresionat prin grandoare, bun gust si incarcatura istorica.

GANDURI LA INTRAREA IN VARA

Printre momentele speciale ale Conferintei a fost lansarea unei noi reviste a asociatiei noastre, “Acta gemmotherapeuthica et homeopathica”, intr-un format inedit, cu articole diverse ca tematica (cercetare, cazuistica, monografii, recenzii de carte,etc,), exceptional ilustrata – pe care va invitam sa o descoperiti (se poate comanda pe site-ul asociatiei sau la telefon 0736 885 282).

O alta lansare de carte nu a trecut neobservata -  este vorba de doua noi carti ale d-nei dr Sorina Soescu: “Dentitie sanatoasa” si “Momentul potrivit” , carti de exceptie, scrise in stilul ei caracteristic, curgator, simplu si profund, carti care dupa ce incepi sa le citesti iti dai seama ca au fost mult asteptate. Despre dentitie si cavitatea bucala a fost realizata o incursiune ampla referitoare la problematica acestor  mici ,,organe’’albe si cu atat de multe responsabilitati in organismul nostru, iar “Momentul potrivit” este cel mai potrivit titlu pentru o carte care insumeaza in ea tot ceea ce este mai potrivit in fiecare moment din viata noastra petrecuta  pe Pamant - ii multumim Sorinei pentru  aceasta incursiune la care ne invita printr-o lectura deosebit de placuta.

Revenind cu piciorele pe pamant, d-na farm. Carmen Ponoran ne-a adus la cunostinta ca noua legislatia  pregatita de UE incearca sa limiteze utilizarea plantelor medicinale, iar noile reguli vin cu multe interdictii si schimbari, care pentru noi, medicii care le utilizam, fitoterapeuti, gemoterapeuti ,ar putea ridica reale probleme, la fel si pentru pacientii care s-au obisnuit sa le utilizeze. Astfel incat, va urma pentru noi, membrii ARGH si, in general, pentru toti medicii fitoterapeuti, o provocare, modalitatea  prin care sa demonstram  adevarurile stiintifice care guverneaza aceasta terapie straveche. Si spunand straveche, ma duc din nou in alt plan si ma opresc la alte doua lucrari care au fost sustinute de colegele noastre, d-na dr Malina Ciumasu -legata de Tei, facand o referinta speciala la teiul lui Eminescu si  la lucrarea d-nei dr Silvia Ignat, despre Stejarul de la Cajvana, lucrari de suflet, care au avut in ele incarcatura istorica a nemului nostru romanesc, ne-au atins toate corzile sufletesti legate prin fire nevazute  de toti arborii  si de toate padurile noastre milenare,”cantate” de Eminescu, ca un glas al acestui popor incercat de istorie, nu prin tendinta de expansiune si cucerire, ci prin truda lui de a ramane nemiscat si neinfrant pe aceste meleaguri. Acesta a fost mesajul celor doua lucrari: prin iubire si intelepciune, rabdare (modelul Teiului), putem sa “rezistam” (modelul Stejarului) si  sa mergem inainte pe calea noastra.

Ar fi multe de spus despre lucrarile conferintei, dar ma opresc aici cu relatarile – veti primi impresii si relatari si ale altor colegi. Vreau doar sa va mai spun ca, la despartire, prof. Fernando Pitera ne-a marturisit ca a fost cea mai frumoasa manifestare la care a participat in ultimii ani, pentru ca, sublinia dansul, “niciunde nu am intalnit o atmosfera atat de calda, prietenoasa, plina de iubire si comuniune intre participanti” - a fost un mare compliment, dar nu a fost o mirare pentru noi, pentru ca din prima clipa in care am ales anul trecut Iasiul ca locatie pentru urmatoarea conferinta, cele doua colege lector, d-na dr. Silvia Ignat si d-na dr. Malina Ciumasu au fost alaturi de noi, trup si suflet pentru organizarea evenimentului, a tuturor surprizelor care ne-au asteptat pe parcursul celor 3 zile de lucrari si carora le-am multumit si le multumim inca si inca o data pentru ajutorul dat. Daca mai adaugam si atmosfera de ,,dulceata’’a Targului Iesilor, prezenta istoriei neamului nostru, pot spune si eu din tot sufletul, ca totul a fost… perfect.

© Asociatia Romana de Gemoterapie si Homeopatie