Iesind din adolescenta

Fernando PiteraGanduri dupa cea de-a treia Conferinta Nationala de Gemoterapie, Mamaia, 2012

Astazi a fost ultima zi de Conferinta la Mamaia, dupa aproape o saptamana de la prima zi in care l-am cunoscut pe dl dr Fernando Pitera, autorul Compendiului de Gemoterapie - cartea care a stat la baza aparitiei si dezvoltarii Asociatiei noastre de Gemoterapie si Homeopatie.
Trebuie sa va marturisesc ca am asteptat cu putina teama intalnirea cu el, intrucat experienta mea cu medicii italieni, in speciali cu cei considerati mari specialisti a fost destul de dificila, atunci cand m-am apropiat de partea lor "umana".

Insa Fernando Pitera a fost de la inceput o mare surpriza, iar dupa ce am ajuns sa-l cunosc, in interactiunea de zi cu zi, am considerat un mare privilegiu intalnirea cu el.
Am avut realmente onoarea sa cunosc in carne si oase un om care detine o cunoastere fara egal. Am inteles cum a aparut Compendiul pe care l-am tradus, am inteles ca fiecare fraza si fiecare cuvant din acest Compediu au fost lucrate si slefuite la milimetru – si am inteles cum mugurii si-au ales drept “tata” personalitati geniale, precum dr. Pol Henry, intemeietorul oficial al gemoterapiei si dr. Fernando Pitera, invitatul Conferintei noastre.
Dr. Pitera este o biblioteca ambulanta - este un medic care a profesat 10 ani ca medic de familie si care cunoaste foarte bine  medicina cu bazele sale stiintifice, si care in ultimii 30 de ani s-a preocupat de homeopatie, fitoterapie, botanica, filologie, istoria medicinei, simbolistica si multe altele - astfel incat cuprinde in discursul sau intelepciunea veche si cunoasterea moderna, precum si viziunea viitoare de dezvoltare. Este un om care munceste zilnic, de la 9 dimineata la 10 seara, in cabinetul medical, care tine cursuri si seminarii complexe in Italia, care scrie carti documentate si originale, care doarme 3 ore pe noapte, citeste continuu si are timp si de o viata de familie alaturi de sotia sa si cei trei copii, cu care are relatii foarte bune.
Este o personalitate coplesitoare, iar profesionalismul sau se insoteste de o calitate umana deosebita - are mult simt al umorului, un discurs cuceritor si o amabilitate si adaptabilitate rar intalnita la un om de o astfel de valoare.

A trebuit sa incep cu aceste consideratii, intrucat ma aflu inca sub impresia intalnirii cu el si a celor petrecute la Conferinta de la Mamaia.

Seminarul de 2 zile al dr Fernando Pitera a permis acestuia sa expuna bazele teoretice ale gemoterapiei, principalele produse si principalele indicatii clinice - intr-o prezentare maraton, de la 9 dimineata pana la 8 seara, in fiecare dintre cele 2 zile - in care ne-a furnizat informatii noi, argumente stiintifice, corelari de date si interpretari ale celor deja existente in Compendiu, pe care va trebui sa le prelucram atent in urmatoarele luni si sa le impartasim cu toata lumea, prin lucrari si la intalnirile noastre lunare. Energia dr Pitera a fost inepuizabila in aceste zile, fiind capabil sa continue fara pauza ore in sir! Participantii au incercat sa reziste ritmului impus, fiind un adevarat test de rezistenta, fizica si intelectuala!

A urmat Conferinta Nationala de Gemoterapie, urmatoarele 2 zile - in care colegii nostri din toata tara si-au prezentat experientele clinice, sau lucrarile de cercetare, sau alte consideratii personale legate de utilizarea remediilor gemoterapice.

Adrian si Mariana Alecu din Targu Mures ne-au prezentat cateva cazuri de afectiuni auto-imune tratate cu gemoterapie, propunand si o schema de asociere a gemoderivatelor, cu Ribes nigrum D1 dimineata, Rosa canina D1 seara si produsul individualizat pentru localizarea problemei pacientului, la pranz – cu care au obtinut rezultate bune la pacientii tratati in cadrul cabinetului propriu.
Malina Ciumasu din Iasi ne-a prezentat o asociere a gemoterapicelor pe principalele miasme din homeopatie – deschizand o noua directie de explorare si intelegere a acestor preparate minunate.
Lorelai Cobzariu din Tulcea a prezentat modalitatile de prescriere de gemoterapice in acut, in cabinetul de pediatrie, cu care obtine rezultate bune in tratamentul principalelor urgente la copii: febra, tuse, diaree.
Simona Nitu din Cluj, Luminita Sarca din Bucuresti, Oana Socoliuc din Timisoara, Zsuszanna Giurgiuman din Cluj, dr. Stefan Costescu, dr. Cezarina Matei in Bucuresti  si Silvia Ignat din Iasi ne-au prezentat serii de cazuri clinice rezolvate cu asocieri de preparate gemoterapice, sau cu asocieri gemoterapie homeopatie. Prezentarile au fost dinamice si foarte interesante.
Farmacista Neli Olah ne-a exemplificat o parte dintre cercetarile intreprinse in cadrul eforturilor de evaluare si mentinere a calitatii produselor gemoterapice in cadrul Laboratoarelor Plantextrakt Cluj.
Iar dna farmacista Claudia Toma din Arad ne-a incantat, pur si simplu cu prezentarea unui studiu de laborator realizat cu ajutorul gemoderivatelor din chimen, Nigella sativa si alte variante.
Dr. Didi Surcel ne-a oferit doua lucrari speciale de imunologie, in care ne-a prezentat cele mai noi directii de studiu in intelegerea sistemului imunitar uman.
Dr. Pitera ne-a prezentat o alta lucrare despre Sindromul biologic experimental – criterii de baza ale prescriptiei medicale in gemoterapie prin studierea modificarilor proteinelor umane.
Iar dna farmacist Ponoran ne-a prezentat o lucrare interesanta despre vitaminele K si D, si beneficiile asocierii acestora cu extracte gemoterapice.
Invitatul nostru special, dl Nick Churchill din Marea Britanie a prezentat, impreuna cu Sorina Soescu - o trecere in revista a familiei Rozaceelor - familia de plante studiata in cadrul atelierelor de lucru lunare, in ultimele 7 luni.
Si tot impreuna s-a realizat un proving colectiv la un remediu gemoterapic nou, care se doreste introdus pe piata, tot din familia Rosaceelor - Malus sylvestris D1, marul paduret.
La final, dr Pitera a evaluat lucrarile prezentate si s-a declarat impresionat de ceea ce a audiat si de entuziasmul si dedicatia specialistilor romani.

Intreaga saptamana de lucru de la Mamaia a stat sub semnul Rosaceelor.
Energia acestei familii de plante, cu caracteristicile sale, si-a pus amprenta pe tot ceea ce s-a intamplat la Constanta.

Principalele caracteristi ale familei Rosaceae din desfasurarea Conferintei au fost:

  • senzatia de coplesire - de prea mult - la Constanta, in aceste zile - totul a fost “prea mult” = informatia (am primit cunoastere cat sa avem ce “digera” luni de zile!), energia (ne-am simtit cu totii uniti si o parte din ceva mare si important, uneori prea greu de dus), entuziasmul (o stare de aproape euforie!), frigul (prea mult pentru aceasta perioada a anului!), apa (a plouat ca niciodata in ultimele luni), grijile (prea multe, pentru nimic), mancarea (inclusiv dulciurile!), gafele si micile necazuri, etc.
  • simtul datoriei - toata lumea, de la mare la mic, si-a facut “datoria”, a lucrat din rasputeri ca totul sa decurga bine. Am avut un Conferentiar de exceptie, dl Fernando Pitera, un traducator din italiana inalt profesional (dr Claudiu Ionescu), participanti interesati si foarte profesionisti, o echipa de organizare foarte dedicata (de la secretariat si pana la coordonarea intregii actiuni) si gazde profesioniste, personalul hotelului Savoy din Mamaia.
  • flux, curgere, fluiditate - Rosaceele contin energia apei, Conferinta a avut loc pe Malul Marii, in zile de ploaie si furtuna - asa ca am fost inconjurati de apa. Totul “a curs” in ritmul in care trebuia, organizarea s-a combinat cu improvizatia - si totul s-a legat intr-un joc pasionant, palpitant, in care, la un moment dat, nici macar organizatorii nu mai stiau incotro va avea loc evolutia!! Care a fost totdeauna inspre bine!
  • timpul - a fost cea mai pretuita energie - in timp scurt s-au intamplat foarte multe lucruri, eficienta a fost maxima, toate lucrarile au fost incadrate in timpul dedicat (timer-ul a functionat ireprosabil!) si oamenii au inteles ca timpul este o resursa pretioasa - si ca utilizarea lui corecta este in folosul tuturor, mai ales intr-un grup mare.
  • comunicarea, impartasirea, legatura intre fiinte - a fost elementul cheie al intregii Conferinte. In special dupa proving-ul la Malus sylvatica - comunicarea s-a tranformat dintr-un joc de copii, intr-o nevoie de schimb real de informatii importante.
  • entuziasm, exagerare, aparenta exterioara, conflict interior - audiind impresionanta prezentare a dr Pitera, am realizat cat de putine stim, dar si cat de entuziasmati am pus in practica putinul cunoscut. Precum adolescentii care “se dau mari” cu ceea ce stiu si sunt, la fel am si expus experientele noastre modeste - foarte putine comparativ cu ceea ce am aflat de la dr. Pitera. Ne-am dat seama cate mai sunt de invatat, cat de multe sunt de adaugat la cunoasterea noastra, pentru a fi cu adevarat utila in practica la cabinet.

Aceasta a fost esenta Conferintei de anul acesta de la Mamaia.
Aparitia elementului de rigurozitate, de informatie clara, documentata, care sa uneasca punctele de vedere ale scolii alopate si ale medicinei naturale.
Ca si cum “joaca” de pana acum, cu testarea remediilor, cu incercarea lor, pe noi sau pe pacientii nostri se apropie de final (va ramane ca element util de lucru intotdeauna in gemoterapie - doar avem de-a face cu mugurii - copiii plantelor!) - dar este momentul sa trecem spre lucruri mai importante, mai interesante, mai documentate, care sa fie punctul de plecare pentru o schimbare de directie reala in curentul medical actual.

Dr Fernando Pitera a reprezentat pentru noi catalizatorul si initiatorul unei noi directii in dezvoltarea gemoterapica.
Personal, am simtit ca este momentul sa adaug in formarea mea si in intalnirile noastre lunare, elemente de clinica gemoterapica bine documentata, de cazuri tratate cu gemoterapie si urmarite suficient timp - pentru a avea concluzii bine fundamentate - din care sa putem generaliza, invata si contura o directie adevarata terapeutica.
De asemenea, am simtit nevoia ca pentru urmatoarea Conferinta Nationala de Gemoterapie sa facem pregatiri din timp, sa solicitam o calitate mai mare a lucrarilor prezentate, sa implicam medicii cu experienta in domeniu dar sa solicitam si contributii ale medicilor tineri - teoretice sau practice - sa structuram discursul medical intr-un echilibru intre elementul stiintific si cel energetic (foarte important in gemoterapie).

Am avut senzatia ca am primit cunoasterea, informatia si energia sa trecem la un alt nivel energetic in dezvoltarea noastra ca terapeuti, in dezvoltarea asociatiei noastre si in formarea noastra ca oameni si terapeuti.
Proving-ul cu Malus sylvestris a fost un eveniment spectaculos, energia remediului si-a pus amprenta pe cele doua zile de Conferinta Nationala - iar natura inconjuratoare a rezonat si reactionat la ceea ce s-a intamplat in sala la Savoy, in Mamaia.
Produsul din Malus a avut reactii fizice definite(eliminari digestive si urinare, afectari clare hepato-biliare, afectare articulara etc) si foarte multe reactii emotionale si mentale (o stare de bine, de energie, de tonus, de optimism si de conexiune - intre noi si cu intreaga lume). Nick Churchill a fost unul dintre cei mai sensibili subiecti la proving si ne-a impartasit o viziune interioara avuta dupa luarea remediului - in care s-a conectat cu Universul - ca marele Intreg, si a vizualizat Pamantul, ca o entitate vulnerabila, expusa pericolului (din exterior, din Cosmos), dar foarte rezistenta datorita caracteristicii sale fundamentale - viata.
In  sala am discutat despre reactiile proving-ului (ce s-au regasit in viata tuturor participantilor, fie ca au luat sau nu direct remediul - dar au fost in energia lui) care au avut drept elemente comune - CURATENIA, eliminarea, eliberarea de tot ceea ce nu mai este nevoie - de deseuri, de emotii, de ganduri sau atitudini devenite inutile (chiar impovaratoare) - spalarea, eliminarea, indepartarea reziduurilor. Iar in afara salii, in Constanta - in aceeasi perioada de doua ore a fost o furtuna intensa, o rupere de nori care a inundat orasul (care “a spalat” orasul!), insotita de vant, tunete si traznete.
Curatenia din interior s-a continuat in exterior - iar la ora 3 dupa amiaza cand am terminat complet lucrarile - afara era soare! (adica la cateva ore dupa ruperea de nori!).
Coincidentele s-au tinut lant toata perioada Conferintei - vom prezenta multe dintre ele in detaliu in expunerea rezultatelor finale ale proving-ului, intr-un alt articol.

Concluzia acestei Conferinte a fost ca am trecut cu bine prin adolescenta, am experimentat din plin toate trairile pe care Rosaceele, ca ambasadori ai adolescentei le-au planuit pentru noi (stari de bine, alternand cu stari de disperare, stari de euforie alternand cu stari de regret, momente de competenta si profesionalism, alternand cu greseli copilaresti, stari de imprastiere alternand cu stari de organizare si ordine, etc, etc).
Si am invatat ca putem sa cerem de la noi mult mai mult. Si putem sa ne oferim si sa oferim celorlalti o alta calitate - de intelegere, de cunoastere, de traire si de vindecare.
Conferinta a deschis o poarta uriasa catre perioada urmatoare de dezvoltare a Asociatiei, care se cheama perioada de Adult tanar.
Un “adult” responsabil, echilibrat, alternand logica cu intuitia, cunoasterea cu simtirea, dovezile stiintifice cu experimentarea empirica.
Ma simt pregatita si ii simt pregatiti pe multi dintre colegii mei sa trecem la un alt nivel de rigurozitate, de intelegere si invatare.
Suntem gata sa facem puntea intre lumea medicinii clasice, din care provenim cu totii ca formatie, si lumea medicinii naturale, care s-a deschis de curand pentru noi toti. O punte construita din cunoastere, experimentare si simtire a lumii din jurul nostru.

Un adolescent accepta lumea pe care i-o prezinta adultii din jurul lui si incearca sa se descurce (cu multe stangacii) prin ea. Este neglijent, vorbeste prea mult, se lauda prea tare si cand are de facut ceva, face greseli dupa greseli, are momente de sclipire si momente de prostie monumentale, trece cu usurinta de la energie debordanta la epuizare totala. Si lupta continuu cu ceilalti, cu sine si cu mediul inconjurator – intrucat nu intelege avantajele pe care le are, nu cunoaste puterea grupului si asocierilor, nu are rabdare si nu intelege valoarea timpului si importanta propriei energii.

Un adult intelege lumea cu bunele si relele ei si adopta ceea ce-i place, in acelasi timp acceptand sau incercand sa schimbe ceea ce nu-i place. Iar schimbarile le face strategic, cu rabdare, cu proiectarea pasilor urmati, fara fortare, lasand intuitia sa-l ghideze, combinand toate avantajele pe care le are la dispozitie si colaborand cu toti aliatii pe care ii gaseste, in acelasi timp evitand la maxim confruntarile inutile si pierderile de energie datorate frictiunilor.
Un adult responsabil gaseste solutii acceptabile la toate problemele cu care se confrunta, asumandu-si responsabilitatea vietii sale.

Trecerea de la adolescenta la stadiul adult se face, la fiinta umana, sub influenta tatalui.
Mama asigura  supravietuirea (cu grija, nutritie, mangaieri si iubire), pe ea nu o intereseaza atat competenta copilului, ci mai mult sanatatea lui fizica si emotionala. Iar tatal asigura dezvoltarea copilului - limitand influenta mamei, invatandu-te abilitati de crestere si permitandu-i sa le experimenteze si sa le puna in practica, sub o supraveghere atenta.
Dr Pitera este, intr-un fel, tatal energetic al ARGH. A venit la momentul potrivit in Romania, dupa ce “mamele” sale i-au asigurat supravietuirea, pentru a-i da imboldul catre dezvoltare.
Pentru orice copil este esential sa aiba o mama si un tata prezenti si indeplinindu-si rolurile cu succes. La fel si ARGH - care pare a fi un copil norocos, cu parinti foarte prezenti.
Conferinta de la Mamaia a reprezentat iesirea din adolescenta a Asociatiei noastre.

Multumim tuturor care au fost prezenti la Mamaia, tuturor celor prezenti la intalnirile noastre lunare, tuturor celor pe care plantele si mugurii ii atrag in lumea aventuroasa si de descoperire cu uimire si coplesire a complexitatii naturii din jurul nostru.
Si multumim dr Fernando Pitera, ca a aparut “in carne si oase” in cel de-al treilea an al ARGH, pentru a indica drumul viitor.
Multumesc Carmen Ponoran pentru dedicare, persistenta si incapatanare. N-ar fi inceput nimic fara semintele puse de tine si de Simona Nitu.

Ganduri dupa cea de-a treia Conferinta Nationala de Gemoterapie, Mamaia, 2012

© Asociatia Romana de Gemoterapie si Homeopatie