Lansare de carte la Conferinta Nationala de Gemoterapie, mai 2012 - Acta Gemmotherapeutica – Volumul I

Lansare carte Acta GemmotherapeuticaAceasta lucrare lansata la a III-a editie a Conferintei Nationale de Gemoterapie cu participare internationala, apare dupa 17 ani de preocupari în domeniul gemoterapiei la noi în tara, preocupari care s-au intensificat din anul 2003, dupa finalizarea traducerii, de catre dr. Sorina Soescu (la solicitarea Laboratoarelor Plantextrakt), a lucrarii dr.Fernando Pitera, "Compendiu de gemoterapie clinica" si dupa demararea în anul 2006 a unui program de formare a medicilor si farmacistilor din toate marile orase ale tarii. Initiatorul si sustinatorul permanent al tuturor actiunilor  întreprinse a fost si este firma Plantextrakt din Cluj.

Anul 2012 ne-a lansat noi provocari. Am primit confirmarea dr.Fernando Pitera pentru sustinerea unui seminar de gemoterapie în România si am hotarât sa realizam aceasta lucrare în domeniul gemoterapiei, pe care am numit-o sugestiv, ACTA GEMMOTHERAPEUTICA, dorind  ca ea sa fie o culegere de informatii utile, teoretice si practice, pentru profesionistul din domeniul sanatatii care doreste sa se instruiasca în acest domeniu.

Acta GemmotherapeuticaPrimul volum al acestei lucrari va aduce în atentie câteva abordari importante întelegerii gemoterapiei si posiblitatilor sale terapeutice.

Doamna dr. Didi Surcel, cercetator imunolog, a realizat o lucrare impresionanta, ce reuneste abordari de ultima ora din domeniul imunologiei si ale unor stiinte de avangarda ale zilelor noastre, precum fizica cuantica, fiind totodata încarcata si de spiritualitate - aspecte care ajung sa îsi dea mâna în zilele noastre, caci,  “cu fiecare moment de izbânda stiintifica ce ne taie rasuflarea, considerând -o fara precedent, informatiile anticilor ne iau entuziasmul, pentru ca descoperirea anilor nostri este mai degraba o redescoperire, pentru ca acestia o cunosteau cu mii de ani înaintea noastra”. Legatura gemoterapiei cu imunologia este evidenta, gemoterapicele actionând cu implicarea centrilor de reglare si control, neuro-endocrino-imunologici de la nivel celular. Ameliorarea raportului albumine/globuline, a functiilor celulelor implicate în imunitatea de tip celular si umoral si a altor parametri, evidentiate prin teste de laborator, biochimice, imunologice si hematologice, în conditiile unor factori perturbatori din mediul extern sau intern, sunt argumente în acest sens. Prin materialul pe care vi-l pune la dispozitie, d-na dr.Surcel spera sa trezeasca interesul pentru viitoare studii în domeniul gemoterapiei.

Analiza gemoterapicelor pe familii botanice este un alt material deosebit de interesant, pe care  d-na dr. Sorina Soescu îl aduce acum în atentia tuturor celor care au pornit pe drumul cunoasterii în gemoterapie.Sunt prezentate mai multe familii botanice studiate în cadrul atelierelor de gemoterapie, urmând ca informatia sa fie completata în volume ulterioare ale publicatiei noastre.

Un alt material important în vederea studierii gemoterapicelor este si cel ce vizeaza analiza fitochimica a gemoterapicelor, realizat de catre d-ra dr. chim. Neli Olah. Dupa ce a realizat metodologia de control analitic pentru gemoterapicele care se fabrica la Laboratoarele Plantextrakt, pentru o buna identificare si standardizare a produselor, Neli Olah are în proiect o serie de teme de cercetare care privesc dobândirea de noi informatii privind clasele de compusi ce se regasesc în tesuturile meristematice.

Doamna dr. Malina Ciumasu a urmat un curs online de gemoterapie miasmatica, dupa care a devenit pasionata de aceasta abordare a gemoterapiei, pe care o împartaseste colegilor de la Iasi si Bacau în cadrul atelierelor de gemoterapie. Materialul realizat de catre dânsa este o introducere în acest domeniu, o abordare ce poate fi mai usor de înteles si practicat în special de catre medicul homeopat.

Ultima parte a materialului pe care vi-l propunem este o prezentare a extractelor gemoterapice realizata într-o maniera diferita de cele pe care le stiti din lexicoanele de gemoterapie lansate de catre noi de-a lungul timpului. Diferenta consta în axarea pe aspecte cu caracter general, precum actiunile farmacologice si prezentarea recomandarilor grupate în functie de organotropism (cu insistare pe recomandarile principale), pentru o mai usoara parcurgere si întelegere a gemoterapicelor. De asemenea, s-a hotarât ca prezentarile sa fie însotite si de prezentarea sindromului biologic experimental, considerând necesitatea asocierii acestei informatii celei referitoare la particularitatile raspunsului imun în gemoterapie, prezentata de catre d-na dr.Surcel. Principala sursa a informatiilor o constituie compendiul de gemoterapie al dr. Pitera (fara a atinge toate recomandarile prezentate de acesta - ramâne sa le aprofundam pe mai departe) si completat cu unele abordari de la atelierele noastre de gemoterapie.

Acesta este un început. Multe alte materiale asteapta sa intre în volume ulterioare pe care le vom aduce în atentia dumneavoastra.

Farm. Carmen Ponoran - secretar general ARGH

© Asociatia Romana de Gemoterapie si Homeopatie