Impresii despre a V-a Conferinţă Naţională de Gemoterapie, Bucureşti - 2014

Impresii despre a V-a Conferinţă Naţională de Gemoterapie, Bucureşti - 2014Organizată la hotelul Howard Johnson din centrul Bucureştiului - a V-a Conferinţă Naţională de gemoterapie a ARGH - a reprezentat un moment de marcare a unei maturităţi a drumului cunoaşterii în domeniul gemoterapiei în România.

Oaspeţii internaţionali au fost anul acesta mai mulţi decât în alţi ani, având alături de profesorul Fernando Pitera, din Italia - autorul compendiului de Gemoterapie clinică care stă la baza formării în gemoterapie a medicilor din România şi de Nick Churchill, directorul şcolii de gemoterapie din Marea Britanie şi invitaţi din SUA, din Austin, Texas - homeopata Lauren Hubele - fostă elevă a şcolii condusă de Nick Churchill, actualmente profesoară în cadrul acestei şcoli, care împreună cu soţul său, informaticianul Joachim Hubele a prezentat un prototip de program de gemoterapie.

Impresii despre a V-a Conferinţă Naţională de Gemoterapie, Bucureşti - 2014
Impresii despre a V-a Conferinţă Naţională de Gemoterapie, Bucureşti - 2014

Sala Platinum de la Howard Johnson s-a dovedit neîncăpătoare pentru medicii români - care au răspuns într-un număr foarte mare invitaţiei ARGH de a participa la această Conferinţă Naţională.

M-am întâlnit cu vechi prieteni şi colegi medici - cu care am împărtăşit rezultatele minunate obţinute în tratamentele cu gemoterapice - şi am cunoscut o mulţime de medici tineri - ce doreau să-şi deschidă ochii şi drumul către înţelegerea şi aplicarea terapiei cu plante în activitatea zilnică.
Întreaga conferinţă a fost marcată de multe discursuri emoţionante, de vibraţia iubirii şi a comunicării dintre participanţi - de împărtăşirea în fiecare pauză a poveştilor de suflet ale fiecăruia.

Lucrările şi prezentările Conferinţei au fost prilejuri de împărtăşire de informaţii noi sau de prezentări de cazuri, de confirmare a informaţiilor obţinute în alte ediţii ale conferinţelor.

Prima zi de Conferinţă a început cu decernarea premiilor ARGH - Trofeul ARGH revenind anul acesta dnei dr. Simona Niţu - care este de 4 ani de zile preşedintele ARGH (trofeu oferit cu multă emoţie de dna farmacist Carmen Ponoran şi primit cu lacrimi în ochi de dna dr Niţu).
De asemenea, premiul Pol Henry în valoare de 1000 lei a revenit anul acesta dnei dr. Zsuzsanna Giurgiuman de la Cluj.
A primit distincţia de membru de onoare al ARGH doamna dr.Didi Surcel - cercetător în domeniul imunologiei care a realizat câteva studii experimentale şi cu extracte gemoterapice, ce au fost publicate în Acta gemmotherapeutica şi au fost prezentate cu ocazia conferinţelor noastre anuale. Astfel, la ora actuală, asociaţia are 3 membri de onoare, doamna dr. Didi Surcel, prof. Fernando Pitera şi Nick Churchill.
S-au oferit numeroase diplome de onoare  - în semn de mulţumire pentru activitatea depusă atât de medici, cât şi de farmacişti - pentru susţinerea continuă a gemoterapiei şi fitoterapiei în România.
În finalul deschiderii oficiale - a fost lansat volumul III din Acta gemmotherapica - ce a devenit ”anuarul” ARGH -  în care au fost publicate numeroase materiale originale şi traduceri.

În prima zi a conferinţei - profesorul Pitera ne-a încântat şi în acest an cu o prezentare despre Gemoterapie şi influenţa acesteia asupra coagulării sângelui.
În introducere, dr. Pitera ne-a vorbit despre comunicarea dintre vegetale şi animale, prin intermediul structurilor numite hormoni (animali/vegetali), aflate în cantităţi infime în organism - dar inestimabile pentru comunicare. El ne-a reamintit că auxinele (hormoni din plante) au fost identificate pentru prima oară în corpul animal. De asemenea, că încă din 1939 existau tratate despre influenţarea creşterii plantelor prin folosirea hormonilor animali.
Apoi - a trecut în revistă modalitatea în care fiecare gemoderivat influenţează coagulabilitatea sanguină - făcând numeroase legături şi relaţii între remedii.
Printre prezentările teoretice - a expus cazuri practice rezolvate - printre care un caz de boală Burger, la o femeie tânără, rezolvat printr-o combinaţie de Cercis siliquastrum D1 şi Populus nigra D1, administrate o perioadă mai lungă de timp (circa 1 an), cu modificarea ocazională a cantităţii şi frecvenţei remediilor.
Apoi, dr. Fernando Pitera a discutat în detaliu despre alte remedii gemoterapice utile în tulburări ale coagulării sanguine, precum Gingko biloba, Prunus amygdalus, Cornus sanguinea, Populus nigra, Thuja orientalis şi multe altele.
Informaţiile prezentate de personalitatea nr. 1 a lumii gemoterapiei - dr. Fernando Pitera - ne-a copleşit, ca de fiecare dată şi am învăţat foarte multe, cu toţii.

Impresii despre a V-a Conferinţă Naţională de Gemoterapie, Bucureşti - 2014Dr. Fernando Pitera a încheiat conferinţa primei zile cu mesajul:
”Diferenţa între sistemul imunitar al oamenilor/animalelor din diferitele regiuni ale globului - o realizează PLANTELE.  Sistemele imunitare depind de asocierile vegetale pe care plantele le realizează de secole. Viaţa animală şi cea umană depind de plante.”

În partea a II-a primei zile a Conferinţei, eu am prezentat lucrarea ”Sistemul limfatic şi detoxifierea prin gemoterapie”.
Dacă dr. Pitera a discutat mult despre sânge şi despre menţinerea acestuia în stare de sănătate cu gemoterapia, eu am discutat preponderent despre sistemul limfatic şi rolul acestuia în curăţarea şi îndepărtarea toxinelor din organism, precum şi posibilităţile de drenaj cu produse gemoterapice.
Prezentând o serie de ipoteze de lucru - la nivel anatomic şi fiziologic - destul de îndrăzneţe (legăturile dintre sistemul limfatic şi rinichi, influenţa sistemului nervos vegetativ, în special a suprarenalelor asupra funcţionării sistemului endocrin etc) am  insistat pe rolul crucial al sistemului limfatic - drept sistem principal ”de canalizare” - de curăţenie şi îndepărtare a toxinelor reziduale zilnice din corp.
Gemoterapia oferă numeroase produse - care au fost grupate în funcţie de căile de eliminare susţinute (rinichi, intestine, piele, drenoare limfatice) - şi de asemenea, s-au oferit exemple clinice pentru posibiltăţi de drenaj limfatic gemoterapic.

Prima zi a Conferinţei s-a încheiat cu o Cină festivă oferită de sponsorul nostru, Laboratoarele Plantextrakt, la debutul căreia s-a făcut lansarea de noi produse Plantextrakt - gemoterapice concentrate (10 produse) - fiecare participant primind informaţii şi mostre cu produse. Discursuri emoţionante au fost rostite cu această ocazie de către  d-na farm. Izaura Niţoi - directorul de marketing Plantextrakt şi de către dl. dr. Fernando Pitera.

Impresii despre a V-a Conferinţă Naţională de Gemoterapie, Bucureşti - 2014
Impresii despre a V-a Conferinţă Naţională de Gemoterapie, Bucureşti - 2014

A doua zi de Conferinţă a adus numeroase alte prezentări interesante.
Dimineaţa a fost începută tot de către profesorul Fernando Pitera - cu o lucrare extraordinară şi exhaustivă despre Carpen - lucrare care este prezentată şi în Acta gemmotherapeutica volumul III.
Cele mai impresionante au fost cazurile clinice prezentate: cazuri istorice din cazuistica lui Pol Henry - şi cazuri personale ale dr. Pitera.
Cel mai impresionant a fost cazul unui pacient cu insuficienţă cardiacă şi respiratorie, hipertensiv, cu emfizem respirator şi dispnee severă, invalidantă, însoţită de tuse continuă - aflat în tratament continuu cu medicaţie chimică de susţinere cardio-vasculară şi Medrol.
Pacientul a primit 3 luni de zile o combinaţie de Carpinus betulus MG, Corylus avellana MG şi Ribes nigrum MG - urmat de alte 3 luni cu o combinaţie de Carpinus betulus MG, Ribes nigrum MG şi Viburnum lantana MG (varianta concentrată, nu D1) (5 picături din fiecare, de 3 ori pe zi).
Ameliorarea a fost semnificativă - atât a dispneei, a tusei, cât şi a tensiunii arteriale (deşi pacientul a rămas continuu pe Medrol şi medicaţia alopată).

După dr. Fernando Pitera - dna dr. Didi Surcel ne-a prezentat informaţii despre sistemul imunitar şi gemoterapie - din perspectiva cercetării ştiinţifice.
Ne-a trecut în revistă metafora - ”Universul ca o hologramă” - ”Corpul omenesc ca o hologramă”  - amintindu-ne despre rolurile celulelor imune ale organismului în echilibrarea generală şi în apărare.
În timpul prezentării domniei sale - a fost un mic cutremur la Bucureşti - ceea ce a indicat participanţilor că atunci când vorbim despre energia lumii - Pământul răspunde aşa cum ştie el!
Dna dr Surcel ne-a spus că doi cercetători se contraziceau - unul spunea că ”Celula este esenţa vieţii”- iar celălalt îi replica - ”Nu, comunicarea este esenţa vieţii”.
Totuşi celula este CENTRUL vieţii - dacă n-ar exista celule, între cine ar mai exista comunicarea? - dar comunicarea ESTE şi ea foarte importantă, pentru că menţine viaţa”.
Am dovedit şi noi că metafora de mai sus este reală -  cu ocazia acestei Conferinţe - în care am comunicat continuu între noi - informaţii, experienţe, dar şi emoţii şi intuiţii trăite cu toţii, în fiecare moment.

Domnul Nick Churchill, directorul Şcolii de gemoterapie din Marea Britanie ne-a prezentat un eseu emoţionant intitulat - ”Au remediile gemoterapice tablou mental?” El şi-a pus această întrebare şi provocare, în acelaşi timp - iar în ziua următoare - câteva dintre lucrările participanţilor români ”au răspuns” direct la această întrebare - indicând existenţa de reacţii emoţionale şi mentale posibile în timpul tratamentului cu gemoderivate.

Impresii despre a V-a Conferinţă Naţională de Gemoterapie, Bucureşti - 2014Lauren şi Joachim Hubele din Austin, Texan, USA au prezentat prototipul GemoExpert - un program  informatic care să simplifice prescrierea gemoterapică în cabinetul unui terapeut aglomerat. Programul este o simplă filtrare a condiţiilor de prescriere în baza unor criterii generale simple, predefinite - şi prin încărcarea oricărui caz în acest program - există posibilitatea unei selecţionări a celor mai indicate remedii gemoterapice adaptate la particularităţile cazului.
Participanţii români au fost invitaţi să trimită cazuri clinice şi să contribuie la formarea bazei de date a programului. Dna Lauren Hubele a primit o Diploma de onoare din partea ARGH - ca fiind primul gemoterapeut din America ce participă la Conferinţa ARGH.

Dna dr. Simona Niţu a încheiat a doua zi a Conferinţei cu o lucrare intitulată ”Simbolistica arborilor la români” - aducând aminte despre legătura cu tradiţia populară şi spiritul iubitor de Natură al Poporului român.

La finalul acestei zile m-am întrebat dacă nu cumva ”CHEMAREA ARBORILOR” - a fost tema acestei Conferinţe, pentru că s-a discutat foarte mult despre legătura dintre regnul vegetal şi cel animal/uman - şi despre comunicarea OM - NATURĂ.

Cea de-a III-a zi de Conferinţă a fost cea mai plină de lucrările de comunicare ale colegilor noştri - ascultate cu multă atenţie de dr. Fernandă Pitera.

Dna dr. Oana Socoliuc ne-a prezentat foarte succint şi profesional tratamentul unor afecţiuni cardiace (extrasistole, diferite tulburări de ritm) tratate cu gemoterapicul de Paducel D1 - ca remediu bland si fără efecte adverse. Au fost prezentat 4 cazuri clinice - în care s-a demonstrat că remediul ARE NEVOIE DE TIMP pentru instalarea efectului - de minim 2-3 luni înainte să dispară aritmiile, tulburările de ritm. Concluzia a fost că RĂBDARE ŞI PERSISTENȚĂ în continuarea tratamentului reprezintă cheia succesului - şi practicianul are nevoie să reziste presiunii de a nu schimba remediul, chiar dacă pacientul spune după o lună că nu s-a întâmplat nimic.

Dna farmacist Neli Olah de la Plantextrakt Cluj a prezentat un studiu fitochimic comparativ al tincturilor obţinute din plante proaspete (tincturi mamă) şi din plante uscate (tincturile clasice).
Există diferenţe între ele, nu doar din punct de vedere organoleptic - ci şi ca stabilitate a preparatelor (tincturile obţinute din plante proaspete au valabilitate 5 ani, pe când cele clasice doar de 2-3 ani).
Tincturile mamă - materii prime la fabricarea medicamentului homeopat - şi-au câştigat un rol binemeritat şi în fitoterapie (majoritatea fabricate din plante proaspete). Pe piaţă există 27 tincturi mamă - autorizate ca suplimente alimentare- fabricate la Plantextrakt..
Farmacopeea germană este re-actualizată anual - înseamnă că un grup de cercetători verifică anual monografiile plantelor, aducându-le la zi cu noutăţile. Iar Plantextrakt Cluj foloseşte farmacopeea germană la fabricaţia şi controlul calităţii pentru aceste preparate.
Asocierea gemoterapiei cu tincturile mamă reprezintă o combinaţie sinergică importantă, pe care mulţi dintre noi au probat-o în practică.

Dna dr. Zsuzsanna Giurgiuman - ne-a prezentat 5 cazuri clinice - în care ne-a demonstrat eficacitatea gemoterapiei în diferite patologii.
Am reţinut cazul rezolvat cu schema de tratament pentru Helicobacter pilori - cu Extract din muguri de Smochin şi Extract din mlădiţe de Iarbă neagră - care a negativat după 2 luni de tratament antigenul Helicobacter în sânge/fecal (dna dr. Giurgiuman a folosit indicaţia dată de dr. Pitera într-o Conferinţă anterioară, verificând-o concret la mai multe cazuri clinice).
Am mai reţinut şi cele trei cazuri de varicelă tratate cu Coacăz negru, Ulm şi Nuc - în primele zile ale bolii - şi apoi înlocuind Ulmul cu Cedru - după apariţia crustelor - şi rapiditatea remisiei clinice a simptomelor de varicelă (înjumătăţirea timpului de vindecare faţă de evoluţia spontană a bolii).

Dna dr. Luminiţa Sârcă a prezentat un caz de sinuzită rezolvat cu ajutorul formulei Polygemma 4 - sinusuri (Plantextrakt) - subliniind eficacitatea şi rolul pozitiv al formulelor complexe de gemoterapice.

Dna farmacist Claudia Toma ne-a prezentat o lucrare de etnobotanică intitulată ”Număraşul de la Laz” - care se finalizează cu propunerea realizării unor remedii gemoterapice potenţiale din plante ale tradiţiei populare româneşti. Aşteptăm cu interes rezultatele cercetărilor domniei sale într-o ediţie viitoare a Conferinţei.
Întoarcerea către tradiţia populară românească şi mai ales către tradiţia dacică şi simbolica arborilor la vechii daci - au reprezentat elemente comune ale mai multor prezentări ale acestei zile şi ale întregii Conferinţe.
Ca şi cum a apărut o ”înrădăcinare” din ce în ce mai evidentă în filonul de cunoaştere străveche al străbunilor - ca şi cum informaţii şi cunoştinţe vechi şi parţial uitate sunt re-deşteptate şi re-validate, prin înţelegerea pe care o avem astăzi despre plante, despre viaţă, despre vindecare.

Dna dr. Silvia Ignat de la Iaşi a prezentat o sinteză de tablouri mentale ale remediilor florale Bach, care sunt şi remedii gemoterapice, răspunzând parţial la întrebarea dlui Nick Churchill - dacă gemoterapicele au şi tablou mental sau nu.

Au mai fost prezentate lucrări şi cazuri clinice de către dna dr Mălina Ciumaşu de la Iaşi, dna Dr. Dana Şelaru şi dna dr Ariadna Luncan din Constanţa, o altă lucrare de cercetare a dnei farmacist Neli Olah şi câteva alte contribuţii la fel de interesante.

În final, dl profesor Fernando Pitera a tras concluziile generale legate de Conferinţa din acest an - în care am călătorit de la materie şi energia de vibraţie joasă - către spirit / suflet (inimă) - prin biochimie - imunologie - acupunctură - terapia Steiner şi terapia florală Bach.
Elemente comune ale Conferinţei au fost Carpenul, simbolistica arborilor, legătura cu strămoşii şi simptomele mentale ale remediilor gemoterapice
Concluzia generală a dlui dr. Pitera a fost că întâlnirea de anul acesta a fost  bogată în energii pozitive - ce ne-au sporit cunoaşterea - dincolo de ştiinţă - cu expansiune  direct către inimile noastre.

Şi eu am simţit, alături de dr Pitera că anul acesta a fost anul ”culegerii fructelor” experienţei de 5 ani a ARGH - că Asociaţia noastră a trecut într-un stadiu de maturizare şi echilibrare a forţelor sale - şi că este, cu adevărat, aşa cum ne spunea şi dl Nick Churchill în încheierea Conferinţei, ”epicentrul gemoterapiei mondiale”.

O ştiinţă nouă precum gemoterapia - se dezvoltă exact ca un mugure de floare - pe cel mai vechi pământ al Europei şi în cel mai străvechi arbore populaţional european - cel al poporului dacic.
Suntem recunoscători să facem parte din această evoluţie şi mulţumim tuturor celor care au participat la organizarea şi desfăşurarea impecabilă a lucrărilor acestei Conferinţe.
De asemenea, suntem recunoscători sutelor de medici care ne-au onorat prin participare şi apartenenţa la ARGH - şi care folosesc cu încredere gemoterapia în practica lor zilnică.
Să ne revedem cu bine, anul viitor, la următoarea ediţie!

Dr. Sorina Soescu
Vicepreşedinte ARGH

© Asociatia Romana de Gemoterapie si Homeopatie