O prezenta de neiutat la Conferinta Nationala de Gemoterapie

O prezenta de neiutat la Conferinta Nationala de Gemoterapie - dr. Didi Surcel

Doamna dr. Didi Surcel, cercetator stiintific în imunologie este o noua si valoroasa colaboratoare a Asociatiei Române de Gemoterapie si Homeopatie. La conferinta de gemoterapie a venit cu 3 lucrari de cercetare în domeniul gemoterapiei: o abordare teoretica privind particularitatile raspunsului imun în gemoterapie si 2 lucrari practice în care a investigat efectul imunomodulator al unor preparate de Viscum album si evaluarea raspunsului imun mediat celular în expunerea simultana la pulbere de lemn cu continut de formaldehida si extract gemoterapic de Buxus sempervirens.

Lucrarile prezentate s-au incadrat in motto-ul pe care l-a ales pentru una dintre lucrari, un motto care putem spune ca o caracterizeaza cel mai bine:

"In stiinta, important este sa modifici si sa schimbi ideile pe masura ce stiinta avanseaza"

Claude Bernard

O voi lasa pe dansa sa va vorbeasca, in randurile de mai jos, pe care le-am selectat pentru a rememora momente ale conferintei, sau pentru cei care citesc si nu au participat la acest eveniment, sa fie doar bucuria unei lecturi.

"In contextul celor mai recente studii stiintifice, existenta fizica a lumii constituie cu mare probabilitate, cea mai importanta problema filozofica, cu care se confrunta stiintele moderne.

didi-surcel-1-smallDescoperirile de ultima ora, in domeniul fizicii cuantice pledeaza pentru ideea ca omenirea se afla in fata unei revolutii in cunoastere, care va marca sfarsitul epocii de separatie neta intre lumea spiritului si lumea materiala. Cele 2 tipuri de cunoastere vor fuziona intr-una singura, o cunoastere sintetica, in care se va recunoaste concomitenta celor doua realitati spre beneficiul intregii omeniri.

A fi sanatos nu inseamna numai absenta oricarui simptom sau a starii de boala, ci si echilibrul tuturor functiilor organismului fizic, starea armonioasa a energiilor vitale (bioenergii). In biologie, in majoritatea cazurilor fenomenul automat de corectie al perturbarilor induse, nu are loc decat la un nivel precis, cu caracter energetic, inainte ca fenomenele de materializare sa fie definitiv conturate. Sunt manipulate structuri invizibile , care asculta de interactiunile slabe, putand totusi sa fie masurate si solicitate de catre fiinta umana insasi. E vorba de o abordare sintetica, holistica a lumii neobisnuite si nu una analitica. Acest corp energetic este asimilat ca o lume coerenta, unde simbolul / simptomul, este calea de abordare cea mai frecvent folosita. Acest corp energetic este in relatie cu cosmosul.

Deci, sanatatea este armonia functiilor. Chiar daca bolile se manifesta sau nu in corpul fizic, ele au intotdeauna o cauza anterioara, de natura energetica, care de obicei este nesesizabila prin simturile noastre, iar adesea este precedata, la randul ei, de o cauza mentala sau sufleteasca. Indiferent daca boala are la originea ei o cauza spirituala, sufleteasca, mentala ori chiar fizica, inainte de a afecta sanatatea organismului uman, deci a corpului fizic, ea incepe, se dezvolta si este finalizata in planul energetic.

didi surcelCunoscand si inlaturand din timp adevaratele cauze ale imbolnavirilor care sunt de natura energetica, se va capata imunitate fata de factorii agresivi exteriori si se va evita formarea anomaliilor energetice patogene si a manifestarilor lor ulterioare sub forma maladiva in corpul fizic. Legatura om-pamant-cosmos este o legatura intrinseca, puternica, esentiala si cu feed-back. Important este sa gandim complexitatea vietii sistemic, global, predictiv si holistic.

Omul, sistem de subsisteme, trebuie privit holistic, cu toate valentele intrinseci, spiritualizat, in context cu pamantul, cu natura, mediu, societatea, animalele, habitatul, familia si alte nevoi fundamentale, dar si cu universul.

Pentru a supravietui, organismul viu trebuie sa primeasca si sa interpreteze informatia de la mediu. Toate organismele, inclusiv cele umane, comunica si isi citesc mediul, evaluind campuri de energie. La nastere, toate celulele organismului functioneaza deja dupa un program bine stabilit, inteligent, program ce include integritatea structurala si functionala a lor si a tuturor sistemelor din organism cu care comunica, asigurand integritatea structurala si functionala a intregului organism.

Se considera ca toate aceste celule dispun de ceea ce numim "inteligenta celulara". Prin excelenta, si sistemul imun (SI) dispune de un program inteligent, motiv pentru care este numit "creierul mobil".

didi surcelUltimii 20 ani au adus in imunologie o uriasa explozie de informatii si un nou mod de a interpreta fenomenele imunologice, desprins din procesul de amestec si interactiune dintre diferitele stiinte contemporane, prin factorul integrator, reprezentat de stiinta denumita informatica.

Conform informaticii, si imunitatea trebuie considerata ca un flux informational, in care mesajul specific, informatia specifica, este de tip antigenic; acest mod de interpretare a dus la schimbarea conceptiei asupra caracteristicii definitorii a imunitatii, respectiv , schimbarea se refera la trasatura definitorie a imunitatii, care nu e specificitatea, ci recunoasterea antigenului (Ag) , adica legarea antigenului de catre structurile SI. Prin aceasta caracteristica SI are capacitatea de a intra in contact cu intreg universul intern ( recunoscand structurile antigenice de tip self) si extern ( recunoscand stucturile antigenice de tip nonself), iar mecanismele de actiune sunt identice/sau foarte apropiate.

Terapia cu preparatele gemoterapie pare a actiona la nivel molecular, cu interesarea centrilor de reglare si control, neuro-endo-imuni, iar efectele lor tintesc intreaga functionalitate celulara, incluzand si nivelul energetic. Extractul meristematic interfereaza in special cu componentele celulare si moleculare ale sistemului imun. Ameliorarea unor parametri imunologici, in contextul disparitiei simptomelor si ameliorarii starii de sanatate, sunt argumente in acest sens. Se poate spune ca efectul preparatelor gemoterapice vizeaza reglarea functiei vitale celulare, intervenind asupra metabolismului celular in mod subtil, nonviolent, dar profund."

© Asociatia Romana de Gemoterapie si Homeopatie