Propunere pentru o noua structura a atelierelor de gemoterapie in anul 2013

Dr Sorina SoescuDragi colegi,

Va supunem atentiei noul format de desfasurare a atelierelor de gemoterapie, pe care dorim sa-l implementam din acest an - intr-un proces la care va invitam sa participati.

Ceea ce ne dorim este ca intalnirile noastre sa fie cat mai de folos tuturor participantilor, iar experienta fiecaruia sa fie impartasita.

Atelierul ar urma sa aibe 2 teme in abordare:

TEMA 1 - Gemoterapia, aprofundarea cunoaşterii

O tema teoretica: alternativ, o luna, o monografie de produs (cu documentare botanica si fito completa) şi luna urmatoare un subiect care sa abordeze gemoterapia din prisma asocierii produselor gemoterapice cu Saruri Schussler, cu remedii homeopatice, sau studiere miasmatica, asociere cu acupunctura si MTC, asociere cu flori Bach, cu fitoterapia traditionala, prezentare de studii fitochimice, imunologice, pagini din istoria medicinei si folosirea plantelor, etc.

Obiective finale:

 1. Completarea monografiei produselor gemoterapice deja existente;
 2. Propunerea de produse gemoterapice noi, in urma studierii familiilor de plante;
 3. Extinderea cunoaşterii posibilităţilor de asociere cu diferitele alte terapii biologice.

TEMA 2 - Metodologie de aplicare a gemoterapiei în practica clinică

O tema clinica, de metodologie de aplicare (in detaliu, cu documentare si dezbatere) si aplicaţii practice – cazuri (reale, literature) cu modul de folosire a produselor – la oricare dintre cele două tipuri de teme (de mai sus).

Considerente teoretice şi experienţă practică

Obiectiv final: la finalul anului, din toate informaţiile colectate să avem materiale pentru a putea realiza un manual de Metodologie a aplicarii gemoterapiei în practica clinică

Obiectiv de etapă:

Colectarea informaţiilor practice şi teoretice de la toţi participanţii la ateliere, iar la finalul întâlnirilor lunare, realizarea unui material scris, format electronic, cu noutăţi şi rezultate interesante discutate (1-2 pagini pe atelier)

Teme posibile pentru atelierele de gemoterapie 2013:

 1. Gemoterapicele se administreaza inainte sau dupa masa? Relaţia gemoterapice dieta.
 2. Se face pauza de la administrarea de alte produse in timpul administrarii gemoterapicelor? Metabolismul şi mecanismul de acţiune al remediului gemoterapic, conform datelor cunoscute în prezent, asocieri medicamentoase.
 3. Se pot combina produsele gemoterapice între ele? Asocieri de gemoterapice, produse complexe.
 4. Exista o regula in frecventa de administrare a produselor? (exemplificari de prescriptie cronica, sub-acuta, acuta). Experienţe practice.
 5. Există reguli în durata de administrare a produselor? Experienţe practice.
 6. Informaţii despre alcoolul din compoziţia produselor, discuţii despre probleme practice apărute în administrarea remediilor.
 7. Pot fi date produsele la copii pana intr-un an, relaţia cu vaccinarea. Experienţe practice, considerente teoretice.
 8. Bolnavii cronici, cu tratamente clasice, pot lua produse gemoterapice? Exista reguli de asociere sau principii generale care, respectate, pot imbunatati starea pacientilor? Experienţe practice, considerente teoretice.
 9. Există contraindicaţii în administrarea produselor gemo (absolute sau relative)?
 10. Despre siguranţa calităţii produsului gemoterapic.

TEMATICA ATELIERELOR DE GEMOTERAPIE 2013:

FEBRUARIE: Familia Oleaceae - Ligustrum vulgaris
MARTIE: Asocierea gemoterapiei cu Sărurile Schussler
APRILIE: Familia Oleaceae - Syringa vulgaris
MAI: Conferinţa Naţională de Gemoterapie
SEPTEMBRIE: Familia Oleaceae - Fraxinus excelsior
OCTOMBRIE: Asocierea gemoterapiei cu fitoterapia - patologie de sezon, posibilităţi terapeutice
NOIEMBRIE: Familia Oleaceae - Olea europaea
DECEMBRIE: Asocierea gemoterapiei cu remediile florale Bach; Familia Oleaceae - informaţii generale, alte posibile remedii din plantele familiei, explorare etnobotanică.

Obs: la Constanta se va desfasura atelierul si in luna ianuarie.

La sfarsitul fiecarei manifestari se va aloca un spatiu pentru discutarea concluziilor si stabilirii obiectivelor pentru luna urmatoare.

Vom incerca sa introducem si pe site o rubrica pentru prezentarea materialelor adunate de la atelierele desfasurate in toate locatiile din tara - rubrica care speram sa devina SCOALA ONLINE DE GEMOTERAPIE A ARGH .

Ne-am gandit sa lansam acest proiect in special pentru cei care nu pot participa la ateliere sau pentru cei din localitatile unde nu desfasuram ateliere de gemoterapie sau le desfasuram cu o frecventa mai mica (anual, semestrial sau trimestrial).

Dr.Sorina Soescu
Vicepresedinte ARGH

© Asociatia Romana de Gemoterapie si Homeopatie