A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Amenoree

Asociatia Romana de Gemoterapie si Homeopatie

Absenta ciclului menstrual.

Atunci când nu este produsa de o cauza fiziologica (sarcina sau alaptarea), amenoreea indica o tulburare hormonala si poate apare în orice moment de dezvoltare al femeii.

Astfel, amenoreea primara este absenta ciclului menstrual la o fata adolescenta pâna la 18 19 ani, când în mod normal, ar trebui sa apara. În zilele noastre, menstruatia apare la vârste destul de fragede (11 12 ani) la multe fetite, de aceea neaparitia menstrei la 15 16 ani este deja un semn de întrebare si înseamna un diagnostic de amenoree primara.

Amenoreea secundara apare la orice vârsta a femeii, în perioada fertila, înainte de menopauza. Brusc, fara alte cauze fiziologice existente, nu mai apare menstra si în câteva luni încep sa apara semne ca la menopauza (bufeuri de caldura, transpiratii, stari generale de lipsa de putere, lesin, etc.). La fel cum menstra apare foarte devreme, la fel se observa o intrare în menopauza precoce, la 40 45 ani la multe femei (vârsta considerata „normala” de intrare în menopauza era de 50 ani sau în jurul acestei vârste).

De cele mai multe ori, cauza amenoreei este un dezechilibru hormo-nal, care poate apare în diferite contexte (emotional, stil de viata, alimen-tar, carential, infectios etc). Printre principalele alimente bogate în fito-estrogeni, amintim soia, cu preparatele sale tofu si cremele tip pateu sau fi-bre uscate pentru consum, precum si semintele de susan sau de dovleac, bogate si în minerale si în vitamina E.

Mai rar, cauza amenoreei poate fi anatomica (obstacol mecanic) sau de alta natura (medicala, traumatica etc.).

În caz de tulburari hormonale, trebuie evaluata situatia femeii, prin analize de laborator, ecografie genitala si alte investigatii de specialitate (fiind indicata o vizita la medicul ginecolog si una la endocrinolog).

Medicina naturala are câteva preparate extrem de utile, care pot ajuta starea generala a persoanei, iar în situatiile usoare, fara alte dezechilibre importante, pot rezolva amenoreea.

Extract din mladite de ZmeurRubus idaeus MG=D1, este primul remediu gemoterapic la care ne gândim la fete tinere, cu amenoree primara, precum si la amenoree secundara menopauzei precoce si/sau iatrogena. Administrat singur, de 2 3 ori pe zi, 2 3 luni de zile, poate duce la reglarea functionarii organismului feminin.

În situatiile mai complicate, se poate asocia cu Extract din amenti de Salcie - Salix alba amenti MG=D1, care are si actiune asupra sistemului nervos central, unde dezvolta o actiune sedativa si de reechilibrare. Daca se combina cele doua macerate glicerinice, unul se administreaza dimineata (de regula Extractul din mladite de Zmeur - Rubus idaeus MG=D1) si celalalt seara (Extract din amenti de Salcie - Salix alba amenti MG=D1), zilnic, 2 3 luni.

Homeopatia are o multitudine de preparate, indicate în situatiile de amenoree, dar prescriptia acestora se face individualizat, pentru fiecare persoana în parte, de catre medicul homeopat. Remedii homeopatice mai frecvent întâlnite si prescrise sunt Pulsatilla, Sepia, Lycopodium si Silicea.

Fiorda

© Asociatia Romana de Gemoterapie si Homeopatie