Anchiloza
- Categorie: Gemoterapie de la A la Z
- Ultima actualizare: 26 Mar 2012
- 9951 Vizualizari
Limitarea sau disparitia miscarilor unei articulatii, rezultând dintr o afectiune articulara sau în urma unui traumatism.
Anchilozele articulare apar cel mai frecvent odata cu înaintarea în vârsta, pe masura diminuarii miscarii fizice si a sedentarismului ce caracterizeaza existenta adultilor. Daca ne uitam la copii si la tineri, îi vedem cum alearga si zburda cu o energie si elasticitate molipsitoare. În schimb, majoritatea persoanelor trecute de 40 50 ani (dar am vazut si persoane mai tinere, la 20 30 ani) prezinta o rigidizare a articulatiilor, multe persoane nu mai pot sa se aplece pe vine (genunchii sunt printre primele articulatii care anchilozeaza) sau sa ridice complet bratele deasupra capului (umerii sunt, de asemenea, prinsi precoce în procesele de anchiloza). Vârstnicii au un mers rigid, întepenit, sacadat, ca al unor jucarii stricate, tocmai ca urmare a procesului de anchiloza articulara.
În afara de procesul de îmbatrânire si lipsa miscarii, anchilozele articulare sunt precipitate si de alimentatie, consumul excesiv de proteine animale, în special carne si excesul de sare determinând rigidizarea articulatiilor.
Principalul comportament preventiv al aparitiei anchilozelor articulare îl reprezinta un stil de viata dinamic, cu miscare fizica si alimentatie echilibrata, cu petrecerea timpului în aer liber si miscari dinamice de inspir expir aer curat, pentru oxigenarea organismului.
Medicina naturala are câteva remedii utile pentru prevenirea si tratamentul anchilozelor articulare:
- Extract din muguri de Mesteacan pufos - Betula pubescens MG=D1, are un rol important în procesele de demineralizare si decalcifiere osoasa si în afectiunile articulare inflamatorii, cu evolutie spre anchiloza. Se administreaza singur, 35 40 picaturi în apa, o data pe zi, zilnic, 2 3 luni sau asociat cu alte macerate glicerinice, în functie de alte suferinte asociate.
- Extract din muguri de Mesteacan - Betula verrucosa MG=D1, este indicat în cazuri de reumatism muscular si articular cu tendinta la calcificare (si inevitabil la anchiloza) si în alte prinderi articulare inflamatorii mai ales la tineri, care în timp pot duce la anchiloze articulare invalidante.
- Extract din mladite de Ienupar - Juniperus communis MG=D1, este un remediu gemoterapic cu tropism pentru ficat, sistemul urinar si aparatul articular. Asupra articulatiilor este indicat în toate formele de artritism, reumatism articular si poliartrita cronica evolutiva, de regula asociat cu alte macerate glicerinice (Extract din mladite de Iarba neagra Calluna vulgaris MG=D1, sau cu Extract din mladite de Vita de vie salbatica Ampelopsis weitichii MG=D1).
- Extract din mladite de Mur - Rubus fructicosus MG=D1, este un remediu indicat în hialinoze si fibroscleroze a organelor senescente, în special la subiectii vârstnici. Datorita proprietatilor sale osteoblastice îsi gaseste aplicatie terapeutica în sindroamele osteoarticulare senile, caracterizate prin osteoporoza dureroasa si artroze.
- Extract din scoarta de Salcie - Salix alba cortex MG=D1, este un produs gemoterapic indicat în artritism articular degenerativ, în artroze generalizate sau în artroze ale micilor articulatii (singur sau împreuna cu Extract din muguri de Vita de vie Vitis vinifera MG=D1).
Local, la nivelul articulatiilor dureroase sau afectate de anchiloza, poate fi aplicata o crema cu Arnica sau un ulei cu Arnica, cu efect anti algic si anti inflamator.