A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Arterioscleroza

Asociatia Romana de Gemoterapie si Homeopatie

Ingrosare si sclerozare a peretilor arterelor.

O alta afectiune a "civilizatiei", arterioscleroza apare în contexul combinat al alimentatiei deficitare si de proasta calitate, combinata cu sedentarismul si suprasolicitarea fizica si intelectuala. Îngrosarea peretilor arteriali apare cel mai frecvent prin depuneri de lipide si colesterol, produsi final ai alimentatiei animaliere preponderente (carne, lactate, ou). Toate produsele de origine animala contin lipide si colesterol în cantitate mare, iar daca alimentatia nu contine si vegetale de echilibru, acest colesterol se va depune în timp pe peretii arteriali si i îngroasa. În timp acestia devin rigizi, raspund din ce în ce mai putin la stimulii tip dilatare sau constrictie si este uneori suficienta o stare emotionala mai intensa pentru a induce "explozia" unui astfel de vas de sânge bolnav.

Alimentatia este esentiala pentru preventia aparitiei ATS, preparatele din cereale si legume, în special radacinoasele si frunzele verzi, fiind indicate pentru echilibrarea ratiei de colesterol bun/colesterol rau. Salata de ridiche alba sau salata de ridiche neagra ajuta la eliminarea grasimilor din organism. Se poate mânca o friptura, daca alaturi de ea se pune niste brocoli, putin morcov si o salata de cruditati. Curele de sucuri de fructe si legume, efectuate la momentele propice ale lunii (în perioada de luna în scadere) duc la rezultate foarte bune în timp.

Miscarea fizica în aer liber, sportul, chiar activitatile casnice care solicita organismul fizic (stersul pe jos, al geamurilor, batutul covoarelor) reprezinta mijloace utile de preventie a arteriosclerozei.

Medicina naturala propune ca remedii gemoterapice:

Extractul din mladite de Maslin - Olea europaea MG=D1 actioneaza asupra peretilor arteriali, pe care îi face mai elastici, având în acelasi timp o neta actiune hipotensiva. În arterioscleroza cerebrala, maslinul se poate combina cu Extract din muguri de Arin negru Alnus glutinosa MG=D1, iar în hipercolesterolemie si dislipidemie se poate combina cu Extract din mladite de Ienupar  Juniperus communis MG=D1 si Extract din seva de Mesteacan - Betula linfa MG=D1.

În hipertrigliceridemie, maslinul se combina cel mai bine cu Extract din muguri de Artar  Acer campestre MG=D1.

Extractul din muguri de Artar - Acer campestre MG=D1 are un organotropism asupra vaselor arteriale si cailor biliare, dimuna coles-terolul total si poate reduce formarea si precipitarea noroiului biliar. În afara de reducerea colesterolului total si a beta lipoptroteinelor, are si o actiune usor anti coagulanta, fiind indicat în arterioscleroza primara, împreuna cu Extract din mladite de Maslin - Olea europaea MG=D1. Extractul din muguri de Siliquastru - Cercis siliquastru MG=D1, are actiune specifica asupra vaselor arteriale. Acesta reprezinta remediul antitrombofilic de prima electie, având o actiune specifica în arteriopatii obliterante aterosclerotice (în combinatie cu Extract din mladite de maslin - Olea europaea MG=D1, Extract din muguri de Sânger - Cornus sanguinea MG=D1 si Extract din muguri de Migdal - Prunus amygdalus MG=D1.

Extractul din scoarta de Lamâi - Citrus limonum cortex MG=D1 are actiune anticoagulanta, si e indicat în sindroamele de hipervâscozitate hematica, caracterizate prin cresterea fibrinogenului si asociate cu tulburari dislipidemice. Este indicat în arterioscleroza cerebrala, împreuna cu Extract din muguri de Arin negru - Alnus glutinosa MG=D1 si Extract din mladite de Maslin - Olea europaea MG=D1, în arterioscleroza carotidiana, cu Extract din muguri de Arin negru - Alnus glutinosa MG=D1, Extract din mladite de Maslin - Olea europaea MG=D1, Extract din muguri de Sânger - Cornus sanguinea MG=D1, în miocardoangioscleroza cu insuficienta coronariana cu Extract din muguri de Liliac - Syringa vulgaris MG=D1 si Extract din mladite de Paducel - Crataegus oxyacantha MG=D1 si în arterioscleroza complicata cu fenomene de trombofilie (hiperfibrinogenemie) sau agravata de factori de risc trombotic precum diabet, alterare a metabolismului lipidic, HTA, tabagism si viata sedentara.

Exista o formula homeopata specifica, Formula complexa nr.13, indicata în arterioscleroza generalizata, cardiaca sau cerebrala, în special la vârstnici, care se poate administra o data sau de doua ori pe zi, o perioada îndelungata, în acelasi timp cu o schema de tratament cu macerate glicerinice.

Tratamentul homeopat, individualizat pentru fiecare persoana de catre medicul homeopat, poate fi destul de eficient în oprirea si chiar refacerea unor leziuni incipiente de arterioscleroza.

Fiorda

© Asociatia Romana de Gemoterapie si Homeopatie