A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Ciroza

Asociatia Romana de Gemoterapie si Homeopatie

boala cronica a ficatului, caracterizata prin inmultirea anormala a tesutului conjunctiv si prin distrugerea treptata a celulelor hepatice

Evolutia oricarei afectiuni hepatice spre ciroza si distructie este lenta, progresiva, in foarte rare situatii rapida si fulminanta (ex. intoxicatii).

Dieta alimentara este esentiala pentru refacerea ficatului, cea mai potrivita fiind o dieta de crutare: se mananca putin si simplu. Se vor evita in special prajelile, grasimile si excesele alimentare de orice fel. Se vor consuma in special legume si fructe, sub toate formele de preparate si ce­reale (tip orez brun, cereale integrale, paine integrala, paste integrale etc.).

De asemenea, repausul si miscarea fizica moderata, in aer liber sunt foarte importante pentru refacerea ficatului. Orice tip de traire emotio­na­la precum mania, furia, frustarea, mai ales nema­ni­fes­tate, afecteaza puter­nic functionalitatea ficatului. Se recomanda relaxare emotionala, as­cul­tare de muzica terapeutica, utilizare de aromaterapie pentru relaxare si convietuirea intr‑un mediu linistit, lipsit de conflicte.

Medicina naturala propune o serie de macerate glicerinice, cu efect de tonifiere asupra parenchimului hepatic. Schema cu cel mai puternic impact este reprezentata de combinatia Extract din muguri de Alun ‑ Corylus avellana MG=D1, 35‑40 pic in apa, dimineata, impreuna cu Extract din mladite de Ienupar ‑ Juniperus communis MG=D1, 35‑40 pic la pranz si Extract din radicele de Secara ‑ Secale cereale MG=D1, 35‑40 pic seara, timp de 3‑4 luni. Combinatia dintre mugurii de ienupar si secara este in special indicata in caz de ciroza hepatica cu hepatomegalie.

Daca exista o componenta inflamatorie sau alergica impor­tanta, atunci poate fi inlocuit Extractul din muguri de Alun ‑ Corylus avellana MG=D1 cu Extractul din muguri de Coacaz negru ‑ Ribes nigrum MG=D1

Daca afectarea hepatica nu se insoteste de o crestere a tensiunii arteriale, Extractul din mladite de Ienupar ‑ Juniperus communis MG=D1 poate fi inlocuit cu Extractul din mladite de Rozmarin ‑ Rosmarinus officinalis MG=D1, cu efect tonic si dre­nor asupra ficatului, mai intens decat al preparatului din muguri de ienupar.

Exista si o serie de preparate homeopatice complexe, precum Formula 5, cu efect drenor asupra ficatului sau Formula 26, cu efect drenor hepato‑biliar.

Tratamentul natural poate fi utilizat in paralel cu admi­nis­trarea de suplimente alimentare tip silimarina sau alte produse provenind din plante cu efect tonic hepatic.

Fiorda

© Asociatia Romana de Gemoterapie si Homeopatie