boala caracterizata prin cresterea nivelului glucozei din sange, care afecteaza intregul organism (organele interne, vasele de sange, creste predispozitia la infectii etc.
Ca la orice boala de metabolism, dieta este esentiala. Eliminarea zaharului din alimentatie este esentiala (atentie la zaharul ascuns in multe preprate de patiserie, in conserve, in sucul de rosii sau in mustar!!). Mesele regulate, bogate in fibre vegetale si in cantitati moderate sunt importante pentru controlul glicemiei.
Miscarea fizica, mai ales mersul pe jos in aer liber, are efect benefic asupra nivelului glicemiei.
Principalul macerat glicerinic cu efect anti‑diabetic este Extractul din muguri de Dud ‑ Morus nigra MG=D1, care poate fi frecvent asociat, functie de tulburarile associate existente cu alte preparate. De exemplu, cu Extract din mladite de Afin ‑ Vaccinium myrtillus MG=D1, daca exista o afectare a circulatiei periferice si a vederii, in cadrul diabetului sau cu Extract din mladite de Maslin ‑ Olea europaea MG=D1, daca exista si o hipertensiune asociata, cu sau fara prezenta unui nivel crescut al trigliceridelor si colesterolului.
Se mai poate asocia cu Extract din muguri de Artar ‑ Acer campestre MG=D1, daca exista si o diskinezie biliara asociata hiperglicemiei sau cu Extract din mladite de Rozmarin ‑ Rosmarinus officinalis MG=D1, in cazul unei afectari hepatice importante, care apare de multe ori in acelasi timp cu cea pancreatica.
Daca este prezenta si afectarea renala, pe langa cea hepatica, ca urmare a vasculopatiei diabetice, asocierea se va face cu Extractul din mladite de Ienupar ‑ Juniperus communis MG=D1.