afectarea a functiei veziculei biliare, manifestate prin simptome de greata, varsaturi, balonari abdominale si tulburari de tranzit
In dieta pentru aceasta afectiune trebuie evitate grasimile saturate, in special grasimile animale (din lactate, carne, ou) si mai ales prajelile.
Este indicat consumul de salate de cruditati sau de sucuri proaspat stoarse din fructe, functie de toleranta digestiva a persoanei, in vederea stimularii drenajului biliar.
In homeopatie, exista cateva remedii precum Taraxacum CH5 (papadia), 3 granule de 3 ori pe zi sau Chelidonium CH5 (rostopasca), 3 granule de 3 ori pe zi, sau Nux vomica CH5, 3 granule de 3 ori pe zi, cu efect intens de drenaj la nivelul veziculei biliare.
Medicina naturala propune combinatia dintre Extract din muguri de Artar ‑ Acer campestre MG=D1, 35‑40 pic dimineata, cu Extract din mladite de Rozmarin ‑ Rosmarinus officinalis MG=D1 35‑40 pic la pranz si Extract din muguri de Frasin ‑ Fraxinus excelsior MG=D1, 35‑40 pic seara, timp de 1‑2 luni. Aceasta combinatie realizeaza cel mai intens drenaj la nivel hepato‑biliar si in acelasi timp si o reglare metabolica importanta, la nivelul metabolismului lipidelor. Daca persoana prezinta si o stare de agitatie, iritabilitate si nervozitate accentuata, asociata tulburarii biliare, atunci se va prefera in locul frasinului seara, Extract din muguri de Tei argintiu ‑ Tilia tomentosa MG=D1, 35‑40 pic.
Exista multiple alte preparate fitoterapice de drenaj biliar, precum infuzia de sunatoare sau cea de papadie, dar fiecare va fi testat si se va decide asupra preparatului care convine cel mai mult organismului persoanei suferinde.