A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Rinita

Asociatia Romana de Gemoterapie si Homeopatie

Rinita – inflamaţie a mucoasei nasului

   Rinita cronică, în special rinita alergică este una dintre cele mai frecvent întâlnite afecţiuni ale prezentului. Condiţiile artificiale de viaţă (petrecerea a mult timp în incinte închise, frecvent dotate cu aer condiţionat, poluarea atmosferică din marile oraşe, lipsa mişcării fizice şi prezenţa unei alimentaţii care creează mucus – în special lactatele în exces la adulţi) reprezintă factori favorizanţi şi uneori declanşanţi ai acestei afecţiuni.


   Strănuturile frecvente, scurgerea apoasă matinală sau uneori permanentă, senzaţia de înfundare a nasului, în special noaptea, în somn, reprezintă simptome supărătoare şi deranjante pentru persoanele afectate. În timp, se ajunge aproape la dependenţe de picături nazale, mai ales cu hidrocortizon, şi la o diminuare sau chiar pierdere a mirosului, ce afectează major calitatea vieţii persoanei.


Tratamentul afecţiunii presupune printre altele şi o modificare a stilului de viaţă, care să includă o reeducare respiratorie (învăţarea respiraţiei abdominale, profunde, precum şi a respiraţiei pe nas), mişcare fizică şi mersul pe jos.


   Medicina naturală indică utilizarea unor macerate glicerinice cu efect decongestionant şi anti inflamator asupra mucoasei respiratorii.


   În rinita acută, precum și în cea alergică, combinaţia cu cele mai bune efecte este cea dintre Extractul din muguri de Coacăz negru - Ribes nigrum MG=D1, 35-40 pic în apă, dimineaţa şi Extractul din muguri de Mesteacăn - Betula verrucosa MG=D1, 35-40 pic în apă seara, o lună de zile. În cazul rinitei alergice, poate face acest tratament la începutul sezonului polenurilor (în general, februarie – martie), la persoanele cu sensibilităţi definite.


   În rinita cronică se preferă Extractul din muguri de Arin negru - Alnus glutinosa MG=D1, cu efect decongestionant şi anti inflamator, pe perioade de 2-3 luni de zile.


  În rinita paroxistică, combinaţia preferată este între Extractul din muguri de Coacăz negru-Ribes nigrum MG=D1, 35-40 pic în apă, dimineaţa, Extractul din mlădiţe de Măceş - Rosa canina MG=D1, 35- 40 pic în apă, la prânz şi Extractul din muguri de Brad - Abies pectinata MG=D1, 35-40 pic în apă seara. Dacă secreţiile mucoase sunt abundente, în loc de brad, se preferă Extractul din muguri de Mesteacăn -Betula verrucosa MG=D1, pentru rolul său de drenor al secreţiilor.


În rinita spastică, remediul de elecţie indicat este Extractul din muguri de Carpen Carpinus betulus MG=D1, un mare reglator al echilibrului mucoasei respiratorii la nivelul rinofaringelui şi sinusurilor nazale şi paranazale.

Fiorda

© Asociatia Romana de Gemoterapie si Homeopatie