A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Abces

Asociatia Romana de Gemoterapie si Homeopatie

Se defineste medical drept o colectare de puroi, bine delimitata de tesu-turile din jur, formata în urma dezintegrarii tesuturilor, de regula sub actiunea unor agenti microbieni sau parazitari;

Exista mai multe etape de evolutie a unui abces, iar medicina naturala poate interveni în oricare dintre acestea.

1) La debutul abcesului, avem o zona rosie, congestionata, dureroasa la cea mai mica atingere (seamana cu o întepatura de albina) si mai fierbinte la atingere decât zonele din jur.

Acum este momentul potrivit pentru aplicatii locale reci, mai ales cu comprese cu apa rece si Tinctura de Galbenele - Calendula officinalis TM (o lingurita tinctura la 200 ml apa), care se schimba frecvent.

O masura naturala foarte eficienta este folosirea de cataplasme cu varza, taiata marunt, amestecata cu un pic de spirt medicinal si aplicata local, pe zona abcesului. Frunzele de varza, cât mai proaspete si bine spalate, trebuie strivite înainte de aplicare, pâna apare sucul. Pansamentul va fi mentinut pe locul respectiv 2 3 ore sau toata noaptea. În cazul în care apare local o senzatie de caldura insuportabila, se reînnoieste pansamen-tul cu frunze proaspete.

Combinatia cea mai potrivita de macerate glicerinice ce poate fi administrata în aceasta perioada este Extract din muguri de Coacaz negru Ribes nigrum MG= D1 , 1 2 ml în apa, dimineata si la prânz si Extract din muguri de Nuc Juglans regia MG=D1, 1 2 ml în apa, dupa amiaza si seara, 7 10 zile.

Ca remediu homeopatic, cel care poate fi încercat la debutul unui abces, chiar si fara sa consultati un medic homeopat este Apis CH30, 3 granule de 3 ori pe zi, 2 3 zile. Daca evolutia este favorabila, fenomenele dureroase cedeaza în 24-48 ore. Daca abcesul evolueaza spre colectarea de puroi, atunci trebuie cerut sfatul medicului.

2) Un abces colectat, când apare puroiul, poate fi tratat natural, daca starea generala este relativ buna (adica, daca în afara de disconfortul local, durerea si caldura locala), pacientul nu are alte simptome neplacute (febra, frisoane, stare generala proasta). Aceste simptome generale indica o extindere a infectiei si necesita tratament de urgenta cu antibiotice. Dar daca starea generala este buna si pacientul prezinta doar un abces localizat, care a colectat puroi, tratamentul natural poate da rezultate bune.

Se continua cu maceratele glicerinice mai sus mentionate (Extract din muguri de Coacaz negru Ribes nigrum MG= D1 si Extract din muguri de Nuc Juglans regia MG=D1), care au efect anti inflamator si de stimulator imunitar.

  • local, se vor utiliza cataplasme calde, pentru stimularea evolutiei si a spargerii abcesului; cea mai utila ar fi cataplasma cu argila - se pune ar-gila într un recipient de sticla, portelan (niciodata în vas de metal sau material plastic), se adauga apa calda si se amesteca pâna când se obtine o pasta ca o plastelina. Aceasta se aplica pe o compresa sterila si apoi pe zona cu abcesul. Se reînnoieste la 2 3 ore, sau se poate tine toata noaptea, la caldura patului. Se stie ca argila are proprietati antiseptice, bactericide, cicatrizante si are calitati remarcabile de absorbant.
  • exista si remedii homeopatice utile pentru grabirea colectarii si eliminarii puroiului dintr un abces, dar acestea se prescriu de catre medicul homeopat. Printre ele, Hepar sulfur, Pyrogenium, Anthracinum si Myristica cerifera, considerata o adevarata „lanteta” a homeopatilor (un remediu care favorizeaza deschiderea unui abces colectat).

3) Dupa eliminarea puroiului, tratamentul natural poate stimula vindecarea locala.

Gelul cu Arnica este cel mai bun cicatrizant local, care poate fi aplicat de 3 4 ori în cursul zilei, pâna la vindecarea completa. Alte unguente cu efecte cicatrizante care pot fi folosite pentru aplicatii locale sunt Dermin, de 3 ori pe zi singur sau împreuna cu Crema cu miere de albine si propolis, care stimuleaza cicatrizarea rapida si refacerea tesuturilor distruse de abces, fara aparitia de cicatrici inestetice.

Pentru întarirea organismului, ca urmare a starii de astenie psi-ho fizica, se indica maceratul glicerinic Extract din muguri de Porumbar Prunus spinosa MG= D1, 2 ml în apa de 2 3 ori pe zi.

Fiorda

© Asociatia Romana de Gemoterapie si Homeopatie