A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Abstinenta

Asociatia Romana de Gemoterapie si Homeopatie

Renuntarea partiala sau totala la unele alimente, mai ales la bauturile alcoolice sau la satisfacerea unei nevoi ori a unei dorinte.

Sunt multe persoane care se prezinta la medic pentru a primi ajutor în vederea renuntarii la obiceiuri daunatoare, precum fumatul, consumul de cafea, alcool sau dulciuri, consumul de medicamente sau droguri, sau alte tipuri de dependente nocive (de o persoana, de o ocupatie, de un loc sau un obiect anume).

Maceratele glicerinice (produse gemoterapice) pot fi administrate în vederea drenajului (curateniei) unui organism intoxicat, indiferent de substanta care a fost abuzata.

Pe primul loc este Extractul din mladite de Rozmarin - Rosmarinus officinalis MG= D1, un mare drenor digestiv si hepatic, care regleaza buna functionare a organismului. Schema de folosit, într o "curatenie generala a organismului" ar fi Extract din mladite de Rozmarin - Rosmarinus officinalis MG= D1, 3 ml în apa dimineata, asociat cu Extract din mladite de Ienupar - Juniperus communis MG= D1, 3 ml în apa, la prânz si Extract din radicele de Secara - Secale cereale MG= D1, 3 ml în putina apa, seara, zilnic, 2 3 luni. Aceasta schema are o actiune de regenerare asupra functionalitatii hepatice.

Pentru tabagism, de electie este Extractul din mladite de Lemn câinesc - Ligustrum vulgare MG= D1, indicat în special în faringita cronica granulomatoasa si polipoza marilor fumatori, 2 ml în apa de 3 ori pe zi, singur sau în combinatie cu Extract din mladite de Rozmarin - Rosmarinus officinalis MG= D1, atunci când dependenta este multipla (cum se întâmpla în multe situatii).

În perioadele de abstinenta apare o afectare a starii generale, cu lipsa de putere, astenie, dificultati de concentrare si somnolenta accentuata (sau insomnie).

Pentru reglarea starii generale a organismului în aceasta perioada, se recomanda câteva preparate: Extract din muguri de Stejar - Quercus pedunculata MG=D1, de 2 ori pe zi, dimineata si la prânz, doza corespunzatoare vârstei, minim 1 2 luni de zile;

Exista si remedii homeopatice care pot fi utilizate pentru tratarea simptomelor de dependenta, dar acestea pot fi prescrise doar de medicul homeopat, dupa un consult de specialitate amanuntit.

Organismul are nevoie de refacere într o perioada de abstinenta. Cel mai bun moment de a începe oprirea unui obicei daunator este ziua de luna noua din fiecare luna (este marcata pe multe calendare ortodoxe). În acea zi, organismul resimte mai putin oprirea unui obicei si simptomele de abstinenta sunt mai putin intense.

Persoana care sufera de simptomele abstinentei are nevoie de ajutorul unui specialist, medic sau dietoterapeut, pentru a si planifica un stil de viata mai ordonat si pentru a suplimenta alimentar nevoile organismului aflat într o perioada de solicitare. Exercitiile fizice, plimbarile lungi în natura, aerul curat si o perioada mai putin solicitata la servici ajuta foarte mult la depasirea momentului de abstinenta.

Simptomele de abstinenta pot dura între o luna si 5 6 luni (la marii fumatori, consumatori de cafea si/sau alcool). De aceea este nevoie de sprijin emotional permanent (mai ales din partea familiei) si de ajutor medical pentru depasirea problemelor care pot apare.

Fiorda

© Asociatia Romana de Gemoterapie si Homeopatie