A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Acnee

Asociatia Romana de Gemoterapie si Homeopatie

Este definita ca o eruptie cutanata în zone ale fetei sau toracelui, mai frecvent la adolescenti, dar poate apare la orice vârsta, fiind datorata interactiunii dintre bacteriile florei normale a pielii si o piele anormal de grasa. Practic, prin secretia crescuta de sebum, se blocheaza eliminarea si apar punctele negre. Colonizarea foliculului de par de catre bacteria numita «Propionibacterium», produce inflamatia si apar cosuri purulente si noduli rosii. Leziunile se localizeaza pe fata, pe tegumentele trunchiului, mai ales pe spate, dar si la nivelul pielii capului.

Exista multiple forme clinice de acnee, iar medicina naturala are multiple posibilitati în tratamentul acestei afectiuni.

Acneea juvenila
Apare atât la fete cât si la baieti, atingând apogeul la vârsta de 17 ani. Intensitatea leziunilor descreste spre 21 de ani, iar la 25 de ani ele dispar de la sine. Dupa unii autori, acneea este ereditara, dar aceasta nu s-a dovedit înca. Ce s-a demonstrat însa în mod sigur este ca stresul produce acnee - dupa cum pot marturisi studentii sau elevii în examene.

Fara îndoiala boala genereaza depresii, anxietate si handicap social si profesional, ceea ce închide cercul vicios. Fetele au observat desigur accentuarea eruptiei în perioada ciclului menstrual, iar conceptia ca rezolvarea problemei se produce dupa începerea vietii sexuale sau ca abstinenta determina agravarea ei, ramâne doar o legenda.

Sunt multiple macerate glicerinice care pot ajuta in acnee:

  • Extract din muguri de Smochin - Ficus carica MG=D1, este un mare reglator neurovegetativ si combinat cu Extract din muguri de Nuc - Juglans regia MG=D1, un mare drenor al pielii, poate duce la obtinerea de rezultate foarte bune. Schema de folosit este Extract din muguri de smochin - Ficus carica MG=D1, 2 ml în apa, de 2 ori pe zi, dimineata si seara, combinat cu Extract din muguri de Nuc - Juglans regia MG=D1, 2 ml în apa, la prânz, timp de 2-3 luni de zile.
  • Extract din muguri de Platan - Platanus orientalis MG=D1 este un macerat glicerinic indicat singur în tratamentul acneei juvenile sau acneei rozacee, în doza de 2 ml în apa, de 2 ori pe zi sau asociat  cel mai frecvent cu Extract din muguri de Coacaz negru - Ribes nigrum MG=D1, un mare protector anti-stres al organismului. Când sunt asociate aceste doua macerate glicerinice, doza este Extract din muguri de Coacaz negru - Ribes nigrum MG=D1, 3 ml în apa, dimineata si Extract din muguri de Platan - Platanus orientalisMG= D1, 3 ml în apa o data pe zi, seara.
  • Extract din muguri de Porumbar - Prunus spinosaMG=D1  este indicat în special în stari de debilitate psiho-fizica dupa situatii stresante si în sindroame de neurastenie si astenie generala. De aici si indicatia în acneea juvenila si chiar în furunculoza fetei si corpului, împreuna cu Extract din muguri de Nuc - Juglans regia MG= D1, ca mare drenor al pielii si reglator al seboreei. Schema indicata ar fi Extract din muguri de Porumbar- Prunus spinosa MG=D1, 3 ml în apa dimineata si Extract din muguri de Nuc - Juglans regia MG= D1, 3 ml în apa seara, zilnic, 2-3 luni sau în perioada stresanta (minim o luna de tratament).

Este un macerat glicerinic cu actiune principala la nivelul tesutului cutanat, care determina o reglare a secretiei glandelor sebacee. În acneea juvenila, este indicat cel mai frecvent în combinatie cu Extract din muguri de Nuc - Juglans regiaMG=D1 si,  Extract din muguri de Coacaz negru - Ribes nigrum MG=D1, eventual cu Extract din muguri de Platan - Platanus orientalisMG= D1.

Schema cel mai frecvent folosita ar fi  Extract din muguri de Coacaz negru - Ribes nigrum MG=D1, 3 ml în apa, dimineata, Extract din muguri de Nuc - Juglans regiaMG=D1, 3 ml în apa, la prânz si Extract din muguri de Ulm - Ulmus campestrisMG=D1, 3 ml în apa seara, zilnic, 2-3 luni. Aceasta schema include un preparat de re-echilibrare a stresului, un curatator al pielii si un reglator al secretiei de sebum.

În acneea juvenila, esentiala este mentinerea curateniei pielii, spalarea cu apa de 2-3 ori pe zi. Dermatologii sugereaza evitarea folosirii sapunurilor sau a solutiilor de curatat pe pielea fetei. O crema hidratanta usoara (crema cu miere si propolis) poate fi utilizata în zilele reci sau prea calde, dar seara, fata trebuie din nou curatata cu apa.

Daca se foloseste un fond de ten pentru mascarea cosurilor, seara este foarte importanta demachiarea si curatarea pielii.

Se pot folosi masti locale cu argila, cu efect dezifectant, bactericid si cicatrizant, de 1-2 ori pe saptamâna.

Cel mai eficient tratament al acneei nu este cel local. Pe piata exista o multitudine de creme si solutii pentru acnee si punctele negre. Tratamentele cosmetice pot rezolva partial problema la suprafata, dar tratamentul cel mai eficient al acneii este cel care rezolva cauza: problemele emotionale si tulburarile metabolismului pielii.

Tratamentul homeopat este o optiune buna în tratamentul acneei, dar în acesta situatie este un tratament strict individualizat, adresat fiecarei persoane în parte si a modului în care fiecare îsi traieste stresul vietii.

Acneea pustuloasa
Este o forma suprainfectata de acnee, în care leziunile sunt reprezentate de pustule purulente, care dupa vindecare lasa cicatrici profunde.

Aici trebuie tratat în primul rând terenul imunitar care a permis aparitia acestui tip de evolutie si stimulatoarele imunitare sunt esentiale:

  • Extract din muguri de Coacaz negru - Ribes nigrum MG=D1 3 ml în apa, dimineata cu Extract din muguri de Porumbar - Prunus spinosaMG= D1, 3 ml în apa, seara, 2 luni de zile, pentru întarirea rezistentei la stres a organismului.

Pentru tratamentul local al acneei, combinatia de macerate glicerinice este reprezentata de Extract din muguri de Nuc - Juglans regiaMG= D1, 3 ml în apa, dimineata si Extract din muguri de Ulm - Ulmus campestris MG= D1, 3 ml în apa seara, zilnic, 2-3 luni de zile.

În paralel poate fi urmat un tratament homeopat, adaptat fiecarei persoane în parte.

În aceasta situatie, pe lânga tratamentul local si cel general, regimul de viata si alimentatia sunt deosebit de importante: perioade de relaxare, lungi plimbari în natura, pentru oxigenarea organismului, cu inspir si expir profund de aer curat, mese regulate, minim de 3 ori pe zi, ultima masa cu 3 ore înainte de culcare. Consum de alimente usoare, naturale, cât mai proaspete, fructe, legume, cereale, carne de peste si seminte (dovleac, susan, fistic, nuci, alune – bogate în minerale si uleiuri esentiale). Evitarea prajelilor, condimentelor, cofeinei si bauturilor alcoolice.

În medicina traditionala chineza, pustulele acneei înseamna mici izbucniri de furie pe piele (mânie neexprimata sau frustrare), asa încât persoana trebuie sa-si constientizeze propria reactie interioara si sa înlocuiasca mânia, furia si frustrarea cu acceptarea, toleranta si iubirea. Rugaciunile si meditatiile pot ajuta foarte mult în acest sens.

Fiorda

© Asociatia Romana de Gemoterapie si Homeopatie