Gripa si varstnicii

Gripa si varstniciiÎn afara de copiii mici, grupa de vârsta cel mai frecvent afectata în cadrul epidemiilor gripale este cea a vârstnicilor.Imunitatea destul de precara a acestor persoane, precum si existenta unor patologii asociate, frecvent circulatorii, respiratorii, reumatice sau digestive, precum si statutul nutritional de multe ori precar (nu mai manânca bine din lipsa de putere pentru a gati, din lipsa de de bani sau din cauza dentitiei deficitare) pot agrava evolutia simptomatologiei gripale. Dintre toate grupele de vârsta, batrânii sunt cei mai susceptibili la complicatiile intra sau post-virale.
De aceea, pentru vârstnici este esentiala administrarea de suplimente pentru stimularea imunitatii de-a lungul întregului sezon rece.

Preparatele indicate sunt macerate glicerinice (extracte gemoterapice) precum Extract din mladite de Maces - Rosa canina MG=D1, 1-2 ml în apa, dimineata, zilnic, asociat cel mai frecvent cu Extract din muguri de Coacaz negru - Ribes nigrum MG=D1, 1,5 ml în apa, la prânz si Extract din muguri de Mesteacan pufos - Betula pubescens MG=D1, 1,5 ml în apa, seara, timp de 2-3 luni de zile.

De asemenea, vitaminele precum vitamina C, în doza de 2-4 grame pe zi poate fi un foarte bun preventiv al inflamatiilor si este importanta pentru mentinerea vigilentei anti-infectioase a organismului.
Si vitamina A în doza de 10.000 pâna la 25.000 UI pe zi, din uleiul de peste contribuie la mentinerea integritatii mucoaselor si functiei imunitare de suprafata. Exista preparate tip multiminerale si multivitamine, care administrate în doza de întretinere, de 1-2 tablete zilnic, 3-4 luni, în lunile cele mai reci, pot întari lupta organismului cu virusii.
Schemele de întarire imunitara sunt numeroase.

De asemenea, vârstnicii au nevoie de multe ori de enzime digestive, pentru ca productia proprie a corpului scade odata cu vârsta, precum si preparate pentru îmbunatatirea circulatiei periferice în special cerebrale, precum Gingkophyt, o data sau de doua ori pe zi, ori macerate glicerinice precum Extractul din mladite de Sequoia - Sequoia gigantea MG=D1 sau Extractul din mladite de Mur - Rubus fructicosus MG=D1, cu efect anti-senescent, anti-îmbatrânire.

Cel mai important pentru persoanele vârstnice este mentinerea afectiunii cronice în echilibru (diabet sau hipertensiune arteriala sau o afectiune inflamatorie precum artrita) si sa reduca administrarea medicamentelor chimice, precum anti-algicele sau altele.

La primele semne ale gripei, vârstnicii trebuie sa primeasca tratament intensiv de întarire a sistemului imunitar si de stabilizare celulara, pentru a preveni problemele aparute ca urmare a acumularii de secretii în plamâni si caile aeriene.

Vitamina C, Echinacea (Imunorezistan forte), precum si formula 76 homeopatica pot fi administrate în acelasi timp, cu o frecventa de 3-4 administrari pe zi. Orice vârstnic ar trebui sa aiba la îndemâna aceste preparate, pentru a le putea administra la primele semne de raceala. De asemenea, le pot fi utile remedii homeopatice precum Bryonia, Gelsemium, Rhus toxicodendron, Arnica sau Baptisia,în functie de forma clinica a episodului gripal, prescrise de catre un medic homeopat.

© Asociatia Romana de Gemoterapie si Homeopatie