Sa tratăm osteoporoza gemoterapic

Sa tratăm osteoporoza gemoterapicProgresele tehnicii moderne au dat posibilitatea aparitiei de instrumente care pot masura densitatea osoasa la diferite nivele – capul femurului, vertebrele lombare, etc. Astfel, în ultimii ani am aflat ca din ce în ce mai multe doamne prezinta osteopenie, o rarefiere a tesutului osos la nivelele masurate si frecvent prime manifestari de osteoporoza, la putin timp dupa intrarea în menopauza.

Multe persoane prezinta si simptome suparatoare, tip dureri osoase intense sau fracturi rapide.

Ne temem de osteoporoza nu datorita problemei în sine, ci a complicatiilor care pot sa apara si pot influenta calitatea vietii.

Osteoporoza nu înseamna obligatoriu o lipsa de calciu, asa cum este ea eronat perceputa. Reprezinta o proasta utilizare la nivelul tesutului osos a mineralelor, în special a calciului, manganului (cel care da duritatea osoasa), siliciului, fosforului, fierului si a sarurilor complexe ale acestora. Daca tratam numai cu suplimente de calciu tulburarile tip osteopenie si osteoporoza, fara sa echilibram alimentatia persoanei si stilul sau de viata, riscam sa producem depozite inutile de calciu în alte tesuturi moi, precum în rinichi, fiere sau în articulatii.

Pentru corectarea osteoporozei se recomanda o masura pe cât de surprinzatoare, pe atât de importanta în lumina ultimelor descoperiri din nutritie: oprirea completa a lactatelor. Laptele de vaca accentueaza pierderea de calciu la fiinta umana. Laptele de vaca este un aliment bun pentru copii, la care stimuleaza cresterea, dar adultul si în special femeia nu mai au echipamentul enzimatic pentru digestia si absorbtia sa. De aceea, una dintre primele masuri ce trebuie luate la persoanele cu osteopenie si osteoporoza este oprirea consumului de lactate, pe o perioada de minim 3 luni. În acest interval organismul se reface, se reechilibreaza si se modifica aciditatea mediului sau intern (trecând treptat spre neutru).

Cât despre alte surse de calciu sau minerale, natura ne ofera alte optiuni din belsug.

Toate fructele si legumele, în special radacinoasele (patrunjel, pastârnac, telina, morcov, ridichi), contin cantitati suficiente de minerale pentru un adult. De asemenea, alte surse importante de calciu sunt reprezentate de semintele de susan si de cele de dovleac.

Preparatele gemoterapice ajuta si ele la reechilibrarea absorbtiei si utilizarii mineralelor de catre tesutul osos. O posibila schema de administrare este reprezentata de:

  • Extract din muguri de Brad - Abies pectinata MG=D1, dimineata
  • Extract din mladite de Mur - Rubus fructicosus MG=D1, la prânz si
  • Extract din muguri de Jneapan - Pinus montana MG=D1, seara, timp de 4-5 luni, în special în anotimpul rece.

La persoanele vârstnice, la care exista si alte probleme legate de îmbatrânirea tesuturilor, se poate înlocui Abies pectinata cu Extract din mladite de Sequoia - Sequoia gigantea MG=D1.

Miscarea fizica usoara, exercitiile blânde de gimnastica si aerul curat reprezinta cele mai importante adjuvante în tratamentul unei persoane cu osteoporoza.
Iar alimentatia echilibrata, cu alimente preponderent vegetale, legume, fructe, cereale,  la care se adauga ocazional peste, seminte si infuzii de plante reprezinta cheia obtinerii atât a unei bune sanatati a oaselor, cât si a unei bune sanatati generale.

© Asociatia Romana de Gemoterapie si Homeopatie