Multa lume se plânge de dureri aparute la nivelul cefei si a muschilor spatelui, dupa ce stau peste 8 ore la calculator sau în pozitie sezânda în fata unui birou. Pentru ca pozitia sezut pe scaun nu este o pozitie naturala a organismului si coloana vertebrala este foarte tare solicitata de aceasta pozitie, la adulti apare în timp o afectare a celor doua capete ale coloanei vertebrale - capatul cervical, dinpre gât si capatul lombo-sacral, dinspre bazin.
Durerile de ceafa apar si ca urmare a starii de tensiune interioara si stres, care determina o contractura permanenta a muschilor cefei. În timp, apar tasari ale vertebrelor si o modificare treptata a pozitiei capului, care perpetueaza statica vicioasa a coloanei. Si asa, odata cu vârsta, se instaleaza spondiloza cervicala.
Pe lânga dureri si limitarea miscarilor capului, spondiloza cervicala poate sa provoace tulburari de vedere, de auz, de echilibru, dar si tulburari de înghitire sau diferite ale dureri în zona capului si umerilor.
Gimnastica zilnica a capului (rotatii, si întoarceri laterale), masajul usor al muschilor cefei seara la culcare si relaxarea interioara printr-o meditatie sau rugaciune reprezinta cele mai usoare tratamente ale spondilozei cervicale.
Medicina naturala are o schema deosebit de utila pentru tratamentul acestei probleme.
Combinatia dintre Extractul din muguri de Jneapan - Pinus montana MG=D1, 35-40 pic în apa, o data pe zi, dimineata, combinat cu Extractul din muguri de Vita de vie - Vitis vinifera MG=D1, 35-40 pic în apa, seara, timp de 2-3 luni, cu pauza o luna, timp de un an de tratament, poate ajuta foarte mult la recapatarea flexibilitatii la nivelul coloanei cervicale.
Daca exista dureri intense si fenomene inflamatorii, la schema de mai sus se poate adauga Extractul din muguri de Coacaz negru - Ribes nigrum MG=D1, 35-40 pic în apa, la prânz, acceasi perioada de timp.
Alimentatia pacientului este foarte importanta, alimentul care actioneaza cel mai nefavorabil asupra articulatiilor, determinând o accentuata rigidizare a lor este oul de gaina. Asadar, la pacientii cu tendinta la spondiloza cervicala se recomanda o diminuare a consumului de oua si o preponderenta a hranei usoare, precum legumele, fructele si pestele.