Catina alba este un arbust cu numele stiintific Hippophae rhamnoides, cu un areal de foarte mare de raspândire. Este o specie extrem de rezistenta, crescând si la altitudini de pâna la 5000 m, iar fructele îsi mentin proprietatile terapeutice si în conditii de ger.
Este un remediu natural cu numeroase indicatii terapeutice. Fortifica sistemul imunitar crescând rezistenta organismului în fata racelilor si gripei. Ca indicatii terapeutice, se administreaza în prevenirea infectiilor respiratorii recurente, anemii, avitaminoze, în convalescenta, copiilor cu tulburari de apetit, batrânilor tarati, sau în orice conditii care agreseaza organismul prin socuri fizice si psihice. Fiind un excelent tonic nervos Catina alba este un adjuvant în starile de dezechilibre psihice.
Fructele contin substanta uscata, zaharoza, acizi grasi esentiali (omega 3, omega 6, omega 9), proteine, vitamine ( continut foarte mare de vitamina C, A, B1, B2, B6, B9, E, K, P), microelemente ca fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier si sodiu.
Extractul gemoterapic se obtine prin macerarea în solutie hidrogliceroalcoolica a mugurilor de Catina. Extractul din muguri de Catina - Hippophae rhamnoides MG=D1 are organotropism la nivelul sistemului imunitar si al sistemului nervos. Prin continutul si complexitatea vitaminelor, Catina tonifica organismul, îndepartând starea de oboseala, de slabiciune, creste puterea de aparare nespecifica a organismului împotriva bolilor. Este un remediu gemoterapic util în tratamentul infectiilor virale si bacteriene ale tractului respirator superior si inferior, atât la adulti cât si la copii. Se administreaza câte 25-50 picaturi, în putina apa de 1-2 ori pe zi, înainte de mese. La copiii sub 7 ani dozele se reduc la jumatate.
Dr. Simona Dobre-Barnutiu