Simptom frecvent întâlnit la unii copii, în special pâna la vârsta de 7-8 ani, sângerarea nazala sau epistaxis-ul este întotdeauna o manifestare neplacuta. Atât pentru copilul care sufera cât si pentru anturajul sau. Psihologii spun ca aceasta problema apare frecvent la un copil care se simte neglijat si încearca, prin aceasta problema, sa atraga atentia asupra sa. Trebuie sa recunoastem ca reuseste din plin! Un copil care are sângerare nazala devina tinta atentiei si compasiunii tuturor celor din jur. Imediat este sfatuit sa se întinda, sa stea cu mâna în sus, i se pune apa rece sau gheata la baza nasului si este sfatuit sa comprime cu putere nara care sângereaza.
Cei care fac frecvent epistaxis-uri stiu ca anumite circumstante le pot agrava: eforturile fizice intense, camerele foarte calde sau zilele foarte calde de vara sau starile emotionale foarte puternice (suparare sau/si veselie excesive).
Medicina naturala indica utilizarea unui remediu homeopatic sub forma de sare Schussler numit Ferrum phosphoricum D6 sau CH5, 3 granule o data pe zi, dimineata. Zilnic, 1-2 luni pentru orice copil cu aceasta sensibilitate. Daca frecventa episoadelor de sângerare nazala este mai mare, se pot adauga zilnic 3 granule din remediul Arnica CH5, cu efect de tonifiere a peretilor vaselor de sânge.
Maceratul glicerinic important de adaugat în tratament este Thuja orientalis MG=D1, obtinut din mladitele arborelui de Tuia. Efectul sau este tip hemostatic, fiind indicat în toate situatiile de epistaxis dar si alte hemoragii, precum hemoragia gastro-ingestinala, melena, hematuria, hemoragia uterina etc. În episodul de expistaxis poate fi administrat de doua ori pe zi, dimineata si la prânz, împreuna cu Extractul din muguri de Carpen - Carpinus betulus MG=D1, cu efect cicatrizant asupra mucoasei respiratorii, de 1-2 ori pe zi, timp de 2-3 saptamâni (pentru preventia repetarii episoadelor de sângerare, ca urmare a fragilitatii capilarului deja lezat).
Epistaxis-ul nu este o problema grava, dar este una spectaculoasa, care solicita interventia rapida pe moment si apoi luarea de masuri pentru evitarea repetarii problemei. Cel mai frecvent va fi nevoie de o vizita la homeopat, pentru identificarea unui remediu de constitutie sau de stare, pentru echilibrarea metabolica sau emotionala a celui afectat.
Daca apare la adulti, epistaxis-ul semnifica de cele mai multe ori existenta unor probleme mai serioase si pacientul trebuie investigat cu atentie pentru diagnosticarea corecta si rapida a disfuctiilor.