Nu este decât un spasm al diafragmului, produs ca urmare a iritarii nervului frenic. Cel mai frecvent apare ca urmare a ingestiei unor alimente sau bauturi iritante pentru stomac (sucuri acidulate, condimente) sau dupa o masa prea copioasa. Dar poate apare si într-un context nealimentar, cel mai frecvent emotional, în situatii de stres sau dupa socuri emotionale. Iar uneori, apare din senin, fara nici o legatura cu alimentatia sau starea emotionala. Ca terapeut, am patit-o la cabinet, la o consultatie, în timp ce am interactionat cu o pacienta mai dificila si m-a deranjat tot timpul consultatiei, fara sa-l pot calma cu nimic. A încetat doar odata cu finalizarea consultatiei si pauza dintre pacienti.
Indiferent când si cum apare, produce mult disconfort prin manifestarea pe care o produce, ca urmare a zgomotului tip icnet, a spasmului diafragmatic si a ritmicitatii cu care întrerupe fluxul vorbirii. Daca nu dureaza mult si trece repede, devine doar un episod nostim. Daca dureaza mai mult timp sau se repeta prea frecvent, atunci poate împiedica interactiunea inter-umana, conversatia si chiar alimentarea persoanei afectate.
Cele mai usoare masuri de tratament ale sughitului sunt cele populare, administrarea unei lingurite de miere cu apa sau mestecarea unei coji de pâine. Atât reflexul de deglutitie cât si masticatia inhiba sughitul. Sau se poate bea un pahar cu apa rece fie rapid, pe nerasuflate, fie încetul, înghititura cu înghititura. Un alt remediu pentru oprirea sughitului îl reprezinta tinerea respiratiei cât mai mult cu putinta. Adica se inspira brusc, apoi nu se expira secunde bune, cât rezista persoana. Presiunea pe diafragm poate opri spasmul acestuia. În popor se mai spune ca atunci când iei prin suprindere persoana (fie printr-un zgomot puternic, fie daca o stropesti pe fata cu apa), este posibil ca reactia sa sa opreasca sughitul (de fapt, în starea de soc, ne oprim respiratia pentru câteva secunde).
Gemoterapia are câteva solutii pentru sughitul cronic si deranjant. Combinatia cea mai eficienta este cea dintre Extractul din muguri de Smochin - Ficus carica MG=D1, 1.5-2 ml în apa, dimineata combinat cu Extractul din mladite de Caprifoi negru - Lonicera nigra MG=D1, 2 ml în apa, seara, zilnic, timp de o luna de zile (la persoanele predispuse la aceasta neplacere). Mugurii de Smochin au un tropism electiv pentru mucoasa stomacului si duodenului, actionând ca reglator al axei cortico-diencefalice. Regleaza tulburarile motilitatii si secretiei gastro-duodenale, având în acelasi timp actiune asupra sistemului neurovegetativ. Mladitele de Caprifoi au actiune anti-spastica pe musculatura neteda, atât digestiva cât si respiratorie, având si un efect usor sedativ si de reglare neuro-vegetativa.
Remediul homeopatic care poate fi asociat cu succes în controlul sughitului este Nux vomica, în dilutie homeopatica variabila, cu efect anti-spastic si drenor digestiv. Functie de cauza specifica identificata a problemei, pot fi asociate si alte remedii. Fitoterapia traditionala sugereaza mestecarea câtorva frunze de tarhon sau de menta, cât mai mult timp, cu efect de calmare si sedare la nivelul stomacului.