Echinocţiul de primăvară şi gemoterapia

Echinoctiul de primavaraNe apropiem cu pasi repezi de Echinoctiul de primavara cand ziua va fi egala cu noaptea si apoi va începe sa creasca progresiv, Soarele luminând Pamântul o perioada mai mare de timp. Natura va profita de acest dar de lumina si caldura si îsi va începe un nou ciclu de viata.

Echinoctiile sunt, în general, cele mai intense perioade de detoxifiere si curatenie ale organismelor vii. Întreaga Natura este implicata într-un proces de îndepartare a stagnarii de iarna - de aceea perioada trecerii dintre iarna si primavara este caracterizata prin schimbari atmosferice importante - vânturi, ploi, umezeala etc.

Echinoctiul de primavaraSi în organismul omenesc se petrec aceleasi fenomene - pentru ca toate celulele si organele noastre se vor pregati sa primeasca lumina în crestere de la soare. De aceea, se vor grabi sa elimine cât mai multe dintre deseurile acumulate în perioada iernii - ca urmare a miscarii reduse si alimentatiei "de iarna".
În fiecare an, în preajma Echinoctiului de primavara (înainte sau mai ales, imediat dupa aceea) apar epidemiile de viroze respiratorii, apar problemele legate de alergii respiratorii, cutanate si digestive, precum si afectiunile denumite generic "astenii de primavara".

Toate acestea nu sunt decât "eforturile" organismelor de a se debarasa de excesul de toxine si deseuri, cu ajutorul "generos" al virusurilor, bacteriilor si parazitilor din mediul înconjurator - sau al altor elemente ale naturii, precum polenuri sau mucegaiuri, etc.

Când întelegem ciclurile naturale ale Naturii si re-integram fiinta umana în ele, putem observa evolutia previzibila a multora dintre problemele de sanatate cu care se confrunta.
Si putem sa le prevenim, venind în ajutorul organismului si sprijinindu-i eforturile naturale de curatenie si întarind principalele sisteme de aparare imunitara.

Cum putem, asadar, sa ajutam fiinta umana cu ajutorul tratamentelor naturale?

În primul rând, putem indica o dieta usoara în aceasta perioada de tranzitie - nu întâmplator în lumea ortodoxa, fiind perioada postului Pastelui, cel mai lung si cel mai sever post alimentar din calendarul crestin ortodox. O dieta simpla, cu legume, cereale, fructe si seminte (numai alimente vegetale), gatite cât mai simplu (fierte, la abur sau coapte, eventual crude), cu portii relativ reduse de alimente la fiecare masa (mese mici cantitativ si mai dese) - si evitarea proteinelor animale (cu exceptia zilelor de "dezlegare la peste") - este cea mai buna dieta pentru a curata organismul de deseurile proteice acumulate peste iarna.

Dieta va trebui însotita de perioade prelungite de odihna, pentru ca efortul fizic consuma multa energie, iar alimentatia vegetariana a perioadei nu poate furniza energie decât pentru minimum de miscare.

Somnul de noapte, în special dupa 10 seara, este obligatoriu în aceasta perioada, iar în timpul zilei sunt indicate perioade de odihna, de repaus, de câte ori organismul solicita acest lucru. Multa lume va observa în aceasta perioada dificultati de atentie, de concentrare si de memorie, somnolenta diurna si scaderea fortei fizice a întregului organism. Nu este nevoie sa va alarmati si nici sa luati suplimente de minerale si vitamine. Organismul (mai precis ficatul, principalul organ energetic suprasolicitat în aceasta perioada) are nevoie de mai multa odihna si refacere.

Dupa trecerea perioadei Echinoctiului (si mai ales, dupa perioada Pastelui), organismul îsi va regasi fortele naturale si reactiile energetice obisnuite.

În afara de sfaturile de dieta si stil de viata, va recomandam o serie de produse gemoterapice si fitoterapice, de mare ajutor în aceasta perioada.

Extract din seva de mesteacanExtractul de seva de Mesteacan - Betula linfa MG=D1 - este principalul produs util corpului omenesc în pregatirea trecerii de la iarna la primavara.
Cure cu Seva de Mesteacan de 1-2 luni de zile, 3-5 ml in apa, de 2-3 ori pe zi, zilnic - ajuta întregul organism sa elimine produsi de deseu, precum acidul uric si creatinina, ajuta pielea si mucoasele digestive si respiratorie sa se regenereze si sa functioneze optim - si sprijina din plin perioada de dieta ortodoxa.

Pentru copii, se poate administra Extractul din muguri de Mesteacan argintiu - Betula verrucosa MG=D1, 1-2 ml in apa, de 1-2 ori pe zi, zilnic, 2 luni, în aceasta perioada, atât pentru efectul de drenaj si detoxifiere pe care le au toate preparatele din Mesteacan, cât si pentru efectul de întarire a sistemului imunitar.

Se pot asocia produsele din fructe de padure, cu o actiune notabila de sustinere a imunitatii.

Extract din muguri de coacaz negruEextract din mladite de macesAstfel, Extractul din muguri de Coacaz negru - Ribes nigrum MG=D1, 2-3 ml în apa dimineata, zilnic, 2 luni este util la toate persoanele (adulti si copii) care au teren alergic si cunosc faptul ca primavara determina accentuarea simptomelor alergice. Prin administrarea Coacazului chiar înainte de Echinoctiul de primavara, vor preveni instalarea simptomelor de tip alergic.

La copii, Extractul din mladite de Maces - Rosa canina MG=D1, 1-2 ml în apa, dimineata, ajuta la prevenirea infectiilor respiratorii la copiii foarte sensibili. Iar daca acestea apar totusi, intensitatea simptomelor va fi mult diminuata si vor trece mai usor.

Extract din muguri de catinaExtract din muguri de porumbarExtractul din mladite de Catina - Hippophae rhamnoides MG=D1, 2 ml în apa, dimineata este foarte util pentru întarirea imunitatii si îmbunatatirea apetitului la toti copiii slabuti si cu sensibilitate respiratorie importanta.

Tot pentru stimularea apetitului, pentru întarirea imunitatii si pentru efectul general de curatenie a organismului de paraziti, virusi si fungi recomandam Extractul din muguri de Porumbar - Prunus spinosa MG=D1, 1-2 ml în apa, de 1-2 ori pe zi, la copii, tineri si adulti cu probleme.

Pe de alta parte, Extractul din mladite de Mur - Rubus fruticosus MG=D1, 2-3 ml în apa, dimineata sau seara, zilnic poate ajuta atât adultii, cât si copiii si tinerii sa-si echilibreze aciditatea tesuturilor, sa dispara durerile articulare si sa nu apara simptome respiratorii prelungite, dupa viroze (tuse reziduala, secretii persistente etc).

Extract din mladite de murToate aceste remedii din fructe de padure sau fructe salbatice se pot asocia în mod fericit cu produsele din Mesteacan - primul arbore ai carui muguri apar acum, în perioada primaverii, chiar înaintea Echinoctiului de primavara.

Gemoterapia are multe alte produse cu efect de drenare si curatenie la nivelul organelor importante ale organismului, pe care le vom aminti în acest scurt articol si de care va rugam sa nu uitati în aceasta perioada speciala:

1) Pentru drenajul ficatului:

 • Extractul din mladite de Ienupar - Juniperus communis  MG=D1, care asigura atât o curatenie a ficatului, cât si a rinichilor si articulatiilor.
 • Extractul din mladite de Rozmarin - Rosmarinus off. MG=D1, util în tratamentul afectiunile hepato-biliare, dar cu efect marcant asupra tonusului general al organismului, precum si la nivelul sistemului nervos.
 • Extractul din mladite de Secara - Secale cereale MG=D1, bun atât pentru ficat, cât si pentru piele.

2) Pentru drenajul rinichilor:

 • Extractul din Seva de Mesteacan - Betula linfa MG=D1 ramâne pe primul loc, alaturi de Extractul din mladite de Ienupar - Juniperus communis  MG=D1 amintit la ficat.
 • Extractul din mladite de Iarba neagra - Calluna vulgaris MG=D1, bun pentru drenajul întregului aparat urinar.
 • Extractul din mladite de Afin - Vaccinium myrt. MG=D1, util pentru drenajul urinar, intestinal, dar si al ochilor.

3) Pentru drenajul pielii:

 • Extractul din muguri de Nuc - Juglans regia MG=D1, foarte util atât pentru curatenia pielii, a mucoaselor, a tubului digestiv si pentru întarire imunitara.
 • Extractul din muguri de Platan - Platanus orientalis MG=D1, foarte bun pentru curatenia pielii.
 • Extractul din Seva de Mesteacan - Betula linfa MG=D1, cel mai bun pentru curatenia pielii în primavara.

4) Pentru drenaj metabolic general al organismului (actiune anti-acidifiere):

 • Extractul din Seva de Mesteacan - Betula linfa MG=D1, dar la adulti si Extractul din muguri de Mesteacan pufos - Betula pubescens MG=D1
 • Extractul din muguri de Frasin - Fraxinus excelsior MG=D1
 • Extractul din muguri de Mur - Rubus fruticosus MG=D1

5) Principalele remedii anti-alergice de care nu uitati înainte de Echinoctiu:

 • Extractul din muguri de Coacaz negru - Ribes nigrum MG=D1
 • Extractul din mladite de Maces - Rosa canina MG=D1
 • Extractul din muguri de Arin negru - Alnus glutinosa MG=D1
 • Extractul din muguri de Porumbar - Prunus spinosa MG=D1

Gemoterapia ofera multe alte solutii pentru pregatirea organismului înainte de Echinoctiul de primavara. Aveti multe articole de citit si multe informatii de procesat, pentru a gasi cea mai buna solutie, adaptata fiecarei persoane în parte.

Extract de orz verdeSi as dori sa va mai amintesc de un produs absolut special, de care sa nu uitati înainte de Echinoctiul de primavara: Extractul din Orz verde.

Este cel mai bun produs de protectie al organismului împotriva multor poluanti din mediu, împotriva radiatiilor solare în exces, având o marcanta actiune tonica asupra întregului organism.

Cure de 2-3 luni cu Extract de Orz verde în primavara, asociate sau alternate cu cure cu Extract din Seva de Mesteacan, vor ajuta organismul în aceasta perioada a anului.
Va dorim tuturor o primavara minunata, sa va bucurati cât mai mult de noul ciclu de viata al Naturii din jur.

Pregatirea organismului si "curatenia" interioara, atât fizica, cu ajutorul preparatelor gemoterapice si fitoterapice, cât si sufleteasca, cu ajutorul postului ortodox si al rugaciunii - va va da posibilitatea sa beneficiati la maxim de Lumina si Caldura fizica si energetica pe care Sursa vietii - Soarele, o distribuie cu generozitate în fiecare primavara!

© Asociatia Romana de Gemoterapie si Homeopatie