Primăvara şi astenia de primăvară

Primăvara şi astenia de primăvarăÎn fiecare an, catre finalul iernii si începutul primaverii, ne confruntam cu aceeasi problema suparatoare: o stare de lipsa de energie, de somnolenta si slabiciune generala a organismului, care ne împiedica sa ne desfasuram viata la viteza cu care suntem obisnuiti.

De mii de ani, medicii au observat ca organismul omenesc, precum toate celelalte fiinte vii din natura, prezinta o serie de ritmuri biologice zilnice, lunare si anuale. În cadrul ritmului anual, au observat ca metabolismul general este mult diminuat în perioada iernii, în special catre finalul anotimpului, iar la începutul primaverii, toata lumea prezinta semnele unei slabiri generale a organismului. Astenia de primavara se cunoaste dintotdeauna, nu întâmplator recomandându-se curele de primavara cu urzici, stevie, spanac si alte plante verzi si pline de minerale si vitamine = drept remedii importante pentru aceasta tulburare.

Omul modern resimte mult mai intens scaderea fiziologica de energie a organismului. Si asta întrucât el nu respecta deloc ritmurile naturale ale propriului corp, pierde noptile lucrând la calculator sau petrecând, nu se odihneste destul, nu manânca hrana bogata în principii nutritive, fumeaza si-si lipseste organismul de oxigen, bea cafea si sucuri acidulate si se demineralizeaza intensiv, nu face destula miscare fizica si sta prea mult în pozitie sezând pe scaun (cea mai dificila pozitie pentru coloana vertebrala umana – care produce dureri si probleme musculare ale spatelui).

Extract din muguri de stejarCombinatia de macerate glicerinice pe care v-o recomand este: Extract din muguri de Coacaz negru - Ribes nigrum MG=D1, 2 ml în apa, dimineata si Extract din muguri de Stejar - Quercus pedunculata MG=D1, 2 ml în apa, dupa-amiaza, zilnic, 1-2 luni.

În stari de surmenaj fizic si intelectual accentuat, la studenti sau alte persoane care au nevoie sa foloseasca la maxim concentrarea, atentia si memoria, se prefera combinatia tripla de macerate glicerinice: Extract de muguri de Coacaz negru- Ribes nigrum MG=D1, 2 ml în apa, dimineata, Extract de muguri de Porumbar- Prunus spinosa MG=D1, 2 ml în apa, la prânz si Extract de muguri de Stejar- Quercus pedunculata MG=D1, 2 ml în apa, seara, timp de 35-40 zile.

Pentru studenti recomand si preparatul homeopatic sub forma de sare Schussler numit Kali phosphoricum D6 sau D12, 3 granule de 1-2 ori pe zi, dimneata si prânz, timp de 35-40 zile. Acesta poate fi luat în acelasi timp cu una din schemele de combinatii de macerate glicerinice.

Recomandarea mea personala este sa se foloseasca schemele cu macerate glicerinice, împreuna cu remediul homeopatic Kali phosphoricum numai daca este necesara realizarea unui efort deosebit în perioada primaverii.

Polygemma nr 8Un preparat gemoterapic mai nou pe piata este Polygemma 8 - astenie psiho-fizica/memorie, cu proprietati revitalizante la nivel fizic si psihic, util si în stari de astenie mentala. Complexul fito-gemoterapic contine extract din radacina de Ginseng siberian - Eleutherococcus senticosus, cu proprietati imunostimulante si adaptogene si extracte gemoterapice din muguri de Stejar, mladite de Rozmarin si seminte de Mesteacan pufos, tonic si stimulator al activitatii cerebrale.

Tratamentul cel mai natural, normal si fiziologic al asteniei de primavara este odihna. Recomand pacientilor mei sa-si ia cât mai mult liber, sa se plimbe pe joc în aer liber (este destul de frig afara, asa ca plimbarile nu pot fi foarte lungi), sa se odihneasca cât mai mult, în special dupa 9-10 seara, sa consume multe legume sub forma de supe sau salate de cruditati si sa lase organismul sa-si faca adaptarea naturala de la un anotimp la altul.

Nu poti sa dai cu biciul într-un magar obosit. Adica poti, dar sa nu te miri atunci când acesta va cadea jos dupa putin timp.
Aveti grija de organismul cu care v-a înzestrat natura, cunoasteti-i si respectati-i ritmurile naturale si reactiile de adaptare si acomodare. Si aveti încredere în medicina naturala, care va sprijina, indiferent de alegerile pe care le faceti.

Sa aveti o primavara frumoasa!

© Asociatia Romana de Gemoterapie si Homeopatie