ACNEEA - o mare problemă!

ACNEEA - o mare problemă!Cel mai eficient tratament al acneei nu este cel local. Pe piata exista o multitudine de creme si solutii pentru acnee si punctele negre. Tratamentele cosmetice pot rezolva partial problema la suprafata, dar tratamentul cel mai eficient al acneii este cel care rezolva cauza: problemele emotionale si tulburarile metabolismului pielii.

Acneea este definita ca o eruptie cutanata în zone ale fetei sau toracelui, mai frecvent la adolescenti, dar poate apare la orice vârsta, fiind datorata interactiunii dintre bacteriile florei normale a pielii si o piele anormal de grasa. Practic, prin secretia crescuta de sebum, se blocheaza eliminarea si apar punctele negre. Colonizarea foliculului de par de catre bacteria numita «Propionibacterium», produce inflamatia si apar cosuri purulente si noduli rosii. Leziunile se localizeaza pe fata, pe tegumentele trunchiului, mai ales pe spate, dar si la nivelul pielii capului.
Exista multiple forme clinice de acnee, iar medicina naturala are multiple posibilitati în tratamentul acestei afectiuni.

Acneea juvenila, apare atât la fete cât si la baieti, atingând apogeul la vârsta de 17 ani.
Fara îndoiala boala genereaza depresii, anxietate si handicap social si profesional, ceea ce închide cercul vicios. Fetele au observat desigur accentuarea eruptiei în perioada ciclului menstrual, iar conceptia ca rezolvarea problemei se produce dupa începerea vietii sexuale sau ca abstinenta determina agravarea ei, ramâne doar o legenda.

Sunt multiple macerate glicerinice care pot ajuta in acnee:
Extract de muguri de nuc-smallExtract din muguri de smochinExtract din muguri de Smochin - Ficus carica MG=D1, este un mare reglator neurovegetativ - si combinat cu Extract din muguri de Nuc - Juglans regia MG= D1, un mare drenor al pielii, poate duce la obtinerea de rezultate foarte bune.

Schema de folosit este Extract din muguri de Smochin - Ficus carica MG=D1, 2 ml în apa, de 2 ori pe zi, dimineata si seara, combinat cu Extract din muguri de Nuc - Juglans regia MG=D1 2 ml în apa, la prânz, timp de 2-3 luni de zile.

Extract din muguri de porumbarExtractul din muguri de Porumbar - Prunus spinosa MG=D1  este indicat în special în stari de debilitate psiho-fizica dupa situatii stresante si în sindroame de neurastenie si astenie generala. De aici si indicatia în acneea juvenila si chiar în furunculoza fetei si corpului, împreuna cu Extract din muguri de Nuc - Juglans regia MG= D1, ca mare drenor al pielii si reglator al seboreei. Schema indicata ar fi Extract din muguri de Porumbar - Prunus spinosa MG=D1, 3 ml în apa dimineata si Extract din muguri de Nuc - Juglans regia MG= D1, 3 ml în apa seara, zilnic, 2-3 luni sau în perioada stresanta (minim o luna de tratament).

Schema cel mai frecvent folosita ar fi Extract din muguri de Coacaz negru - Ribes nigrum MG=D1, 3 ml în apa, dimineata, Extract din muguri de Nuc - Juglans regia MG=D1, 3 ml în apa, la prânz. Aceasta schema include un preparat de re-echilibrare a stresului si un reglator al secretiei de sebum.
Tratamentul homeopat este o optiune buna în tratamentul acneei, dar în acesta situatie este un tratament strict individualizat, adresat fiecarei persoane în parte si a modului în care fiecare îsi traieste stresul vietii.

Acneea pustuloasa - este o forma suprainfectata de acnee, în care leziunile sunt reprezentate de pustule purulente, care dupa vindecare lasa cicatrici profunde.
Aici trebuie tratat în primul rând terenul imunitar care a permis aparitia acestui tip de evolutie si stimulatoarele imunitare sunt esentiale:
Imunogrip, suc proaspat de Echinacea purpurea, de 3 ori pe zi, 4 zile cu 4 zile pauza, minim 2 luni de zile
Extract din muguri de Coacaz negru - Ribes nigrum MG=D1 3 ml în apa, dimineata cu Extract din muguri de Porumbar - Prunus spinosa MG= D1, 3 ml în apa, seara, 2 luni de zile, alternativ cu tratamentul cu Imunogrip, pentru întarirea rezistentei la stres a organismului. Cele doua scheme, de câte 2 luni fiecare, se pot alterna (2 luni o schema, 2 luni cealalta, timp de 6-12 luni, în functie de situatia stresanta prin care trece persoana în acel moment).

Pe lânga tratamentul local si cel general, regimul de viata si alimentatia sunt deosebit de importante: perioade de relaxare, lungi plimbari în natura, pentru oxigenarea organismului, cu inspir si expir profund de aer curat, mese regulate, minim de 3 ori pe zi, ultima masa cu 3 ore înainte de culcare. Consum de alimente usoare, naturale, cât mai proaspete, fructe, legume, cereale, carne de peste si seminte (dovleac, susan, fistic, nuci, alune - bogate în minerale si uleiuri esentiale). Evitarea prajelilor, condimentelor, cofeinei si bauturilor alcoolice.

În medicina traditionala chineza, pustulele acneei înseamna mici izbucniri de furie pe piele (mânie neexprimata sau frustrare), asa încât persoana trebuie sa-si constientizeze propria reactie interioara si sa înlocuiasca mânia, furia si frustrarea cu acceptarea, toleranta si iubirea. Rugaciunile si meditatiile pot ajuta foarte mult în acest sens.

© Asociatia Romana de Gemoterapie si Homeopatie