Cum sa tratam colonul iritabil

Cum sa tratam colonul iritabilAlimentatia tip fast-food si ritmul extrem de alert al vietii civilizate a determinat aparitia a numeroase disfunctii ale sistemului digestiv uman. Nerespectarea ritmurilor biologice ale organismului si a etapelor normale si naturale de procesare a alimentelor declanseaza tulburari, simptome si sindroame ce cauzeaza mari neplaceri. Unul dintre acestea este colonul iritabil, sau tulburarea digestiei la nivelul intestinului gros, manifestat prin balonari, acumulari de gaze, dureri de diferite tipuri si afectarea eliminarii scaunelor (diaree sau constipatie sau alternanta dintre cele doua).

Asa cum am mentionat în numeroase rânduri în articolele prezentate, principalul tratament al acestei disfunctii este dieta corecta si respectarea etapelor normale ale procesului digestiv - adica mestecarea corespunzatoare, permiterea digestiei gastrice (nu se citeste/vorbeste/uita la TV când se manânca) si respectarea unui numar de 2-3 mese pe zi, cu alimente calde si reci, în combinatie corespunzatoare.

Gemoterapia poate ajuta la ameliorarea simptomelor digestive, propunând o serie de preparate cu efect benefic asupra tranzitului si acumularilor de gaze.

Extract din mladite de rozmarinExtract de mladite de merisorAstfel, Extractul din mladite de Rozmarin - Rosmarinus officinalis MG=D1, pe lânga efectul protector hepatic si biliar, are si o actiune importanta carminativa, anti-aerocolie, anti-spastica si reglatoare a motricitatii. În plus, este un tonic general important, cu efect tip încetinire a proceselor de îmbatrânire.

Extractul din mladite de Merisor - Vaccinium vitis idaea MG=D1 este un preparat de regularizare a functionalitatii si motricitatii intestinale, care este activ atât în constipatie, cât si în caz de diaree, având o actiune de modulator al motricitatii intestinale. El corecteaza echilibrul motricitatii entero-colice si regularizeaza functionalitatea enzimatica intestinala. De asemenea, participa la reglarea entero-florei bacteriene si corecteaza disbiozele (dezechilibrele produse de tratamente cu antibiotice, sau dupa indigestii ori toxiinfectii alimentare).

Extract de mladite de afinExtract de muguri de nucExtractul din mladite de Afin - Vaccinium myrtillus MG=D1 are si el un organotropism asupra intestinului, fiind un mare reglator al disbiozelor intestinale, al colitelor membranoase, al meteorismului si fermentatiei intestinale excesive si al coibacilozelor intestinale. Pentru combaterea meteorismului intestinal, combinatia optima este cea dintre Extractul din mladite de Afin - Vaccinium myrtillus MG=D1, 2 ml în apa, dimineata zilnic si Extractul din muguri de Nuc - Juglans regia MG=D1, 2 ml în apa, seara, zilnic, 1-2 luni.

Extractul din muguri de Nuc - Juglans regia MG=D1 are o actiune anti-inflamatoare, anti-bacteriana si cicatrizanta asupra mucoaselor, fiind folosit în foarte multe afectiuni ale intestinului, pielii si mucoaselor.

În tratamentul colonului iritabil se pot folosi combinatii de 2, 3 sau 4 dintre produsele prezentate mai sus, functie de simptomele predominante ale pacientului.

© Asociatia Romana de Gemoterapie si Homeopatie