Constipatia la copii - o problema frecventa

Constipatia la copiiParintii sunt deosebit de atenti cu alimentatia copiilor lor. Mai ales în primii 2-3 ani de viata, copii primesc cele mai bune si proaspete alimente, preparate în casa si din cele mai bune ingrediente. Cu toate acestea, au aparut foarte frecvent în ultimul timp situatiile de constipatie la copii.

Ati putea sa întrebati de ce constipatia ar fi o problema atât de importanta? În primul rând, pentru ca este un mecanism natural de curatire a organismului de deseurile produse în organism. Prin scaun si urina se elimina atât deseuri, cât si substante care nu-i mai sunt necesare organismului sau care i-ar putea face rau. Pentru ca un copil manânca zilnic, ar trebui sa elimine zilnic atât urina, cât si materii fecale. Daca apare constipatia, adica eliminarea scaunului întârzie una sau mai multe zile, o serie de substante potential toxice ramân în organism. Si în timp pot apare probleme, de la eruptii pe piele, pâna la balonari si alte probleme digestive.

La adulti, constipatia este frecvent provocata de ocupatiile sedentare. Statul mult pe scaun determina o lenevire a musculaturii intestinului si o lentoare în eliminare.

Dar la copii?

Extract de mladite de afinExtract de mladite de merisorLa copiii foarte mici pot apare dezechilibre ale florei intestinale, produse ca urmare a tratamentelor repetate cu antibiotice sau anti-inflamatorii. În aceste situatii, se recomanda macerate glicerinice, schema cea mai eficienta fiind combinatia de Extract din mladite de Afin - Vaccinium myrtillus MG=D1, 15-20 pic în apa, dimineata, combinat cu Extract din mladite de Merisor - Vaccinium vitis idaea MG=D1, 15-20 pic în apa, zilnic, minim o luna de tratament.

La cei foarte mici, pâna în doi ani, miscarea fizica continua este naturala si normala. Ei exploreaza lumea si fiecare sertar cotrobait reprezinta o victorie. La acestia, constipatia este frecvent determinata de laptele consumat. Se stie faptul ca laptele de vaca are efect constipant asupra tractului digestiv uman. Proteina din laptele de vaca, cazeina, este o proteina mare, greu prelucrata de enzimele florei obisnuite. În aceasta situatia, exista un remediu homeopatic, Lac defloratum CH5 sau CH7, care administrat 3 granule de 2 ori pe zi, 2-3 saptamâni, poate ajuta la reglarea tranzitului.

Tot la acesti copii mici, carentele sau dezechilibrele de minerale pot produce constipatie. Pentru identificarea acestora, medicul homeopat face o consultatie amanuntita si poate prescrie Calcarea carbonica, Calcarea phosphorica, Silicea, Natrium muriaticum sau alte remedii.

La copiii mai mari intervine aceeasi problema a sedentarismului, mai ales ca urmare a statului prelungit la calculator si la televizor. În aceasta situatie, important este implicarea copilului în activitati care presupun miscare fizica, alergare, stat mai mult în aer liber. Alimentatia trebuie sa contina fibre (asta înseamna fructe si legume crude - dati-le sa roada morcovi, sau radacini de pastârnac, dati-le fructe autohtone - mere, pere, caise, piersici, chiar struguri - fiecare la sezonul lor) si sa nu contina prea multe dulciuri concentrate (feriti-va de ciocolata, caramele si bomboane, la copii cu tendinta spre constipatie).

Daca în ciuda regimului alimentar echilibrat si a metodelor "populare" de îmbunatatire a tranzitului intestinal (ceai caldut cu miere, dimineata pe stomacul gol sau o lingurita de miere de albine cu tarâte, dimineata pe stomacul gol) si a tratamentelor fitoterapice usoare nu se produce o îmbunatatire a situatiei, atunci trebuie sa consultati un medic homeopat, care sa identifice tipul de tulburare care determina mentinerea problemei.

© Asociatia Romana de Gemoterapie si Homeopatie