Mugurii de smochin si durerile de stomac

Mugurii de smochin si durerile de stomacSmochinul este originar din Orientul asiatic. Se cultiva de milenii pe coastele mediteraneene. Era considerat în credinta antica un arbore cosmic, fiind prin seva sa lactescenta expresia energiei universale. Platon recomanda filosofilor smochinul pentru revigorarea “inteligentei”. Fructele sunt considerate un aliment foarte hranitor având numeroase proprietati nutritive. Sunt recunoscute si folosite din cele mai vechi timpuri pentru proprietatile digestive, laxative, expectorante, tonice, astringent. Pentru maceratul glicerinic se folosesc mugurii, recoltati la începutul primaverii. Compozitia chimica este complexa si bogata în principii active care îi confera multiple posibilitati de actiune atât la nivelul sistemului nervos cât si la nivelul tubului digestiv. Xantotoxina, furocumarine cu actiune fotodinamica, enzime digestive, mucilagii, vitamine, oligominerale, sunt câteva elemente care în mod sinergic, restabilesc echilibrul perturbat al organismului.

Extract din muguri de smochinExtractul din muguri de Smochin (Ficus carica MG=D1) restabileste echilibrul neurovegetativ, favorizeaza cicatrizarea mucoasei de la nivelul tractului gastrointestinal, îmbunatateste motilitatea la acest nivel si regleaza secretia gastrica. Este indicat în: dischinezii gastrice, gastrite hiper- sau hipotonice, colite; adjuvant în manifestari neurovegetative si psiho-somatice la nivelul tractului digestiv, depresie, nevroza fobica si obsesiva. Adjuvant în ulcer duodenal si gastro-duodenal cu dureri si tulburari dispeptice (care nu raspunde la tratamente alopate sau în caz de recidiva), inflamatii ale mucoasei gastroduodenale (gastrite, gastroduodenite, colite). Se poate administra singur sau asociat în tratament de lunga durata. Dupa tratamente prelungite se constata o disparite a imaginii radiologice caracteristica ulcerului gastric sau duodenal în 60 % dintre cazurile tratate numai cu Ficus si 80 % în care Ficus a fost combinat si cu alte gemoterapice. Favorizeaza cicatrizarea ulcerelor si contribuie la regularizarea secretiei de suc gastric (Fernando Piterà).

Se poate administra ca remediu unic sau asociat cu alte preparate gemoterapice reechilibrându-se astfel mai multe disfunctionalitati.

În ulcerul duodenal si gastro-duodenal se administreaza Extract din muguri de Smochin - Ficus carica MG= D1, 2ml dimineata si seara asociat cu Extract din muguri de Arin negru - Alnus glutinosa MG=D1 2ml la prânz. Tratamentul se continua timp de 2 luni si se repeta la nevoie sau se fac cure de doua ori pe an. Combinatia dintre cele doua gemoterapice se gaseste in preparatul "Polygemma 1- Stomac".

Schema de tratament în gastrite hipo sau hipertonice este urmatoarea: cure de 2 luni, primavara si toamna cu Extract din muguri de Smochin - Ficus carica MG=D1 2 ml dimineata, Extract din muguri de Coacaz negru - Ribes nigrum MG=D1 2 ml la prânz si Extract din muguri de Tei argintiu - Tilia tomentosa MG=D1, 2 ml seara.

În inflamatiile de la nivelul colonului se administreaza Extract din muguri de Smochin - Ficus carica MG=D1, 2 ml dimineata, Extract din muguri de Castan comestibil - Castanea vesca MG=D1,2 ml la prânz si Extract din mladite de Merisor - Vaccinium vitis-idaea MG=D1, 2 ml seara.

Alergiile si eritemul aparute în urma expunerii la soare se trateaza cu Extract din muguri de Smochin - Ficus carica MG=D1, 2 ml dimineata si Extract din muguri de Coacaz negru - Ribes nigrum MG=D1, 2 ml la prânz (coacazul având efect antiinflamator).

În spasmofilie se asocieaza Extract din muguri de Smochin - Ficus carica MG=D1, 2 ml dimineata, Extract din muguri de Brad - Abies pectinata MG=D1 2 ml la prânz si Extract din muguri de Tei argintiu - Tilia tomentosa MG=D1, 2 ml seara. Asocierea cu teiul argintiu este utila si în insomniile datorate tulburarilor neuro-vegetative.

Mugurii de Ficus carica au un tropism electiv pentru mucoasa tractului gastrointestinal actionând ca reglator la acest nivel, dar actioneaza si la stabilizarea fondului emotional atât de important în aparitia disfunctionalitatilor gastrointestinale.

Dr. Simona Barnutiu Dobre

© Asociatia Romana de Gemoterapie si Homeopatie