Anemia feripriva si gemoterapia

Extract din mladite de tamarixAnemia e definită ca o scădere a capacităţii sângelui de a transporta oxigen la ţesuturi. Oxigenul este transportat de la plămâni la ţesuturi cu ajutorul globulelor roşii. Oxigenul se fixează pe hemoglobină, o celulă caracteristică globulelor roşii. În anemie, scade cantitatea de hemoglobină. Deficitul de aport exogen de micronutrienţi, vitamine, minerale pot produce diferite tipuri de anemie.

Anemia feriprivă (anemia datorată deficienţei de fier din organism) este cea mai răspandită deficienţă din intreaga lume. Pricipalele cauze sunt aportul exogen/alimentar insuficient, existenţa unor stări a organismului care necesită cantităţi crescute de fier (sarcină, alăptare, copii mici sau în perioade de creştere marcată, stări de convalescenţă, infecţii, pierderea de sânge, absorbţia slabă a fierului). Semnele şi simptomele anemiei apar în funcţie de valorile hemoglobinei. Obiectiv, apare paloarea tegumentelor şi mucoaselor, pielea uscată, unghii şi păr friabile. Capacitatea de efort scade, apar ameţeli, cefalee, palpitaţii.

Surse de fier: fier hemic, mai uşor de absorbit de organism, provine din carnea roşie (ficat), peşte (stridii, scoici); fierul nonhemic se găseşte în legume verzi (spanac, pătrunjel, praz), leguminoase (linte, mazăre), fructe uscate şi cereale integrale.

Prevenirea carenţei de fier la sugari şi nou născuţi se începe în perioada prenatală. Prematurii şi copiii născuti din mame cu carenţe de fier vor primi preparate din fier din luna a 2-a de viaţă. Pentru că  majoritatea cazurilor de anemie carenţială feriprivă provin din greşeli de alimentaţie, modificarea dietei şi administrarea de vitamine, sub forma preparatelor naturale sunt suficiente pentru vindecare.

Pentru tratamentul anemiei şi îmbunătăţirea constantelor de laborator modificate în acest gen de afecţiune se pot administra produse gemoterapice.

Următoarele extracte gemoterapice sunt cele mai eficiente şi se pot administra în scheme de 2 sau 3 produse în funcţie d gravitatea problemei.
Extractul din mlădiţe de Tamarix (Cătină roşie) - Tamarix gallica MG=D1 are o acţiune concentrată asupra măduvei osoase şi splinei, nivel la care stimulează formarea de hematii şi trombocite. Este principalul extract gemoterapic folosit în anemiile hipocrome şi normocrome şi în alte afecţiuni ale sângelui.

Extractul din muguri de Brad - Abies pectinata MG=D1 este obţinut din muguri de Brad alb care au o acţiune de stimulare a eritropoezei (producţiei de globule roşii) şi de favorizare a fixării calciului.

Extract din muguri de alunExtractul din muguri de Alun - Corylus avellana MG=D1  acţionează la nivelul măduvei osoase stimulând eritropoeza, activând eritroblaştii. Este indicat în special în anemia hipocromă microcitară, în special prin pierderi de sânge ca urmare a gastritelor, ulcerelor, afecţiunilor digestive, a stărilor diareice sau sângerărilor hemoroidale (singur sau asociat cu Tamarix gallica MG=D1, Cătina roşie).

Extractul din muguri de Porumbar - Prunus spinosa MG=D1  este foarte util în convalescenţă după afecţiuni virale sau bacteriene debilitante sau după situaţii stresante.

Extractul din muguri de Salcie - Salix alba gemme MG=D1 creşte producţia de hematii şi potenţează activitatea altor remedii gemoterapice antianemice, având şi o acţiune uşor sedativă, de liniştire, ajutând la ameliorarea stărilor de agitaţie şi a tulburărilor de somn de origine nervoasă.

VitaneminPentru copii, puteţi apela la preparatul natural Vitanemin, care poate ajuta la corectarea anemiei apărută la copil, prin conținutul în extracte gemoterapice (extract din muguri de Brad - Abies pectinata MG=D1 şi extract din mlădițe de Cătină roșie  - Tamarix gallica MG=D1) și vitamine (vitamina C naturală, obținută din fructe de Coacăz, Afin și Măceș, facilitează absorbția fierului la nivelul  tubului digestiv  si împreuna cu vitamina B12 stimuleaza maturarea globulelor rosii, la care se adaugă vitamina D3, care intervine şi în metabolismul fierului).

Dr. Simona Dobre-Bărnuţiu

© Asociatia Romana de Gemoterapie si Homeopatie