Se vorbeste din ce în ce mai mult de „stimularea imunitatii”, în loc de recurgerea rapida la medicamentele numite „antibiotice” (care „ad literam” înseamna „împotriva vietii”).
Aparitia unor afectiuni din ce în ce mai grave, mai neobisnuite si mai amenintatoare, atât la copii cât si la adulti i-a facut pe multi medici sa-si puna întrebari cu privire la validitatea metodelor folosite de practica medicala oficiala. Multi germeni par ca se adapteaza, ca-si schimba rezistenta la tratament si devin din ce în ce mai prezenti în viata bolnavilor cronici. Asa ca întreaga atentie a tratamentului s-a mutat pe cealalta parte a ecuatiei, pe organismul persoanei, pe terenul pe care se grefeaza germenii. Iar organismul omenesc are mecanismele lui proprii de aparare, extrem de complexe, despre care se cunoaste înca foarte putin (desi sunt foarte multe descoperiri în ultimele decenii).
Mecanismul de actiune al gemoterapicelor este asupra tesutului reticulo-histiocitar, interferând si corectând perturbarile rapoartelor proteice (albumine-globuline). Efectele lor sunt de reglare a functiilor vitale ale celulelor, cu interventie în mod subtil si blând la nivelul metabolismului celular.
Sistemul imunitar este un complex, raspândit în întregul organism, compus din 2 kg de celule si anticorpi. Din acestea, 250 g trebuie reînnoite zilnic (prin alimentatie).
În afara sistemului general alcatuit din celule care circula prin tot organismul (sânge si limfa), mai exista un sistem special, a carui celule ataca unii agenti patogeni, neutralizându-i. Ceea ce nu reuseste sa faca sistemul general, încearca sa faca sistemul special. Cele doua linii principale de aparare asigura starea de sanatate, în conditii optime de viata. Dar o alimentatie încarcata, stresul sau medicamentele aduc prejudicii sistemului imunitar.
La baza imunitatii se afla anticorpii, compusi chimici complecsi, fabricati de organism la patrunderea de substante straine (microbi, paraziti, seruri, vaccinuri etc.) numite antigene. Dupa 7-10 zile de la contactul cu antigenul, organismul poate fabrica suficienti anticorpi care sa lupte contra bolii si care sa poata fi depistati prin analize de laborator. Anticorpii sunt specifici fiecarei boli si persista în organism dupa vindecarea bolii, luni si ani, uneori toata viata.
Biologia moderna a ultimilor ani a adus o serie de descoperiri care modifica radical modul în care întelegem functionarea în general a organismului uman.
Corpul omenesc este o comunitate de 15 trilioane de celule, care traiesc în armonie si conlucreaza pentru binele si armonia întregului. Biologia clasica considera ca genele, încarcatura ereditara erau cele care controlau biologia. Dar ultimele descoperiri ale microbiologiei celulare, în special lucrarile dr. Bruce Lipton au aratat ca acest control al biologiei vine din mediul înconjurator. Mai precis, PERCEPTIA omului asupra mediului înconjurator ne controleaza biologia.
Nu genele, ci PERCEPTIA noastra conduce comportamentul omenesc si chiar expresia genetica. O gena nu se poate activa de sine statator. Genele sunt supuse unui control epigenetic, în care perceptia mediului înconjurator controleaza genele. Perceptiile anormale selecteaza gene anormale si determina productia de proteine anormale în organism. În aceasta lumina, cancerul si alte boli severe, precum bolile auto-imune devin boli ale perceptiei, în care organismul încearca sa faca fata, asa cum stie el mai bine, unui mediu ostil, care nu-l sprijina, într-un fel sau altul.
Perceptia controleaza comportamentul omenesc, perceptia controleaza genele, cu alte cuvinte, perceptia noastra controleaza biologia omeneasca.
O fiinta umana are doua tipuri fundamentale de perceptii:
Orice perceptie pe care o are fiinta omeneasca sprijina fie cresterea, fie protectia. Dar orice tip de actiune are nevoie de energie. Pentru crestere este nevoie de energie, la fel si pentru protectie este nevoie de energie. Când avem nevoie de multa energie pentru protectie, nu mai avem suficienta pentru crestere si aceasta se opreste. Supravietuirea fiintei umane este un raport dintre crestere si protectie. Un om are nevoie de crestere permanenta pentru a se simti în echilibru si armonie.
Iubirea este cel mai important factor de crestere pentru un om, care furnizeaza armoniei sistemului. Iubirea este o energie care coordoneaza si face din comunitatea de ceulele care este fiinta umana un sistem functional.
Frica este opusul iubirii, este o stare care face ca sistemul sa se închida. De orice te temi te îndepartezi, ai o aversiune fata de acel lucru, de îndepartezi de el, îti închizi sistemul pentru a nu mai avea de-a face cu el.
Extractul din muguri de Coacaz negru - Ribes nigrum MG=D1 este capul de serie al produselor gemoterapice cu actiune imunostimulatoare.
Mare anti-inflamator sistemic, stimulant suprarenalian si imunitar, Extractul din muguri de Coacaz negru este utilizat în principal ca drenor universal, dar si pentru prevenirea si inhibarea starilor inflamatorii de etiologie fie mecanica, chimica, imunologica sau infectioasa.
Pentru stimularea imunitatii, poate fi administrat atât singur, dar mult mai frecvent se recomanda asocierea cu alte extracte gemoterapice care îi potenteaza actiunea.
Indicatiile cele mai importante pe partea de stimulare a imunitatii sunt:
Extractul din mladite de Maces - Rosa canina MG=D1 are o actiune de stimulare a imunitatii la nivelul mucoaselor respiratorii, având o actiune anti-inflamatorie si anti-alergica. Rosa canina este remediul inflamatiilor recidivante localizate, fiind indicat în otite, amigdalite, rinite si traheo-bronsite cronice.
Schemele utilizate pentru stimularea imunitatii, care sa includa maceratul glicerinic din mladite de Maces sunt mai multe, doua fiind mai importante:
Extractul din mladite de Maces are organo-tropism asupra sistemului reticulo-endotelial, determinând o reechilibrare a profilului proteic al organismului, cu o optimizare a secretiei de factori ai apararii. Este unul dintre cele mai utilizare preparate în situatii de epuizare a organismului si de afectare generala a imunitatii.
Extractul din muguri de Porumbar - Prunus spinosa MG=D1 este un preparat cu actiune tonica si stimulatoare generala, atunci când organismul a fost debilitat de o boala sau de o situatie stresanta. Stimuleaza sistemul imunitar când acesta a suferit un impact negativ din partea factorilor ambientali, chimici, farmacologici, bacterieni si virali, determinând scurtarea perioadei de convalescenta dupa afectiuni virale sau boli pulmonare.
Indicatii pentru stimularea imunitara:
Extractul din muguri de Porumbar - Prunus spinosa MG=D1 este indicat si în tratamentul urmarilor poluarii atmosferice si a existentei în alimentatie sau aer a unor substante toxice, potential carcinogene. De asemenea, este un depurativ al sângelui, fiind indicat în convalescenta si ca urmare a unor probleme iatrogene. Este si un preparat care se administreaza în urmari ale vaccinarilor, alaturi de preparate homeopatice specifice.
Extractul din muguri de Mesteacan argintiu - Betula verrucosa MG=D1 este un preparat care stimuleaza cea mai mare parte a organelor si metabolismelor. Poseda o actiune importanta asupra sistemului reticulo-endotelial, cu stimularea macrofagelor (celulelor Kupfer), a macrofagelor splenice, precum si a altor celule splenice, pancreatice, renale si osoase.
Actiunea de stimulare imunitara a preparatului din muguri de Mesteacan argintiu - Betula verrucosa MG=D1 are loc preponderent la nivelul mucoasei respiratorii, dar si pe mucoasa gastrica, urinara si pe sinoviala articulara.
Pentru preventia si tratamentul catarului mucoaselor respiratorii, în rinofaringitele cronice: Extract din muguri de Mesteacan argintiu - Betula verrucosa MG=D1, 2 ml în apa, dimineata si Extract din muguri de Brad - Abies pectinata MG=D1, 2 ml în apa, dupa-amiaza, zilnic, minim o luna de tratament.
Tratamentul rinitelor paroxistice include combinatia Extract din muguri de Coacaz negru - Ribes nigrum MG=D1, 2 ml în apa, dimineata cu Extract din mladite de Maces - Rosa canina MG=D1, 2 ml în apa, la prânz si Extract din muguri de Mesteacan argintiu - Betula verrucosa MG=D1, 2 ml în apa, seara, zilnic, 2-3 saptamâni de tratament.
Este unul dintre cele mai utile preparate in caz de marire a ganglionilor limfatici si in adenopatii, în schema urmatoare: Extract din muguri din Mesteacan argintiu - Betula verrucosa MG=D1, 2 ml în apa, dimineata, cu Extract din muguri de Nuc - Juglans regia MG=D1, 2 ml în apa seara, 2-3 luni de tratament.