Gemoterapie adaptată terenului individual în contextul actual de expunere la stresori multipli și de intesitate semnificativă

gemoterapie miasmatica

Situația epidemică actuală expune sistemul de reacție la stres la stresori multipli, biologici, fizici, chimici, psiho-emoționali, de intensitate semnificativă făcând ca părintele stresului, Hans Selye și al său sindrom general de adaptare, să fie de mare actualitate.

Adaptarea la terenul individual prin gemoterapie a dus la conceptul de gemoterapie miasmatică. Miasmele reprezintă un anumit tipar interacțional între un stresor biologic specific și organism, în care ultimul a găsit o modalitate de supraviețuire întâlnirii, prin atingerea unui echilibru mai slab decât cel anterior acesteia, dobândit în această viață sau moștenit. Astfel, putem dobândi sau moșteni o serie de slăbiciuni, dar la un moment dat, doar una dintre ele este dominantă, deci avem de rezolvat o singură lecție la un moment dat în timp.

Miasmele au fost introduse ca noțiune de Hahnemann, părintele homeopatiei. În timpul său, miasma dominantă a fost psora, echilibrul obținut de organism după întâlnirea cu stresorul biologic al scabiei, dar în practica sa terapeutică a recunoscut și alte tipare de echilibru în urma întâlnirii cu stresorul biologic al gonoreei sau stresorul biologic al sifilisului. Unul câte unul, odată cu intensitatea supresării/neînvățării lecțiilor/nedobândirii darurilor pe care Universul ni le‑a așternut în cale prin întâlnirea cu acești stresori, au apărut mai multe nivele miasmatice și astăzi, potrivit unui mare homeopat, Rajan Shankaran, avem de‑a face cu 10 miasme și poate chiar mai multe, cum ar fi miasma Lyme sau miasma SIDA și așa mai departe.

Fiecare nivel miasmatic are propriul său nivel de blocare a toxinelor (reziduurilor metabolice) în celulă și propria sa regulă de drenaj pentru a conduce fără probleme toxinele către organele de eliminare.

Drenajul bio‑terapeutic reprezintă un proces mai complex decât doar simpla detoxifiere, încorporând un proces de transformare și integrare, la nivel fizic, mental, emoțional și spiritual, care poate afecta terenul unui individ. La nivel fiziologic, drenajul stimulează organele excretoare sau emonctoriile așa cum sunt ele numite.

Există emonctorii principale și emonctorii secundare, iar diferitele extracte gemoterapice sunt specifice pentru diverse emonctorii țintă.

De ce ar trebui să drenăm? Este necesar? Da, este foarte important, deoarece, în cazul în care sistemul de excreție este disfuncțional, atunci produsele secundare sau toxinele nedorite nu sunt eliminate, se acumulează în organism și generează inițial disfuncții și apoi simptome și patologie.

Prin utilizarea extractelor gemoterapice se drenează de la nivelul celulei, profund, ușor și lent. Aceste țesuturi din părțile tinere de plante, totipotente, în faza de multiplicare intensă a celulelor, sunt așa zisa „poliție a toxinelor” și au o varietate largă de arme: mai mulți acizi nucleici decât alte țesuturi, minerale, oligoelemente, vitamine și diverși factori de creștere, cum ar fi hormonii vegetali sau auxinele, giberelinele, citokinele, enzimele, flavonoidele - folosite în căutarea neobosită a toxinelor cele mai ascunse, după reguli specifice fiecărei miasme.

Psora blochează toxinele la nivelul membranei celulare și vom întâlni probleme legate de canalele de ioni, de exemplu, palpitațiile pacientului psoric, împreună cu anxietatea anticipativă datorate hipokalemiei, în timp ce sicoza blochează toxinele la nivelul ribozomului și vom întâlni probleme legate de sinteza proteinelor, de exemplu‑exotoxina bisfenol A‑xenoestrogen și problemele de fertilitate, prin intermediul proteinelor legate de fertilitate la un pacient sicotic.

Tuberculinismul, ca nivel miasmatic, se caracterizează prin blocarea toxinelor la nivel mitocondrial, afectând astfel unitatea de energie a celulei și explicând oboseala întâlnită la pacienții tuberculinici. În miasma sifilitică, toxinele sunt blocate la nivelul ADN‑ului și acest lucru poate explica toate patologiile distructive întâlnite în acest miasmă. În miasma cancerinică se pot întâlni toxine blocate la toate nivelurile și astfel este cea mai provocatoare miasmă din punct de vedere al drenajului bio‑terapeutic.

Am aflat că mugurii facilitează detoxifierea, dar oare mugurii au toxicitate proprie? Nu, mugurii au o diversitate moleculară mare în concentrații și cantități mici și în molecule precursoare netoxice. În afară de acest aspect, mugurii se reînnoiesc în fiecare an și nu au timp să acumuleze toxine. Deci, acest lucru pune gemoterapia într‑o poziție unică în lumea terapiei vis‑à‑vis de procesul de detoxifiere.

Mugurii conduc deșeurile metabolice endogene de origine hepatică și intermediară (uree, acid uric...) și toxine exogene (hormoni, metale grele, pesticide, erbicide, fungicide, droguri și medicamente, produse alimentare și conservanți artificiali, factori mental‑emoționali, complexe imune – alimente nedigerate, alimente alergice, intoleranțe alimentare, metaboliți ai drojdiilor, mucegaiurilor și ciupercilor), încet de la nivelul celulei până la nivelul intercelular și apoi la organele excretoare, luând în considerare și modul miasmatic de eliminare a toxinelor.

Pacientul psoric va împinge toxinele la suprafață și ne putem aștepta să vedem multe probleme ale pielii și ale mucoaselor, astfel încât regula în gemoterapia miasmatică pentru pacientul psoric este să dreneze rinichii și ficatul și apoi să echilibreze organul / sistemul afectat.

Pacientul sicotic va împinge toxinele mai departe de suprafață, așa că trebuie să restabilim mai întâi echilibrul organului / sistemului afectat și apoi să drenăm rinichii și ficatul și să le eliminăm.

Tuberculinicul, răbdător va izola toxinele, va construi ziduri pentru a asigura zona și va trebui să restabilim mai întâi echilibrul organului / sistemului afectat, să scoatem toxinele din zonă și să le conducem încet și ușor către punctul de eliminare drenând rinichii și ficatul în acest proces cu ajutorul mugurilor.

Pacientul sifilitic va ascunde adânc toxinele, cu efect distructiv asupra organismului și va trebui să drenăm mai întâi rinichii și ficatul și apoi să restabilim echilibrul organului / sistemului afectat.

Astfel, gemoterapia utilizată în funcție de nivelul miasmatic dominant și de regula de eliminare a acestuia, ne poate ajuta să prevenim agravările de orice tip din cauza acumulării de toxine și, de asemenea, să vindecăm la un nivel mai profund. Fiecare dintre noi a avut pacienți care reacționează bine la începutul terapiei și apoi procesul de vindecare se oprește într‑un blocaj. Acest blocaj poate fi un obstacol creat de nivelul miasmatic însuși prin modul său specific de a trata toxinele.

Un exemplu de stresor biologic este un virus sau o fracțiune virală neinfecțioasă, care poate interveni pe un teren psoric activ și determină simptome cutanate, digestive, anxietate și în acest caz conduita preventivă utilizată în scopul preîntâmpinării apariției efectelor nedorite este drenajul hepato-renal cu Extractul din mlădițe de Ienupăr.

Dacă intervine pe un teren sicotic activ, poate determina creșteri ale tensiunii arteriale și regula de drenaj ne sfătuieste sa echilibrăm întâi organul/sistemul disfuncțional cu Extractul din muguri de Frasin în acest caz și apoi să facem drenaj hepato-renal cu Extractul din mlădițe de Ienupăr.

Dacă intervine pe un teren tuberculinic activ, poate dezvolta patologie respiratorie sau adenopatii și atunci regula de drenaj în gemoterapia miasmatică este asemănătoare cu cea de la terenul sicotic: echilibrăm organul/sistemul disfuncțional- Extract din muguri de Carpen - pe o tuse plină, Extract din muguri de Călin - pe o tuse uscată, Extract din muguri de Alun în afectare pulmonară, Tinctură mamă de Soc, în sindrom febril, Extract din sevă de Mesteacăn, în adenopatii și ulterior drenăm hepato-renal cu Extract din mlădițe de Ienupăr.

Dacă intervine pe un teren sifilitic activ, atunci e nevoie sa drenăm hepato-renal preventiv cu Extract din mlădițe de Ienupăr, pentru a nu dezvolta la contactul cu stresorul biologic semne, simptome și patologie caracteristică acestui teren, de exemplu tulburări de coagulare.

Echilibrarea terenului individual înainte de eventuala expunere la un stresor biologic, fizic, chimic, psiho-emoțional prin consultul cu un medic specializat pe gemoterapie, homeopatie, fitoterapie, apiterapie, medicină tradițională chineză, sprijină sistemul de reacție la stres în efortul acestuia de a menține homeostazia.

Mălina Ciumașu-Rîmbu
Medic primar Medicina muncii
Doctor în științe medicale

© Asociatia Romana de Gemoterapie si Homeopatie