TUSEA - simptomul deranjant din anotimpul rece

TUSEA - simptomul deranjant din anotimpul receOdata cu aparitia frigului si a vântului, precum si a ploilor reci de toamna, apar si episoadele de viroze respiratorii. Datorate si scaderii imunitare a organismelor, pe trecerea vara – toamna, precum si pe oboseala acumulata ca urmare a programului încarcat de toamna (mai ales la elevi si studenti), aceste viroze respiratorii sunt mai degraba neplacute, decât periculoase.

Indiferent de tratamentul urmat, viroza respiratorie tine cam tot aceeasi perioada de timp, principalele sale remedii fiind odihna si hrana de buna calitate (fructe si legume bogate în vitamine, bauturi calde, supe calde), precum si bai calde si îmbracaminte calduroasa, corespunzatoare vremii.

Tusea este un reflex de aparare al organismului si în general, nu trebuie inhibata, ci trebuie întarit organismul sa elimine toxinele cât mai repede.

De aceea, exista o serie de preparate cu efect bun asupra mucoasei respiratorii, indicate în diferitele etape ale evolutiei unei tuse.

extract din muguri de calinAstfel, pentru o tuse uscata si chiar o tuse convulsiva, schema cel mai frecvent indicata este Extract din mladite de Caprifoi negru - Lonicera nigra MG=D1, 1-2 ml în apa, dimineata, apoi Extract din muguri de Carpen - Carpinus betulus MG=D1, 1-2 ml în apa, la prânz si Extract din muguri de Calin - Viburnum lantana MG=D1, 1-2 ml în apa, seara, timp de 10-14-21 zile.

Extractul din mladite de Caprifoi negru - Lonicera nigra MG=D1 este un macerat glicerinic cu tropism asupra ficatului, splinei si aparatului respirator, fiind un stimulator al imunitatii generale si un întaritor al mucoasei respiratorii. Este indicat atât în bronsita acuta (tot alaturi de Carpinus betulus MG=D1), cât si în traheobronsite, actionând ca decongestionant bronsic, expectorant si sedativ pentru tuse. De asemenea, poate fi indicat si în alte infectii ale cailor respiratorii superioare, care sunt însotite de tuse, precum si în laringitele însotite de tuse, raguseala si afonie.

extract din muguri de carpenExtractul din muguri de Carpen - Carpinus betulus MG=D1 e indicat datorita actiunii sale asupra cailor respiratorii superioare, la nivelul sinusurilor nazale si paranazale, a rinofaringelui si traheii, asupra carora are o actiune anti-inflamatorie specifica, antispastica si cicatrizanta. În afectiunile respiratorii este indicat în bronsite acute (împreuna cu Lonicera nigra MG=D1, caprifoi), în bronsite cronice (cu tuse recurenta, de lunga durata, împreuna cu Fagus sylvatica MG=D1, fag), în alte sindroame respiratorii spastice si tusigene (împreuna cu Viburnum lantana MG=D1, calinul de munte), precum si în sindroame pulmonare complicate, adica pneumonii sau bronhopneumonii, împreuna cu Corylus avellana MG=D1, alun si Viburnum lantana MG=D1, calin de munte).
extract din mladite de carprifoiDe asemenea este indicat în rino-faringo-traheite recidivante si spasmodice. Schema propusa pentru aceste situatii este Extract din muguri de Coacaz negru - Ribes nigrum MG=D1, 1-2 ml în apa, dimineata, Extract din muguri de Carpen - Carpinus betulus MG=D1, 1-2 ml în apa, la prânz si Extract din muguri de Calin - Viburnum lantana MG=D1, 1-2 ml în apa, seara, circa o luna de tratament (sau chiar 1-2 luni de tratament).

Extractul din muguri de Calin - Viburnum lantana MG=D1 este un gemoterapic care are un tropism particular pentru aparatul respirator, având proprietati anti-astmatice, de inhibare a bronhospasmului si reglare a tonusului bronsic. În acelasi timp, este un reglator neuro-vegetativ, spasmolitic si anti-alergic al cailor respiratorii.

Tusea este un simptom neplacut, dar poate fi usor si repede tratat folosind fitoterapia si gemoterapia. Combinatia potrivita de macerate glicerinice cu siropuri expectorante fie din muguri de pin, din iedera, din patlagina, simpla sau cu propolis duce la diminuarea si disparitia tusei în 7-10 zile de la debutul unui episod infectios. Laboratoarele Plantextrakt Cluj va propun si o formula traditionala folosita în calmarea tusei- Sucul de ridiche neagra cu miere de albine. Fluidifica secretiile bronsice si favorizeaza eliminarea lor prin expectoratie.

© Asociatia Romana de Gemoterapie si Homeopatie