Gemoterapie pentru întreținerea și restabilirea funcției respiratorii

intretinerea si restabilirea functiei respiratorii

Se consideră, în general, că putem trăi 30 de zile fără alimente, 3 zile fără apă, dar, doar cca 3 minute fără aer. Respirația este un proces care se desfășoară continuu, fără participarea noastră conștientă. Pornind de la plămâni, sub controlul centrilor respiratori din creier, aerul încărcat cu oxigen trece, prin inspirație, de la nivel pulmonar, la nivelul sistemului circulator, de unde ajunge la nivel celular, în întregul organism, întreținând viața celulelor. Se generează energie, necesară desfășurării proceselor metabolice, iar deșeuri precum dioxidul de carbon (CO2) se elimină de la nivel pulmonar, prin actul expirației. Prin urmare, putem considera plămânii și ca importante organe de eliminare – organe emonctorii – pe care îi putem sprijini prin diverse metode, pentru a le îmbunătăți funcționarea.

Gemoterapia ne ajută să respirăm eficient

În gemoterapie există câteva remedii recomandate pentru îmbunătățirea procesului respirației.

Alunul - o “baghetă magică” a gemoterapiei

Știm cum nuielușa de Alun poate fi o ansă pentru depistarea izvoarelor subterane. Mugurii de Alun, ca extract gemoterapic, s-a demonstrat că sunt o sursă naturală de rehidratare a țesutului pulmonar și hepatic, îmbunătățindu-le elasticitatea și implicit funcționarea. Sunt susținute în acest fel și procesele naturale de detoxifiere de la nivel pulmonar și hepatic. Iar plămânii și ficatul au un rol foarte important în susținerea vieții, prin alimentarea sângelui cu oxigen și nutrienți. În plus, gemoterapicul din muguri de Alun stimulează eritropoieza – procesul de formare al acestor elemente sanguine, eritrocitele. De aici și recomandarea sa în anemia adulților (împreună cu Extractul din mlădițe de Cătină roșie).

Fără să fiți bolnavi, o cură cu Extract din muguri de Alun, două administrări pe zi, va fi binevenită pentru susținerea funcției pulmonare. În cursul acestei cure gemoterapice veți observa intensificarea senzației de sete, semn că sporesc nevoile de hidratare ale organismului, pe care le susține Alunul.

Călinul – ușurarea respirației

Mugurii de Călin au un atribut extrem de important care își produce efectele și la nivel pulmonar – cel antispatic - reducând spasmele bronșice, ce îngreunează respirația în afecțiuni precum astmul bronşic, bronşita astmatiformă, etc. De aceea intră în numeroase scheme gemoterapice din afecțiuni pulmonare. În plus, Extractul din muguri de Călin are și acțiune reglatoare neurovegetativă, conferind o stare de liniștire, foarte importantă pentru bolnav.

Carpenul – antitusiv și cicatrizant

Cele mai multe răceli sunt însoțite de tuse, acest act reflex, care, în general, nu trebuie inhibat. Extractul din muguri de Carpen este antitusivul natural care stimulează procesul de eliminare a toxinelor de la nivelul căilor respiratorii, reduce inflamația și cicatrizează mucoasa lezată. În plus, printr-o acţiune de regenerare a ţesutului hepatic, va consolida efectul la nivel respirator, aducând o stabilizare a stării de sănătate.

Caprifoiul – remediu pentru tuse, răgușeală și cu proprietăți antivirale

Alături de gemoterapicele de Carpen și Călin, Extractul din mlădițe de Caprifoi este un alt gemoterapic util în tratarea tusei (cele trei gemoterapice intră în formula complexului Polygemma 3-Tuse – util în tusea seacă și cea productivă). Iar Caprifoiul și Extractul din mlădițe de Măceș este asocierea de gemoterapice ce poate fi recomandată în perioadele cu risc crescut de infecții respiratorii.

Murul – menținerea tinereții țesutului pulmonar

Cu acțiune profundă la nivel pulmonar, Extractul din mlădițe de Mur este recomandarea pentru reducerea fibroslerozei de la acest nivel, ce se instalează odată cu înaintarea în vârstă. De asemenea, medicii specializați în gemoterapie îl recomandă în diferite scheme terapeutice, din emfizem pulmonar, insuficiență respiratorie, etc. Îl găsiți, alături de Alun și Castan comestibil în complexul Polygemma 16 – Plămâni, ce poate fi o bună opțiune și pentru întreținerea funcției pulmonare în această perioadă de pandemie, sau în convalescența după afectări pulmonare.

Metode de creștere a capacității respiratorii

Putem crește capacitatea respiratorie a plămânilor, iar primul pas este conștientizarea nevoii de a respira eficient, a unui aer cât mai nepoluat posibil.

Exerciții de respirație profundă

Se consideră că respirând superficial, cum o facem în general, nu antrenăm partea inferioară a plămânilor, ceea ce afectează schimbul eficient de gaze de la acest nivel al plămânilor și deci și evacuarea gazelor toxice, care vor putea duce în timp la respirație deficitară și la boală. Ce ar fi de făcut? Să reînvățăm respirația abdominală – modelul de respirație cu care ne-am născut – și să facem zilnic exerciții de respirație profundă, abdominală, în care expirația să dureze aproximativ dublul timpului de inspirație. Putem face astfel de exerciții dimineața sau seara, înainte de culcare, în fața ferestrei deschise, precum și în momentele de pauză, de recreere, de peste zi.

Nu respirați cu gura deschisă

În special copiii au această tendință, justificată sau nu de prezența polipilor nazali. Este important ca aerul să poată ajunge în plămâni trecând mai întâi prin membranele de la nivelul nasului, unde este încălzit și sunt oprite particule de praf, care altfel ar putea irita mucoasele tractului respirator, putând ajunge până la nivel pulmonar.

Aerisiți încăperile unde locuiți și cele în care vă desfășurați activitatea

Gestul de a aerisi periodic locuința sau încăperile de la locul de muncă este
extrem de important pentru a îmbunătăți calitatea aerului din încăperi, nelăsând să se acumuleze dioxidul de carbon, rezultat al respirației noastre, mai ales în spațiile mici sau unde își desfășoară activitatea mai multe persoane. De asemenea, înainte de culcare, este indicat nu doar să nu mâncăm seara târziu și să ne hidratăm, ci și să aerisim încăperea în care dormim și, eventual, să dormim cu geamul deschis (sau întredeschis), dacă nu locuim în o zonă cu aer viciat prin poluare.

Plimbarea în aer liber, în natură

Chiar dacă locuim în orașe supraaglomerate, putem găsi și oaze în care aerul este respirabil, datorită unei vegetații abundente. Plimbarea zilnică poate că nu este întotdeauna posibilă în acele părți ale orașului, dar să nu uităm să o facem ori de câte ori vom putea. Iar când ajungem în parcurile din oraș, la mare sau la munte, să ne bucurăm și prin exersarea respirației profunde, abdominale.

Nu în ultimul rând, tristețea este emoția care atunci când persistă timp îndelungat, poate afecta calitatea procesului respirator și sănătatea plămânilor.

Carmen Ponoran

© Asociatia Romana de Gemoterapie si Homeopatie