Afectiunile cavitatii bucale (1)

afectiuni stomatologiceIgiena orala este un subiect important al mentinerii sanatatii unei persoane.

Dintii sanatosi asigura o alimentatie de calitate (muscarea si masticarea se produc corespunzator si digestia bucala usureaza mult digestia generala a alimentelor), iar dintii frumosi dezvaluiti de un zâmbet larg radiaza stare de bine si lumina în jur. Specialistii în medicina psiho-somatica spun ca  dintii sanatosi si o muscatura ferma indica abilitatea unei persoane de a lua decizii ferme si de a nu sovai prea mult. Orice calcatura strâmba a dintilor, sau prezenta de carii, abcese sau lipsuri dentare indica indecizia, nesiguranta si adesea sovaiala unei persoane.

Cavitatea bucala reprezinta sediul digestiei bucale, al primului contact al corpului cu hrana, prin intermediul dintilor, limbii, salivei si peretilor cavitatii bucale. Masticatia corecta presupune integritatea dentitiei, precum si buna functionare a tuturor componentelor cavitatii bucale. Maruntirea alimentelor, impregnarea lor cu saliva, savurarea gustului si aromelor alimentelor reprezinta premize importante pentru digestia ulterioara a alimentelor.

Cavitatea bucala este si sediul vorbirii, ce sta la baza comunicarii inter-umane. Asa cum o digestie bucala „corecta” comunica restului tubului digestiv detalii despre alimentele ce vor fi procesate, tot asa posibilitatea de exprimare în cuvinte, comunica celor din jur detalii importante despre personalitatea omului. Vorbirea este influentata de integritatea dentitiei, de mobilitatea limbii, de tonusul musculaturii fetei si de fluxul normal al salivei.

Asadar, prin intermediul gurii comunicam atât cu mediul intern al organismului, cât si cu exteriorul acestuia. Functionalitatea normala anatomica si fiziologica a tuturor componentelor cavitatii bucale este indispensabila îndeplinirii a doua functii vitale pentru fiinta umana: digestia si comunicarea.

Multe afectiuni pot împiedica buna functionare a componentelor cavitatii bucale.

Medicina naturala, atât fitoterapia, cu componenta ei moderna, gemoterapia (terapia prin tesuturi tinere din plante), cât si homeopatia, detin multiple remedii naturale pentru profilaxie sau tratament al tulburarilor, odata aparute.

Dentitia la copii

Pentru preventia aparitiei cariilor dentare trei preparate gemoterapice au un rol important în remineralizare, mentinerea structurii dentare si au efect antiinflamator si antiinfectios.

Extract din muguri de Brad - Abies pectinata MG=D1, 1ml în apa, dimineata
Extract din mladite de Maces - Rosa canina MG=D1, 1ml în apa, la prânz
Extract din muguri de Mesteacan - Betula verrucosa MG=D1, 1ml în apa, seara,
zilnic, 2-3 luni de tratament.

Preventia aparitiei cariilor dentare se poate face la copii si prin tratament homeopatic adaptat si individualizat fiecarui copil de catre medicul homeopat.

Dentitia la adulti

Pentru preventia extinderii cariei dentare la adulti si pentru remineralizare:

Extract din mladite de Mur - Rubus fructicosus MG=D1, 2 ml în apa, dimineata
Extract din muguri de Mesteacan pufos - Betula pubescens MG=D1, 2 ml în apa la prânz
Extract de Orz verde - 2 ml în apa, seara timp de 3-6 luni,cu efecte benefice atât la nivelul dentitiei, cât si la nivelul altor tesuturi tari, precum unghiile, parul si oasele.

O alta schema de tratament cu care se obtin rezultate bune la adulti, atât pentru preventia cariei dentare, cât si pentru tratamentul inflamatiilor gingivale si a paradontopatiilor este:

Extract din muguri de Brad - Abies pectinata MG=D1, 2 ml în apa, dimineata
Extract din muguri de Mesteacan pufos - Betula pubescens MG=D1, 2 ml în apa, seara, zilnic, 2-3 luni de tratament.

Dureri dentare

Daca apar dureri la nivelul unor dinti, cauzate de carii dentare sau de abcese dentare, atât la copii, cât si la adulti, se recomanda remediul homeopatic Plantago CH15 sau CH30, 3 granule de 3-4 ori pe zi.

Abcesul dentar

Un abces dentar mare, cu senzatie de roseata, tumefactie, durere intensa, ca un junghi, ameliorata la aplicatii reci (gheata locala) poate fi tratat homeopat, pâna se ajunge la medicul stomatolog, cu remediul Apis CH30, 3 granule din ora în ora, 4-5-6 doze, 1-2 zile.

Remediul poate fi administrat singur, sau în asociere cu Plantago CH9 sau CH15, 3 granule din ora în ora (cele doua remedii se vor lua împreuna, granulele dizolvate în putina apa), câteva doze.

Local, se poate folosi o combinatie de Tinctura de Sunatoare, cu Tinctura de Galbenele, câte 10-15 picaturi din fiecare, în putina apa, cu tinerea solutiei în gura, în dreptul zonei dureroase. Dupa 1-2 minute, se scuipa solutia si se prepara una noua. Cele doua tincturi au efect dezinfectant, antialgic, antinevralgic si antiinflamator.

Dupa o extractie dentara

Sângerarea si inflamatia gingiei pot fi controlate si rapid vindecate prin administrarea de Arnica CH30, 3 granule de 3-4 ori pe zi, câteva zile dupa interventia stomatologica.

Daca s-a intervenit si asupra nervului dentar, în timpul extractiei dentare, atunci pentru tratamentul durerilor care apar dupa trecerea anesteziei, se recomanda Arsenicum album CH30 si Hypericum CH15 sau CH30, 3 granule din fiecare de 3-4 ori pe zi, câteva zile dupa interventia stomatologica.

Produsele fitoterapice Mira si Plantagingival sunt recomandate dupa interventii stomatologice importante, pentru efectul astringent, cicatrizant si antiinflamator important (clatire energica cu o solutie concentrata de apa de gura Mira-10 picaturi la o lingurita de apa,  urmata de badijonaj cu Plantagingival).

Depuneri de tartru, Carii de colet

În situatia în care dintii de lapte la copii se înegresc foarte repede, imediat dupa aparitia lor, la copiii de 2-3 ani, ne gândim la administrarea remediului homeopatic Staphysagria CH5 sau CH7, 3 granule de 2 ori pe zi, timp de 1-2 luni.

Remediul poate fi folosit si pentru copii si pentru adulti, atunci când exista tendinta de aparitie de depozite negricioase, tip tartru, la nivelul suprafetei dintilor. Cu acest remediu putem ajuta sa cada de pe dinti tartrul dentar superficial depus pe suprafata acestora.

Daca în afara de depunerile negre pe dinti apar si mici carii de colet, cu sau fara afectarea gingiei si aparitia durerilor locale, remediul homeopatic de administrat este Kreosotum CH7 sau CH9, 3 granule de 2 ori pe zi, timp de o luna de zile.

Frica de dentist si de tratamentul stomatologic

Teama de dentist, cu anxietate de anticipatie care duce la stari de tremur interior, cu slabiciune, cu stare de lesin si palpitatii poate fi tratata cu Gelsemium CH30, 3 granule în dimineata zilei de dentist si 3 granule chiar înainte de asezarea pe scaunul dentistului.

Daca pacientul este hipersensibil la zgomotul turbinei stomatologice si nu poate suporta sa o auda, atunci Theridion CH30, 3 granule înainte de tratamentul stomatologic îl poate ajuta sa suporte mai bine acest tratament.

Va urma ...

© Asociatia Romana de Gemoterapie si Homeopatie