• Gemoterapie

  Gemoterapia este o terapie naturala care utilizeaza extracte obtinute din tesuturi vegetale aflate in faza de crestere. În aceste tesuturi embrionare se regasesc, indiferent de vârsta plantei, proprietatile de mentinere a reactiilor anabolice, ale celulei vegetale, capacitatea de reproducere si de multiplicare celulara.

  Gemoterapia poate fi considerata si o punte de legatura între alopatie si homeopatie.
  Citeste mai mult
 • Homeopatie

  Homeopatia este o metoda de tratament bazata pe principiul similitudinii, care spune ca orice substanta, care în doze mari poate produce un tablou de boala la un om sanatos, poate vindeca, în doze mici, acelasi tablou de boala la o persoana suferinda.

  Cu alte cuvinte, ceva care produce o suferinta, o poate si vindeca, diferita fiind numai doza în care este folosita substanta. Medicina populara româneasca cunoaste deja acest principiu, pe care îl numeste "cui pe cui se scoate".
  Citeste mai mult
 • 1
 • 2
 • Vademecum gemoterapic
 • Homeopatia pentru toti
 • Carti - magazin online

Gemoterapia de la A la Z

În tesuturile vegetale aflate in faza de crestere (tesuturi embrionare) se regasesc, indiferent de vârsta plantei, proprietatile de mentinere a reactiilor anabolice, ale celulei vegetale, capacitatea de reproducere si de multiplicare celulara. Gemoterapia poate fi considerata si o punte de legatura între alopatie si homeopatie.

Produse 100% naturale.
Vezi toate afectiunile

Fiorda

COTIZATIE ANUALA 2022

ARGHDragi colegi, membri ai ARGH

Va asteptam si in anul 2022 la conferintele noastre organizate online.
Amanunte privind actiunile pe care le organizam se vor posta pe site si anunta prin newsletter.

Taxa anuala de 150 lei va rugam sa o depuneti in contul ARGH (CIF 26597817, IBAN nr. RO64 BTRL 0130 1205 R589 43XX, deschis la Banca Transilvania).

Va asteptam!
dr. Simona Nitu - presedinte ARGH

 

Curs online de gemoterapie pentru specialiști - din toamna 2022

minicurs gemo

Ce veți învăța la acest curs?
De la cine veți primi informațiile?
Care sunt condițiile de participare?

Sponsor:
PlantExtrakt

Citește mai departe...

Troscotul Japonez sau Iulișca

 TROSCOTUL JAPONEZ

Remediu pentru restabilirea imunității umorale și celulare supresate

Descoperirea mea a acestei plante în terapie - Reynoutria japonica/ Falopia japonica/Polygonum cuspidatum - aparținând familiei Poligonaceae, vine dintr-o poveste frumoasă de colaborare între medicina orientală și cea occidentală.

Pregătind materialul de prezentare pentru Congresul Național de Homeopatie din Japonia, din octombrie 2021, privind gemoterapia miasmatică japoneză și modul în care aceasta poate interveni în problemele curente de sănătate ale umanității - reacția organismului uman la virusul SARS-CoV2 și la vaccinul anti-SARS-CoV2 - am citit ultimele studii referitoare la Reynoutria japonica sau Troscotul japonez (la noi cu denumirea populară de Iulișcă) și capacitatea acestei plante considerată puternic invazivă, de a restabili imunitatea umorală și celulară supresată, dar și imunomodularea nespecifică, având ca răspuns la semnalul antigenic, producția de IL-2 și capacitatea de sintetiză de anticorpi de către limfocite1.

Japonezii o folosesc în arsenalul gemoterapeutic, ca extract din materialul stem vegetal de la nivelul rădăcinii, locul unde este și cea mai mare cantitate de resveratrol, responsabilă pentru multe dintre efectele plantei, dar și  antraquinone de tip emodin, citreorosein, fallacinol, physcion, flavonoizi de tip rutin, apigenin, quercetin, quercitrin, isoquercitrin, hyperoside, reynoutrin si kaempferol, polydatin, cumarine, lignani și uleiuri esențiale.2

E bine de reamintit rolul imunității nespecifice, ca interfață de avangardă în răspunsul sistemului de reacție la stres la orice tip de stresor, fie el biologic - virus, bacterie, fung - chimic, fizic, emoțional, așa cum ne sublinia Hans Selye părintele stresului. Rolul acestei plante se relevă în acest context epidemiologic special, pentru că nu se adresează doar avangardei, ci și imunității specifice umorale și celulare, mai ales celei care a fost supresată sau intens solicitată și în pericol de epuizare.

Energia și implicit vitalitatea cu care ne naștem nu este infinită, ne spune Medicina Tradițională Chineză, ea este stocată la nivel renal, un loc de acțiune predilect al Iulișcăi. Este important să ne folosim această energie înțelept și să nu o solicităm intens pe termen scurt. Natura, în infinita ei generozitate, nu ne lasă însă niciodată descoperiți.

Planta crește pe soluri variate și cu o gamă largă de pH, ceea ce îi conferă, conform doctrinii semnăturilor, o adresabilitate patologică largă de gamă și intensitate.

În medicina tradițională chineză intră în categoria plantelor cu gust amar, răcoritor, cu efect de îndepărtare a elementului foc în exces de la nivelul inimii (reglator cardiac, simpaticolitic), cu acțiune pe meridianul vezică biliară și plămâni - elimină umezeala în exces, detoxifiant, ameliorează tusea, elimină staza sanguină, antalgic, ameliorează urinarea dificilă, dureroasă și leucoreea, ca efect al umezelii în exces.

Conform teoriei miasmatice, este o plantă polimiasmatică, cu utilitate în manifestările sicotice (diabet, obezitate etc), cancerinice (afecțiuni limfoproliferative, leucemie), sifilitice sau tuberculinice (leziuni pulmonare de diverse cauzalități, inclusiv cancer). Mă voi opri puțin asupra terenului sifilitic, pentru că pe acest teren planta nu are egal în utilitatea actuală, vis-à-vis de această dominantă, vorbind și de doctrina semnăturilor- invazivitatea majoră a acestei plante în mediu fiind caracteristica terenului sifilitic.

Regăsim în efectele cardiovasculare ale Iulișcăi teme mult discutate în această perioadă, ca protecția cardiomiocitelor, vasodilatarea, antiagregarea plachetară, acțiunea antitrombotică, antiaterosclerotică, reglatoare a disfuncțiilor din sfera microcirculației și stimularea circulației sanguine. 

O altă categorie patologică sifilitică este cea a degenerării neuronale, cu afectarea cogniției și a memoriei, marcă și a expunerii prelungite la diverși stresori actuali intenși din mediu, iar aici Iulișca intervine prin efectul neuroprotector și de stimulare a cogniției și memoriei și de promovare a longevități prin acțiunea sa antioxidantă și atiinflamatorie deosebită.

Patologiei tumorale de tip sifilitic - cancer ovarian, hepatic, de colon - Iulișca i se adresează prin efectele antiinflamatorii, antioxidante și anticancerinice, antiproliferative și promotoare ale apoptozei. Și nu în ultimul rând, subliniem efectele pe stresorii biologici – bacterii de tipul Stafilococcus aureus, E. coli, Salmonella, Bacillus cereus sau virusuri de tipul Coxackie, Epstein Barr etc.

În România putem avea acces la tinctura din rădăcina acestei plante și la mierea de Iulișcă, aceasta din urmă intens studiată de echipa Otiliei Bobiș, de la USAMV Cluj, o miere care face parte din grupa mierii închise la culoare, precum mierea de Hrișcă sau cea de Manuka, cu proprietăți terapeutice superioare celei deschise la culoare. Mierea de Iulișcă are importante proprietăți antibacteriene, antioxidante și mineralizante (K, Ca, Na, Mg)2.

Pentru cei pe care v-am făcut să doriți a afla mai multe despre această minunată plantă, vă recomand să aprofundați informațiile din articolele citate și să cunoașteți astfel munca extraordinară a Otiliei Bobiș și a echipei sale.

1. Patocka Jiri et al. Biologically active compounds of knotweed. Mil. Med. Sci.Lett.2017.86(1):17-31.
2. Cucu, A.-A.; Baci, G.-M.; Dezsi, ¸S.; Nap, M.-E.; Beteg, F.I.; Bonta, V.; Bobis, O.; Caprio, E.; Dezmirean, D.S. New Approaches on Japanese Knotweed (Fallopia japonica) Bioactive Compounds and Their Potential of Pharmacological and Beekeeping Activities: Challenges and Future Directions. Plants 2021, 10, 2621.

Publicația ARGH

Sursă de informare pentru specialiștii din domeniul sănătății

Special

Ce trebuie sa stim despre medicamentele homeopatice

 • medicamentul homeopatic clasic - unitar (o singura componenta) este obtinut prin diluarea si dinamizarea (potentarea) unei materii prime (vegetale, minerale, animale, etc.) si este prescris pacientului conform principiului similitudinii si in doze infinitezimale;
 • principiul similitudinii - "Similia similibus curentur" inseamna ca orice substanta, care poate produce un tablou de boala la un om sanatos, poate vindeca, acelasi tablou de boala la o persoana suferinda;
 • prin folosirea dozelor infinitezimale, medicamentul homeopatic nu are efecte adverse in sensul celui alopat. Se considera, in general, ca substantele isi pierd toxicitatea la cant. mai mici de 1/10.000 (CH2 sau D4) din tinctura mama - TM - si de 1/100 din cea mai mica doza utilizata in alopatie. Aceste doze sunt dozele maxime folosite in homeopatie, in general, diluarea mergând insa pâna la valori mai ridicate;

Ce trebuie sa stim despre extractele gemoterapice

 • provin din parti tinere de planta: muguri, mladite, amenti, radicele, seva,etc.
 • actioneaza profund, la nivel celular
 • detoxifica celulele blocate la anumite nivele in organism
 • actiunea lor este diferita, in multe cazuri, de cea pe care o cunoastem la partile adulte de plante (din fitoterapia traditionala)
 • planta este prelucrata in stare proaspata, imediat dupa recoltare
© Asociatia Romana de Gemoterapie si Homeopatie