Ce veți învăța la acest curs?
De la cine veți primi informațiile?
Care sunt condițiile de participare?
Dragi colegi, membri ai ARGH
Vă așteptăm și în anul 2024 să participați la acțiunile pe care le vom organiza!
Informații utile în acest sens, se vor posta pe site și anunța prin newsletter.
Taxa anuală de 150 lei vă rugăm să o depuneți în contul ARGH (CIF 26597817, IBAN nr. RO64 BTRL 0130 1205 R589 43XX, deschis la Banca Transilvania).
Mereu alături de dvs,
Echipa ARGH
Descoperirea mea a acestei plante în terapie - Reynoutria japonica/ Falopia japonica/Polygonum cuspidatum - aparținând familiei Poligonaceae, vine dintr-o poveste frumoasă de colaborare între medicina orientală și cea occidentală.
Pregătind materialul de prezentare pentru Congresul Național de Homeopatie din Japonia, din octombrie 2021, privind gemoterapia miasmatică japoneză și modul în care aceasta poate interveni în problemele curente de sănătate ale umanității - reacția organismului uman la virusul SARS-CoV2 și la vaccinul anti-SARS-CoV2 - am citit ultimele studii referitoare la Reynoutria japonica sau Troscotul japonez (la noi cu denumirea populară de Iulișcă) și capacitatea acestei plante considerată puternic invazivă, de a restabili imunitatea umorală și celulară supresată, dar și imunomodularea nespecifică, având ca răspuns la semnalul antigenic, producția de IL-2 și capacitatea de sintetiză de anticorpi de către limfocite1.
Japonezii o folosesc în arsenalul gemoterapeutic, ca extract din materialul stem vegetal de la nivelul rădăcinii, locul unde este și cea mai mare cantitate de resveratrol, responsabilă pentru multe dintre efectele plantei, dar și antraquinone de tip emodin, citreorosein, fallacinol, physcion, flavonoizi de tip rutin, apigenin, quercetin, quercitrin, isoquercitrin, hyperoside, reynoutrin si kaempferol, polydatin, cumarine, lignani și uleiuri esențiale.2
E bine de reamintit rolul imunității nespecifice, ca interfață de avangardă în răspunsul sistemului de reacție la stres la orice tip de stresor, fie el biologic - virus, bacterie, fung - chimic, fizic, emoțional, așa cum ne sublinia Hans Selye părintele stresului. Rolul acestei plante se relevă în acest context epidemiologic special, pentru că nu se adresează doar avangardei, ci și imunității specifice umorale și celulare, mai ales celei care a fost supresată sau intens solicitată și în pericol de epuizare.
Energia și implicit vitalitatea cu care ne naștem nu este infinită, ne spune Medicina Tradițională Chineză, ea este stocată la nivel renal, un loc de acțiune predilect al Iulișcăi. Este important să ne folosim această energie înțelept și să nu o solicităm intens pe termen scurt. Natura, în infinita ei generozitate, nu ne lasă însă niciodată descoperiți.
Planta crește pe soluri variate și cu o gamă largă de pH, ceea ce îi conferă, conform doctrinii semnăturilor, o adresabilitate patologică largă de gamă și intensitate.
În medicina tradițională chineză intră în categoria plantelor cu gust amar, răcoritor, cu efect de îndepărtare a elementului foc în exces de la nivelul inimii (reglator cardiac, simpaticolitic), cu acțiune pe meridianul vezică biliară și plămâni - elimină umezeala în exces, detoxifiant, ameliorează tusea, elimină staza sanguină, antalgic, ameliorează urinarea dificilă, dureroasă și leucoreea, ca efect al umezelii în exces.
Conform teoriei miasmatice, este o plantă polimiasmatică, cu utilitate în manifestările sicotice (diabet, obezitate etc), cancerinice (afecțiuni limfoproliferative, leucemie), sifilitice sau tuberculinice (leziuni pulmonare de diverse cauzalități, inclusiv cancer). Mă voi opri puțin asupra terenului sifilitic, pentru că pe acest teren planta nu are egal în utilitatea actuală, vis-à-vis de această dominantă, vorbind și de doctrina semnăturilor- invazivitatea majoră a acestei plante în mediu fiind caracteristica terenului sifilitic.
Regăsim în efectele cardiovasculare ale Iulișcăi teme mult discutate în această perioadă, ca protecția cardiomiocitelor, vasodilatarea, antiagregarea plachetară, acțiunea antitrombotică, antiaterosclerotică, reglatoare a disfuncțiilor din sfera microcirculației și stimularea circulației sanguine.
O altă categorie patologică sifilitică este cea a degenerării neuronale, cu afectarea cogniției și a memoriei, marcă și a expunerii prelungite la diverși stresori actuali intenși din mediu, iar aici Iulișca intervine prin efectul neuroprotector și de stimulare a cogniției și memoriei și de promovare a longevități prin acțiunea sa antioxidantă și atiinflamatorie deosebită.
Patologiei tumorale de tip sifilitic - cancer ovarian, hepatic, de colon - Iulișca i se adresează prin efectele antiinflamatorii, antioxidante și anticancerinice, antiproliferative și promotoare ale apoptozei. Și nu în ultimul rând, subliniem efectele pe stresorii biologici – bacterii de tipul Stafilococcus aureus, E. coli, Salmonella, Bacillus cereus sau virusuri de tipul Coxackie, Epstein Barr etc.
În România putem avea acces la tinctura din rădăcina acestei plante și la mierea de Iulișcă, aceasta din urmă intens studiată de echipa Otiliei Bobiș, de la USAMV Cluj, o miere care face parte din grupa mierii închise la culoare, precum mierea de Hrișcă sau cea de Manuka, cu proprietăți terapeutice superioare celei deschise la culoare. Mierea de Iulișcă are importante proprietăți antibacteriene, antioxidante și mineralizante (K, Ca, Na, Mg)2.
Pentru cei pe care v-am făcut să doriți a afla mai multe despre această minunată plantă, vă recomand să aprofundați informațiile din articolele citate și să cunoașteți astfel munca extraordinară a Otiliei Bobiș și a echipei sale.
1. Patocka Jiri et al. Biologically active compounds of knotweed. Mil. Med. Sci.Lett.2017.86(1):17-31.
2. Cucu, A.-A.; Baci, G.-M.; Dezsi, ¸S.; Nap, M.-E.; Beteg, F.I.; Bonta, V.; Bobis, O.; Caprio, E.; Dezmirean, D.S. New Approaches on Japanese Knotweed (Fallopia japonica) Bioactive Compounds and Their Potential of Pharmacological and Beekeeping Activities: Challenges and Future Directions. Plants 2021, 10, 2621.