Ce veți învăța la acest curs?
De la cine veți primi informațiile?
Care sunt condițiile de participare?
Dragi colegi, membri ai ARGH
Vă așteptăm și în anul 2024 să participați la acțiunile pe care le vom organiza!
Informații utile în acest sens, se vor posta pe site și anunța prin newsletter.
Taxa anuală de 150 lei vă rugăm să o depuneți în contul ARGH (CIF 26597817, IBAN nr. RO64 BTRL 0130 1205 R589 43XX, deschis la Banca Transilvania).
Mereu alături de dvs,
Echipa ARGH
Semințele plantelor păstrează în ele speranța unui nou început, potențialul de a da viață, ce este însoțit de răbdare și încredere, care se ancorează într-un timp prielnic ce va să vină și care trebuie susținut prin protecție de către Mama Pământ.
Forța semințelor a fost valorificată în domeniul gemoterapiei prin prelucrarea în stare proaspătă a trei semințe de plante, sub formă de extracte gemoterapice, iar efectele lor susțin într-un mod minunat viața.
Vița de vie, cultivată din timpuri preistorice, are un nume parcă predestinat, ce anunță efectele benefice pe care le aduce, ca „dătătoare de viață”. Strugurii, vinul și mai apoi coaja strugurilor și semințele sale au fost studiate de către cercetători și s-au realizat o serie de observații, de la cele privind compoziția chimică, continuându-se cu studii pe animale de laborator și studii clinice, care continuă și în zilele noastre, iar între timp, de efectele lor benefice se bucură multă lume.
În gemoterapie se folosește de mult timp extractul obținut din muguri de Viță de vie, a cărui acțiune antiinflamatoare este mult prețuită în afectări de la nivel respirator – amigdale, faringe (util și în infecțiile de origine streptococică) și osteoarticular (în special în artroze, în asociere cu alte gemoterapice). Dar de la Vița de vie se folosesc nu numai mugurii, ci și semințele, căci nu puteau trece neobservate compoziția și efectele lor, obținându-se un extract gemoterapic cu remarcabile proprietăți antioxidante, protector al vaselor sanguine.
Modalitatea de extracție glicero-alcoolică face posibilă obținerea unui produs care conține atât compuși hidrofili, cât și compuși lipofili, obținându-se astfel un fitocomplex apropiat de modelul “original” din natură al semințelor de struguri roșii. Dacă rezveratrolul – principalul compus benefic din pielița strugurilor roșii - se va găsi și în semințe, dar în cantitate mai mică, în schimb semințele conțin alți compuși din clasa polifenolilor, dintre care, proantocianidinele oligomerice sunt principalele responsabile de acțiunea antioxidantă și vasodilatatoare la toate nivelurile în organism, fie că ne referim la artere, vene sau vase capilare.
S-a demonstrat și stabilit că aceste efecte terapeutice asupra vaselor sanguine se datorează unui triplu mecanism: pe de o parte, este stimulată obținerea enzimei responsabile de producerea oxidului nitric, care este cel mai puternic vasodilatator produs în organismul nostru; apoi, ca urmare a creșterii nivelului de oxid nitric, se realizează dilatarea vaselor sanguine; și în plus, este redusă multiplicarea celulelor musculare din peretele vascular, care, prin multiplicare ar avea ca efect micșorarea calibrului vaselor de sânge.
Acțiunea Extractului din semințe de Viță de Vie, având loc la nivelul întregului organism, susține circulația sanguină și ameliorează tulburările aterosclerotice, care ar putea duce în timp la infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Este benefică asocierea cu Extractul din mlădițe de Măslin, ce contribuie la îmbunătățirea elasticității vaselor de sânge, în principal prin acțiunea hipocolesterolemiantă.
La nivelul circulației venoase, acționează cu ameliorarea insuficienței venoase, responsabilă de formarea varicelor. În această situație este benefică asocierea Extractului din semințe de Viță de vie cu Extractul din muguri de Castan sălbatic și cu Extractul din muguri de Castan comestibil, gemoterapice cu efect decongestionant la nivelul circulației venoase și de reducere a stazei limfatice.
De asemenea, Extractul din semințe de Viță de vie îmbunătățește circulația sanguină la nivel ocular – cu efect benefic în afecțiunile oculare pe fondul unor probleme circulatorii. La ora actuală trebuie avută în vedere și recomandarea pentru persoanele care își suprasolicită ochii prin munca zilnică timp de multe ore la calculator sau, în general, pentru persoanele de peste 50 de ani, pentru întreținerea vederii. Se poate asocia în aceste situații cu Extractul din mlădițe de Afin.
Mesteacănul este primul arbore studiat în gemoterapie de către dr. Pol Henry, întemeietorul metodei gemoterapice, și cel din care se obțin cele mai multe extracte gemoterapice, atât din muguri, din amenți (inflorescențe), din sevă, cât și din semințe.
S-a constatat că Extractul din semințe de Mesteacăn produce efecte revitalizante la nivel psihic, fiind recomandat în stări de astenie psihică, cu dificultăți de concentrare. Elevii și studenții, în perioade care îi suprasolicită psihic, cum sunt și cele de pregătire a examenelor, vor fi ajutați de acest gemoterapic pentru a-și îmbunătăți randamentul la învățare.
În cazul adulților, Extractul din semințe de Mesteacăn este recomandat în neurastenie sau surmenaj, asociat cu Extractul din mlădițe și radicele de Ovăz (acesta îmbunătățind și calitatea somnului) sau în cazul vârstnicilor, în astenia mentală cu pierderi de memorie, alături de alte extracte gemoterapice: Extractul din muguri de Arin negru și/sau Extractul din muguri de Ginkgo biloba.
Fie Extractul din semințe de Mesteacăn, administrat ca atare sau complexul gemoterapic Polygemma 8 – Astenie psiho-fizică și memorie, care îl conține, sunt două variante la care puteți apela oricând, dacă știți că urmează o activitate mai intensă, care vă poate suprasolicita.
Frasinul era cunoscut inițial în gemoterapie doar pentru efectele remarcabile ale mugurilor săi, la nivel articular, biliar și renal. Dr. Fernando Piterà di Clima, medic italian și cercetător în domeniul gemoterapiei, este cel care a studiat și introdus în gemoterapie Extractul din semințe de Frasin. Alături de gemoterapicele din amenți de Mesteacăn, amenți de Salcie și amenți de Stejar, Extractul din semințe de Frasin întregește gama extractelor gemoterapice cu acțiune la nivel genital.
Extractul din semințe de Frasin este gemoterapicul recomandat bărbaților pentru acțiunea afrodiziacă și de stimulare hormonală, pe axa hipotalamus-hipofiză-gonade masculine. Principala recomandare o constituie scăderea libidoului. Se va administra pentru tineri și adulți, singur sau asociat cu Extractul din amenți de Stejar și Extractul din amenți de Mesteacăn, iar la vârstnici cu Extractul din mlădițe de Sequoia.
De asemenea, medicii specializați în gemoterapie recomandă Extractul din semințe de Frasin în asociere cu alte extracte gemoterapice, în diferite dezechilibre de tipul: astenospermie (motilitate scăzută a spermatozoizilor), insuficiență testiculară, sterilitate masculină, etc.
În general, extractele gemoterapice se administrează câte 2 ml (cu ajutorul capacului dozator și diluate în puțină apă), de 2-3 ori pe zi, în cure de 2 luni de zile, repetate la nevoie, după o pauză de câteva săptămâni, sau o dată pe zi, în asociere cu alte gemoterapice, ca prevenție sau tratament.
În cazul Extractului din semințe de Mesteacăn, administrarea nu se va face seara, pentru a evita adormirea dificilă ce poate să apară, datorită efectului tonic, iar în cazul Extractului din semințe de Frasin, datorită acțiunii afrodiziace, este recomandată administrarea în cursul serii.
Este nevoie de timp și răbdare ca din sămânță să crească o nouă plantă. Este nevoie de timp și răbdare ca extractele gemoterapice din semințe să înnoiască celulele corpului nostru, pentru vindecare, dar acest lucru se va întâmpla, datorită forței pe care o au.