• Gemoterapie

  Gemoterapia este o terapie naturala care utilizeaza extracte obtinute din tesuturi vegetale aflate in faza de crestere. În aceste tesuturi embrionare se regasesc, indiferent de vârsta plantei, proprietatile de mentinere a reactiilor anabolice, ale celulei vegetale, capacitatea de reproducere si de multiplicare celulara.

  Gemoterapia poate fi considerata si o punte de legatura între alopatie si homeopatie.
  Citeste mai mult
 • Homeopatie

  Homeopatia este o metoda de tratament bazata pe principiul similitudinii, care spune ca orice substanta, care în doze mari poate produce un tablou de boala la un om sanatos, poate vindeca, în doze mici, acelasi tablou de boala la o persoana suferinda.

  Cu alte cuvinte, ceva care produce o suferinta, o poate si vindeca, diferita fiind numai doza în care este folosita substanta. Medicina populara româneasca cunoaste deja acest principiu, pe care îl numeste "cui pe cui se scoate".
  Citeste mai mult
 • 1
 • 2
 • Vademecum gemoterapic
 • Homeopatia pentru toti
 • Carti - magazin online

Gemoterapia de la A la Z

În tesuturile vegetale aflate in faza de crestere (tesuturi embrionare) se regasesc, indiferent de vârsta plantei, proprietatile de mentinere a reactiilor anabolice, ale celulei vegetale, capacitatea de reproducere si de multiplicare celulara. Gemoterapia poate fi considerata si o punte de legatura între alopatie si homeopatie.

Produse 100% naturale.
Vezi toate afectiunile

Fiorda

COTIZATIE ANUALA 2022

ARGHDragi colegi, membri ai ARGH

Va asteptam si in anul 2022 la conferintele noastre organizate online.
Amanunte privind actiunile pe care le organizam se vor posta pe site si anunta prin newsletter.

Taxa anuala de 150 lei va rugam sa o depuneti in contul ARGH (CIF 26597817, IBAN nr. RO64 BTRL 0130 1205 R589 43XX, deschis la Banca Transilvania).

Va asteptam!
dr. Simona Nitu - presedinte ARGH

 

Curs online de gemoterapie pentru specialiști

Curs online de gemoterapie pentru specialiști

Ce veți învăța la acest curs?
De la cine veți primi informațiile?
Care sunt condițiile de participare?

Sponsor:
PlantExtrakt

Citește mai departe...

INTESTINUL - Al doilea creier și sediu al imunității noastre

intestinul al doilea creier

În ultimii zeci de ani, intestinului i-au fost descoperite rând pe rând atribute de o importanță de netăgăduit pentru starea noastră de bine, atât la nivel fizic, cât și la nivel psihic.

Gemoterapia are o ofertă bogată de extracte din muguri și alte părți tinere de plante recomandate pentru susținerea sau redobândirea echilibrului de la nivel intestinal.  

Rolul microbiomului intestinal în mecanismele imunitare

Microbiomul, acea comunitate de bacterii, virusuri și ciuperci de la nivel intestinal, este considerat de către specialiști un „superorganism”, având în vedere capacitatea sa de a influenţa funcționalitatea organismului, nu numai la nivelul tubului digestiv, studiile evidenţiind rolul pe care îl are, printre altele, şi la nivelul sistemului imunitar.

Bacteriile intestinale, în special lactobacilii şi bifidobacteriile, produc în urma fermentării carbohidraţilor, butirat, cu rol în blocarea dezvoltării bacteriilor periculoase.  

De asemenea, la nivelul tubului digestiv se găsesc celule ale sistemului imunitar (limfocite, macrofage, celule dendritice etc.), cu rol în protejarea organismului. Se consideră la ora actuală că peste 70% din protecția imunitară este asigurată de la nivel intestinal.

În consecință, atunci când flora intestinală este dezechilibrată, apar o serie de efecte negative, prin reducerea apărării imunitare, cu creșterea riscului de a contracta virusuri și bacterii.

Gemoterapicul ce asigură protecție intestinală și imunitară

Acesta este Extractul din mlădițe de Merișor, care are un efect reglator al florei intestinale, astfel încât sporește și protecția imunitară. Acest efect reglator se reflectă și în normalizarea tranzitului intestinal, care poate să apară după o cură de 2-3 luni cu acest gemoterapic, fie că a fost vorba de dereglări de tip constipație sau diaree.

Intestinul, al doilea creier

Pentru mult timp, funcția de luare a deciziilor a fost atribuită exclusiv creierului, prin rețeaua de neuroni și interconexiunile lor. La ora actuală, au fost identificate rețele neuronale la nivel de intestin, de inimă, iar noțiunea de memorie celulară este de asemenea în atenția cercetătorilor.

Sistemul nervos de la nivel intestinal constă într-o rețea de peste 100 de milioane de neuroni, la care se adaugă neurotransmițători, dintre care serotonina este produsă aici, în proporție de 95%. Acest „al doilea creier” s-a dovedit că lucrează independent de comenzile creierului, mai mult decât atât, informațiile circulă de la intestin la creier și nu invers, iar efectele pe care le produce nu sunt doar la nivel de tub digestiv, ci și la nivel psihic. Iată deci un motiv în plus pentru a acorda o atenție deosebită sănătății tubului digestiv.

Gemoterapice cu acțiune la nivel intestinal și la nivel psihic

Astfel de efecte sunt documentate pentru Extractul din muguri de Smochin, un reglator al funcționalității tubului digestiv, ale cărui recomandări se extind și la dezechilibre psihice, de tipul nevrozelor, neurasteniei.
Extractul din muguri de Stejar este recomandat în special ca tonic pentru sistemul nervos, dar printre recomandările sale este și cea de reglare a funcției intestinale în constipație.
Extractul din muguri de Măr pădureț, cunoscut în principal pentru acțiunea tonică la nivelul sistemului nervos, eficient în stări de suprasolicitare și dificultăți de concentrare, este recomandat și în dezechilibre de la nivel intestinal, precum și în tulburări ale apetitului de origine nervoasă (anorexie, bulimie sau ortorexie, în asociere cu gemoterapicul din muguri de Smochin). Iată cum cele două arii ale recomandărilor pun în evidență și de această dată interrelația intestin-creier.

Intestinul și vecinătatea lui anatomică cu aparatul urinar

Această vecinătate este extrem de importantă în tratarea afecțiunilor de la nivelul ambelor sisteme anatomice. De multe ori, infecțiile urinare se asociază cu constipație cronică. Constipația favorizează infecțiile urinare prin iritarea mucoasei intestinale, iar Escherichia Coli, cel mai frecvent agent patogen al infecțiilor urinare, este o bacterie care colonizează colonul.

În gemoterapie, există extracte cu acțiune atât la nivel intestinal, cât și la nivelul aparatului urinar, precum Extractul din mlădițe de Merișor, Extractul din mlădițe de Afin și Extractul din mlădițe de Iarbă neagră. Este vorba despre trei plante din aceeași familie botanică, familia Ericaceae.

Cele trei gemoterapice au în compoziție arbutozida, principalul compus care protejează căile urinare, prin transformarea la administrare, în hidrochinonă, cu efect antibacterian și antiinflamator. Iar prin protecția oferită și la nivel intestinal, efectul lor este unul important pentru reducerea recidivelor.

Intestinul și legătura sa cu plămânii

O altă vecinătate anatomică este cea dintre tractul respirator și tubul digestiv, care este de mare importanță în medicina tradițională chineză, ce consideră intestinul și plămânii ca aparținând unei singure loje energetice. De aceea, tratarea plămânilor este important a se realiza în paralel cu echilibrarea funcționalității intestinului.

În gemoterapie, Extractul din muguri de Carpen este cunoscut în special pentru acțiunea la nivel respirator, ca antiinflamator, cicatrizant și cu efect antitusiv, calmând spasmele din tuse. Iată că regăsim însă și recomandarea sa ca cicatrizant în manifestări de tip colon iritabil, când se va asocia cu alte gemoterapice specifice, în funcție de simptome. Observăm și de această dată o legătură pe care gemoterapia o traduce prin efectele benefice ale unui gemoterapic, care se produc la nivelurile din organism a căror funcționalitate se află în strânsă legătură.

Recomandări pentru cura de detoxifiere intestinală

Dezechilibrele de la nivel intestinal netratate la timp pot genera o autointoxicare care se manifestă de multe ori nu numai local, ci şi la mai multe niveluri în organism, în funcţie de sensibilităţile fiecărei persoane (oboseală, nervozitate, probleme gastrointestinale, erupţii cutanate, dureri de cap, artrită, dureri lombare, sciatică, alergii, astm, probleme cardiace, etc).

De aceea, pentru persoanele care suferă de tulburări la nivel intestinal, se recomandă cure de detoxifiere intestinală de 1-2 luni, repetate de 2-3 ori pe an sau la nevoie. În cură se pot asocia 2-3 extracte gemoterapice, precum cele de Merișor, Smochin, Stejar (dacă dezechilibrul este și la nivel de stomac) sau Merișor, Nuc, Stejar (când predomină manifestările neplăcute de la nivel intestinal).

Chiar şi pentru persoanele care nu au tulburări intestinale, o cură anuală de detoxifiere intestinală este salutară, dacă vom ține cont de beneficiile aduse, privind creșterea rezistenței organismului și efectul tonic la nivelul sistemului nervos.

La final, iată pe scurt care sunt gemoterapicele recomandate cel mai frecvent în  dezechilibre de la nivel intestinal:

 • Extractul din mlădițe de Merișor este important pentru acțiunea reglatoare la nivel de tranzit (atât în diaree, cât și în constipație) și floră intestinală;
 • Extractul din mlădițe de Afin are recomandare în diaree și în infecții intestinale, ca antiseptic și cicatrizant;
 • Acțiunea Afinului este completată de cea a Extractului din muguri de Nuc, care reduce balonarea și flatulența de la nivel intestinal;
 • Asocierea celor trei extracte gemoterapice, de Nuc, Afin și Merișor, este recomandată și după curele îndelungate cu antibiotice, pentru refacerea mucoasei intestinale și reglarea tranzitului intestinal (o administrare pe zi din fiecare gemoterapic, timp de 2-4 săptămâni, de la caz la caz);
 • Extractul din muguri de Tei argintiu, prin efectul antispastic (reduce crampele abdominale din colitele spastice) și cel sedativ, liniștitor, poate completa recomandarea gemoterapicelor de Merișor și Nuc;
 • Extractul din muguri de Smochin, cu recomandare preponderentă în dezechilibre de la nivel de stomac, este un important reglator al funcționalității întregului tub digestiv.

    Să înțelegem importanța întreținerii sănătății tubului digestiv și să alegem terapii naturale, precum gemoterapia, la care să apelăm la nevoie.

Farm. Carmen Ponoran

Publicația ARGH

Sursă de informare pentru specialiștii din domeniul sănătății

Special

Ce trebuie sa stim despre medicamentele homeopatice

 • medicamentul homeopatic clasic - unitar (o singura componenta) este obtinut prin diluarea si dinamizarea (potentarea) unei materii prime (vegetale, minerale, animale, etc.) si este prescris pacientului conform principiului similitudinii si in doze infinitezimale;
 • principiul similitudinii - "Similia similibus curentur" inseamna ca orice substanta, care poate produce un tablou de boala la un om sanatos, poate vindeca, acelasi tablou de boala la o persoana suferinda;
 • prin folosirea dozelor infinitezimale, medicamentul homeopatic nu are efecte adverse in sensul celui alopat. Se considera, in general, ca substantele isi pierd toxicitatea la cant. mai mici de 1/10.000 (CH2 sau D4) din tinctura mama - TM - si de 1/100 din cea mai mica doza utilizata in alopatie. Aceste doze sunt dozele maxime folosite in homeopatie, in general, diluarea mergând insa pâna la valori mai ridicate;

Ce trebuie sa stim despre extractele gemoterapice

 • provin din parti tinere de planta: muguri, mladite, amenti, radicele, seva,etc.
 • actioneaza profund, la nivel celular
 • detoxifica celulele blocate la anumite nivele in organism
 • actiunea lor este diferita, in multe cazuri, de cea pe care o cunoastem la partile adulte de plante (din fitoterapia traditionala)
 • planta este prelucrata in stare proaspata, imediat dupa recoltare
© Asociatia Romana de Gemoterapie si Homeopatie