Ce veți învăța la acest curs?
De la cine veți primi informațiile?
Care sunt condițiile de participare?
Dragi colegi, membri ai ARGH
Vă așteptăm și în anul 2025 să participați la acțiunile pe care le vom organiza!
Informații utile în acest sens, se vor posta pe site și anunța prin newsletter.
Taxa anuală de 150 lei vă rugăm să o depuneți în contul ARGH (CIF 26597817, IBAN nr. RO64 BTRL 0130 1205 R589 43XX, deschis la Banca Transilvania).
Mereu alături de dvs,
Echipa ARGH
Cuprul(Cu) este un micronutrient esențial la oameni și animale pentru funcționarea adecvată a organelor și proceselor metabolice, de tipul sintezei de hemoglobină, ca neurotransmițător, pentru oxidarea fierului, în respirația celulară, producerea de energie, ca antioxidant, în formarea pigmentară, la nivel osos sau a țesutului conjunctiv.
Cuprul se gasește în surse naturale - carne (organe), nuci, fructe de mare, alge, cereale și se absoarbe la nivelul intestinului subțire cu ajutorul transportorului Ctr1 comun cu zincul. În sânge circulă asociat cu proteine (cu potențial total de eliberare dependent de greutatea moleculară a proteinei de transport) și cu hematii ( cu potențial parțial de eliberare) și se depozitează în principal în oase, mușchi și la nivel hepatic.
Joacă un rol foarte important în menținerea unei funcții eficiente a sistemului imun prin rolul său asupra LTh, LB, NK, macrofage și neutrofile, cu efect în consecință asupra luptei antimicrobiene și a imunității mediate celular și umoral prin anticorpi specifici.
Deficitul de cupru apare postchirugical, datorită unor deficiențe în aport, în enteropatii cu malabsorbție, nutriție parenterală prelungită dar și în suplimentarea cu doze mari de zinc sau pe perioadă mare de timp. Se asociază cu modificări ale hematopoiezei și granulopoiezei, anomalii osoase și de țesut conjunctiv, reacții imune disfuncționale cu impact asupra imunității înnăscute și adaptative, și simptome neurologice. Disfuncționalitatea imună apare în special la grupurile vulnerabile-copii și vârstnici. Sugarii cu anomalii genetice care duc la deficit sever de Cu suferă de infecții frecvente și severe.
Un alt aspect al importanței Cu în lupta antimicrobiană este utilizarea sa de către macrofage ca agent toxic pentru stresorul biologic cu rol de eliminare al acestuia, Cu având rol virucid asupra multor virusuri ADN și ARN, încapsulate sau neîncapsulate, mono și dublucatenare, inclusiv HIV, polio, virus Dengue, gripal A, norovirus sau coronavirusuri. Acțiunea virucidă se realizează și prin medierea radicalilor de oxigen, aceștia jucând rol sinergic, cu deteriorarea ADN-ului genomic și plasmidic.
Deficitul de Cu face ca individul să aibă o vulnerabilitate mare la infecții.
Suplimentarea cu Cu restabilește secreția și activitatea IL2, esențială pentru proliferarea LTh și citotoxicitatea NK, reface echilibrul Th1/Th2 și modulează activitatea neutrofilelor. Se poate face per os sau iv cu gluconat de Cu, sulfat de Cu, clorura de Cu sau cu gemoderivate care conțin Cu și cu terapie marină cu plasmă Quinton.
Există 20 de gemoderivate care conțin Cu, 18 cu conținut și de Cu și de Zn, 14 cu conținut de Zn mai mare decât cel de Cu.
Abies pectinata(Brad muguri) și sunt gemoderivatele cu cel mai mare conținut de Cu.
Anemia din deficitul de Cu poate fi abordată cu triada Abies pectinata (Brad muguri), Rosa canina (Măceș mlădițe) și Ribes nigrum (Coacăz negru muguri).
Anomaliile osoase pot fi abordate cu triada Rosa canina (Măceș mlădițe), Rubus fructicosus (Mur mlădițe) și Vaccinium vitis idaea (Merișor mlădițe).
Reacțiile imune disfuncționale pot fi abordate cu triada Vitis vinifera (Viță de vie muguri), Rosa canina (Măceș mlădițe) și Prunus amygdalus (Migdal muguri).
Anomaliile de granulopoieză pot fi abordate prin utilizarea gemoderivatului de Quercus pedunculata (Stejar muguri).
Gemoterapia este foarte generoasă în acest cazuri de deficit de Cu, cu extracte gemoterapice de: Brad, Arin negru, Frasin, Afin, Coacăz negru, Mur, Merișor, Măr pădureț, Măceș, Ulm, Viță de vie, Castan sălbatic, Coada calului*, Stejar, Măslin, Zmeur, Scoruș, Migdal, Nuc și Călin.
* Nu se găsește pe piața gemoterapicelor din România.
Sunt prezentate aici doar câteva din exemplele de asocieri de gemoterapice cu conținut de Cu în condițiile unui deficit de Cu frust sau potențial, invitația finală fiind la flexibilitate terapeutică.
Bibliografie
1.Zola Francis et al. The COVID 19 pandemic and zinc-induced copper defieciency: the important link. American Journal of Medicine. 2022
2.Zin W.Myint et al. Copper deficiency anemia: review article. Ann Hemat.2018
3.Hoffman HN 2nd et al. Zinc induced copper deficiency. Gastroenterology. 1988
4.Robin diPasquale. Note de curs
5.Fernando Pitera di Clima. Marcello Nicoletti. Gemmoterapia. Fondamenti scientifici della moderna Meristemoterapia 2016
6.Philippe Andrianne. Treatise on Gemmotherapy.2012