Ce veți învăța la acest curs?
De la cine veți primi informațiile?
Care sunt condițiile de participare?
Dragi colegi, membri ai ARGH
Vă așteptăm și în anul 2024 să participați la acțiunile pe care le vom organiza!
Informații utile în acest sens, se vor posta pe site și anunța prin newsletter.
Taxa anuală de 150 lei vă rugăm să o depuneți în contul ARGH (CIF 26597817, IBAN nr. RO64 BTRL 0130 1205 R589 43XX, deschis la Banca Transilvania).
Mereu alături de dvs,
Echipa ARGH
Începe la adulţi, în special la cei foarte ocupaţi şi prinşi de treburile cotidiene, care nu dau importanţă meselor sau ritmului fiziologic al organismului. Mulţi adulţi nu mănâncă nimic dimineaţa sau servesc cel mult o ţigară şi o cafea, aşa că pe la ora 10.00 – 11.00 apare o senzaţie de foame intensă, cu stare de nelinişte, cu nervozitate, chiar transpiraţii şi senzaţie de slăbiciune. Adică o veritabilă criză de hipoglicemie. Aceasta este şi intervalul orar în care pancreasul este foarte activ. Masa luată dimineaţa, la orele 6-7.00 diminuează mult din intensitatea hipoglicemiei normale de ora 10.00 sau o face să fie suportabilă. Lipsa mesei face că starea descrisă mai sus să devină atât de intensă, încât dacă persoana nu mănâncă ceva, în special ceva dulce, pot apare inclusiv leşinuri.
Calculati-va singuri indicele de masa corporala!
Il veti obtine facand raportul dintre greutatea dumneavoastra exprimata in kilograme si patratul inaltimii exprimat in metri.
Un indice cuprins intre 20 - 25 reprezinta o valoare normala. Daca acesta depaseste valoarea de 25 sunteti supraponderal, dar daca aceasta valoare ajunge peste 30, faceti parte din categoria celor care sufera de obezitate.
Cantitatea si calitatea hranei pe care o ingeram, obiceiurile alimentare, sedentarismul, mostenirea genetica, iata cativa dintre factorii care contribuie la aparitia si mentinerea "epidemiei" de obezitate. Obezitatea infantila este o alta problema medicala de care raspunzatori in mare parte sunt parintii. Este depasit mitul ca un copil cu indice de masa corporala peste valoarea normala este un copil sanatos.
Frica este cea care atacă armonia interioară a organismului.
Chiar dacă apar simptomele de gripă, există o multitudine de remedii homeopatice şi de preparate naturale care ajută la ieşirea cu bine din episodul infecţios. Trei medicamente homeopatice sunt mai frecvent indicate la debutul unui episod gripal: Belladonna, Gelsemium sau Arsenicum album, frecvent folosite în diluţiile CH 9 sau CH30.
Belladonna este indicată atunci când apare febră foarte înaltă, cu bufeuri intense de căldură şi durere de cap puternică. Persoana are ochii sticloşi şi este letargică, stând fără putere în pat, cu faţa roşie congestionată şi mâinile şi picioarele foarte reci.
Gelsemium este indicat în prezenţa frisoanelor, a durerilor musculare şi a febrei nu foarte mari, dar cu absenţa setei. Copilul vrea să fie învelit, este moale şi foarte obosit. Stă cu ochii mereu închişi, este somnoros şi nu mai are energie nici măcar să plângă.
Inter-sezoanele, sau trecerile între anotimpurile mari (cald – rece sau rece – cald) sunt caracterizate prin impact puternic asupra energiei organismelor. Necesitatea adaptarii la variatii climatice mari (rece dimineata si seara si cald la prânz), la variatii presionale si de regim de viata (activitate mai intensa toamna, mai relaxata vara) – solicita în mod deosebit rezervele energetice, fizice, emotionale si mentale ale unei persoane.
Nu rareori ne vin la cabinet adolescenti atât de obositi încât cearcanele le sunt mai mari decât ale unor adulti care fac ture de noapte. Sau adulti tineri care consuma cantitati impresionante de cafea si bauturi energizante, pentru a face fata activitatilor zilnice. Si acest lucru pâna la un moment dat, dupa care organismul nu mai are resurse pe care sa le puna la bataie si pur si simplu îsi pierde energia.
Atunci apare asa zisa stare de astenie, care la început este mai usoara, se amelioraza dupa odihna de noapte sau de week-end, dar ulterior devine atât de accentuata, încât se transforma într-un adevarat simptom de oboseala cronica.
Copilul are rosu în gât!
Aceasta este cauza cea mai frecventa de disperare a tinerelor mame, pentru ca cele care au deja doi copii stiu ca "rosul în gât" nu este o afectiune "mortala", se trateaza cu medicamente simple si naturale, trece de la sine si necesita doar ceva atentie cu regimul alimentar si de viata al copilului.
"Rosul în gât" – congestia faringelui si zonei nazale este însotita de multe ori de febra, variata ca intensitate, functie de sensibilitatea copilului si starea imunitatii sale. Uneori, foarte putin rosu în gât se poate însoti de o febra foarte mare, brusc aparuta, cu transpiratii, fata rosie si fierbinte, extremitati extrem de reci si stare generala de prostratie si rau. Remediul Belladonna CH9, 3 granule în putina apa, administrat câte o lingurita din 10 în 10 minute, de 3-4 ori, reuseste sa controleze aceasta febra. De cele mai multe ori, remediul Belladonna reuseste sa controleze dezvoltarea congestiei faringiene si amelioreaza si rosul în gât, pacientul necesitând repetarea remediului de 3-4 ori în cursul zilei, timp de câteva zile, chiar daca febra nu mai este spectaculoasa si intensa ca la debut.
Herpesul labial este o afectiune data de virusul herpetic 1 si afecteaza în principal tegumentul si mucoasa de la nivelul cavitatii bucale. Este o infectie virala care de cele mai multe ori are loc în copilarie iar în urma infectiei primare virusul ramâne cantonat în corpul celulelor nervoase din ganglionii regionali. În cursul vietii ndividul poate prezenta acutizari repetate provocate de expunerea la razele ultraviolete, febra, infectii, interventii chirurgicale. Imunitatea influenteaza receptivitatea virusului si severitatea infectiei precum si frecventa recaderilor.
Principalele simptome care apar la început sunt senzatia de arsura si întepaturile. Ulterior apar mici vezicule grupate pe un fond rosu si care sunt dureroase. Leziunile pot fi localizate doar la nivelul buzei si a mucoasei bucale sau se pot extinde în sus spre tegumentul nasului. De obicei episodul dureaza între 7-10 zile.
Administrarea de remedii homeopatice amelioreaza simptomatologia si scurteaza evolutia bolii.
Durerile de cap reprezinta unele dintre cele mai frecvente simptome pentru care se prezinta pacientii la cabinetele medicale.
Cefaleele sau durerile de cap au cauze multiple, manifestari diferite si în homeopatie exista zeci de remedii homeopatice care pot fi folosite pentru tratamentul acestora.
Vom prezenta unele dintre cele mai frecvent utilizate remedii homeopatice pentru aceste probleme, precizând ca cel mai bun tratament pentru un pacient este cel care i se potriveste totalitatii simptomelor acestuia (si care va fi selectat de medicul homeopat dupa o consultatie individuala).
Expunerea îndelungata la actiunea razelor solare e responsabila de aparitia insolatiei. Simptomele variaza ca intensitate si pot culmina cu halucinatii, delir si chiar pierderea cunostintei. Clinic insolatia se manifesta prin dureri de cap, ameteli, greturi si varsaturi, fotofobie, febra, frisoane, sete, tegumente rosii si calde (în special fata), creste pulsul si frecventa respiratiei.
Exista remedii homeopate utile în aceste stari acute aparute ca urmare a expunerii necontrolate la soare. Este bine sa avem aceste remedii homeopate la îndemâna în timpul concediului si pe baza unui tablou clinic individualizat sa stim sa le administram.
Glonoinum: se administreaza în cazul unui pacient cu durere de cap pulstila (are senzatia ca îi explodeaza capul) dupa expunere la soare. Durerea de cap este ameliorata de apasare si când sta culcat în întuneric. Cefaleea e insotita de confuzie, sclere injectate (ochi rosii), carotide pulsatile, greata, varsaturi. Simptomele apar si dispar o data cu soarele.