• Gemoterapie

    Gemoterapia este o terapie naturala care utilizeaza extracte obtinute din tesuturi vegetale aflate in faza de crestere. În aceste tesuturi embrionare se regasesc, indiferent de vârsta plantei, proprietatile de mentinere a reactiilor anabolice, ale celulei vegetale, capacitatea de reproducere si de multiplicare celulara.

    Gemoterapia poate fi considerata si o punte de legatura între alopatie si homeopatie.
    Citeste mai mult
  • Homeopatie

    Homeopatia este o metoda de tratament bazata pe principiul similitudinii, care spune ca orice substanta, care în doze mari poate produce un tablou de boala la un om sanatos, poate vindeca, în doze mici, acelasi tablou de boala la o persoana suferinda.

    Cu alte cuvinte, ceva care produce o suferinta, o poate si vindeca, diferita fiind numai doza în care este folosita substanta. Medicina populara româneasca cunoaste deja acest principiu, pe care îl numeste "cui pe cui se scoate".
    Citeste mai mult
  • 1
  • 2
  • Vademecum gemoterapic
  • Homeopatia pentru toti
  • Carti - magazin online

Gemoterapia de la A la Z

În tesuturile vegetale aflate in faza de crestere (tesuturi embrionare) se regasesc, indiferent de vârsta plantei, proprietatile de mentinere a reactiilor anabolice, ale celulei vegetale, capacitatea de reproducere si de multiplicare celulara. Gemoterapia poate fi considerata si o punte de legatura între alopatie si homeopatie.

Produse 100% naturale.
Vezi toate afectiunile

Fiorda

Curs online de gemoterapie pentru specialiști

Curs online de gemoterapie pentru specialiști

Ce veți învăța la acest curs?
De la cine veți primi informațiile?
Care sunt condițiile de participare?

Sponsor:
PlantExtrakt

Citește mai departe...

COTIZAȚIE ANUALĂ 2025

ARGHDragi colegi, membri ai ARGH

Vă așteptăm și în anul 2025 să participați la acțiunile pe care le vom organiza!
Informații utile în acest sens, se vor posta pe site și anunța prin newsletter.

Taxa anuală de 150 lei vă rugăm să o depuneți în contul ARGH (CIF 26597817, IBAN nr. RO64 BTRL 0130 1205 R589 43XX, deschis la Banca Transilvania).

Mereu alături de dvs,
Echipa ARGH

TESTAREA CUNOȘTINȚELOR ȘI OBȚINEREA DIPLOMEI DE SPECIALIZARE ÎN GEMOTERAPIE

diplome argh 2025

Stimați colegi,
Vă mulțumim pentru interesul arătat gemoterapiei, prin parcurgerea celor 3 module de curs.
Cei interesați în obținerea unei diplome eliberată de către ARGH la finalizarea acestui curs, se pot anunța și vor primi un Test grilă cu 100 de întrebări.

Detalii

COVID-19 - Prevenție și tratament prin terapii naturale

COVID-19 - Prevenție și tratament prin terapii naturale

Secolul XXI ne-a surprins prin noutatea unei experiențe pe care marea majoritate a omenirii actuale nu a prevăzut-o: Pandemia Covid-19.

SARS-CoV-2este un virus ARN non-segmentat cu polaritate pozitivă care face parte din familia Coronaviridae. Această familie cuprinde 4 tulpini de coronavirus care sunt larg răspândite și care cauzează afecțiuni respiratorii ușoare, așa numita „răceală uzuală” (aceste tulpini pot cauza pneumonie virală în cazul pacienților care au comorbidități asociate). SARS și MERS, care au cauzat deja epidemii cu mortalitate crescută sunt asemănătoare virusului SARS-CoV-2.

Ținând cont de datele cunoscute până în acest moment, consider că putem vorbi despre 2 situații:

-    tratamente pentru persoanele fără alte probleme de sănătate,
-    tratamente pentru persoanele și cu alte probleme de sănătate.

În ambele situații, ar fi util să se știe care au fost problemele pacientului în ultima perioadă, chiar și la cei aparent sănătoși, deoarece fiecare persoană are anumite predispoziții care pot fi considerate favorizante pentru apariția unei boli, nu neapărat a infecției cu Covid-19.Dacă este să ne referim la infecția cu Covid-19 ați reținut printre altele că plămânul este organul cel mai frecvent afectat. Medicina tradițională chineză consideră că un plămân sănătos presupune în mod obligatoriu un intestin sănătos, adică o floră saprofită echilibrată și un tranzit regulat. Pornind de la aceste aspecte consider că și acest tratament nespecific ar trebui modulat în funcție de problemele pacientului.

Propun prevenția și tratamentul fazelor incipiente sau a convalescenței, cu 3 tipuri de terapii: acupunctura, gemoterapia și apiterapia. Personal le-am folosit pe toate 3, în funcție de situația în care s-a aflat pacientul și de posibilitățile terapeutice din momentul respectiv.

ACUPUNCTURA

Deși folosirea acestei tehnici nu a fost posibilă din motive de securitate la cabinet, în China metoda a fost larg folosită pe baza recomandărilor pe care WFAS (World Federation Acupuncture Societies) le-a pregătit alături de alți medici specialiști, deoarece acupunctura se practică pe scară largă în spitale, astfel încât  alegerea punctelor de acupunctură și a celorlalte tehnici de tip moxibustie se bazează pe dovezile din literatura antică, pe cercetările clinice moderne având ca scop  îmbunătățirea  funcției pulmonare, reglarea imunității, activarea factorii antiinflamatori și reglarea tuturor funcțiilor organelor afectate. Acupunctura și moxibustia au fost selectate după caz,pentru stimularea Qi-ului vital al plămânului și al splinei, în funcție de condițiile specifice, urmând principiul convenabil, simplu, sigur și eficient. Acupunctura poate fi utilizată împreună cu fitoterapia în faza de tratament clinic pentru o acțiune sinergică cu efecte pozitive asupra pacientului, acestea au fost directivele WFAS cu aprobarea guvernului chinez.

Personal am folosit această tehnică la un pacient care a stat 2 luni pe secție de ATI și care în cursul spitalizării nu a putut să beneficieze de pe urma nici unui tratament, acest aspect fiind interzis. Pacientul s-a infestat de la soția lui care s-a prezentat la cabinet având tuse, febră, stare generală influențată, căreia i-am administrat  tratament specific antiviral cu preparate gemoterapice și apiterapice (la momentul respectiv neefectuîndu-se teste de Covid-19). Simptomele au dispărut complet în căteva zile, dar soțul obez, fără comorbidități a făcut o formă severă de boală care a necesitat spitalizare timp de 2 luni.

GEMOTERAPIA

În ceea ce privește gemoterapia există mai multe preparate care se pot utiliza, atât cu efect preventiv, dar mai ales în timpul bolii, ținând cont de comorbiditățile asociate, dacă ele există. Cercetările proprietăților antioxidante și antimicrobiene ale unor preparate gemoterapice obținute din mai multe specii de plante (Betula pubescensMesteacăn pufos muguri, Ribes nigrumCoacăz negru muguri, Rosa caninaMăceș mlădițe, Viburnum lantanaCălin muguri și Carpinus betulusCarpen muguri), frecvent asociate cu tinctura de propolis în protocoalele terapeutice, permit ca ele să fie folosite, în funcție de cazuistică. Au fost efectuate studii fitochimice pentru a stabili existența unei corelații între compoziția chimică și cele două efecte terapeutice menționate anterior. Rezultatele cercetărilor au relevat conținutul bogat în compuși polifenolici al tincturii de propolis și consecutiv o foarte bună activitate antioxidantă și antibacteriană.

Dintre preparatele gemoterapice, extractele de Rosa canina și Betula pubescens s-au remarcat printr-o concentrație crescută de compuși polifenolici și flavonoide,astfel încât ele devin extrem de utile, atât ca produse cu efect preventiv, dar și terapeutic (1,2).

Doza de prevenție - 2ml la adult, care în cazul bolii se poate administra la fiecare 6 ore (Atenție - în cazul Ribes nigrum  nu se vor folosi aceste doze, ci se va admistra doar 1 ml la fiecare 6 ore, cu urmarirea TA).

În cazul coexistenței altor afecțiuni cu implicarea sistemului cardio-vascular este importantă asocierea unor preparate cu rol de protecție a organelor ținând cont de riscul complicațiilor specifice infecției cu Covid-19:
Alnus glutinosa - Arin negru muguri - având organotropism pentru sistemul vascular arterial cu efect antitrombotic,antiinflamator si tonifiant va fi folosit atât cu efect preventiv cât și curativ.
Citrus limonum - Lămâi scoarță – are acțiune anticoagulantă, fiind specific pentru sindroamele de hipercoagulabilitate, astfel încăt poate fi folosit în toate fazele bolii, mai ales dacă există risc crescut de CID (coagulare intravasculară diseminată).

Deși extractele de Ginkgo biloba și Cornus sanguinea sunt protectoare vasculare, nu le recomand în faza acută de boală fiind  gemoterapice care pot influența timpii de coagulare, mai ales dacă pacientul se află sub tratament anticoagulant.

Pentru menținerea unui tranzit echilibrat, recomandarea este pentru utilizarea extractului de Vaccinium vitis idaeaMerișor mlădițe,care reglează motilitatea gastro-intestinală și flora bacteriană, având acțiune inclusiv pe procesele de hialinoza care apar în cadrul ARDS (Acute respiratory distress syndrome – sindrom de detresă respiratorie acută).

APITERAPIA

Produsele apicole, prin compoziția lor complexă pot fi utile, atât cu scop preventiv cât și terapeutic.

Propolisul este cunoscut în mod obișnuit sub denumirea de „clei de albine”, nume generic care se referă la substanța rășinoasă colectată de albine din diferite tipuri de plante. Compoziția generală a propolisului este de aproximativ 50% rășini, 30% ceară , 10% uleiuri esențiale, 5% polen și 5% din diverși compuși organici, polifenoli și flavonoide - mai mult de 200 de constituenți au fost elucidați (3,4,5).

Mierea este produsul principal al albinei, din diferite plante, și astfel compoziția chimică a mierii depinde în principal de resursele și mediul plantei care se reflectă asupra activității sale biologice. Darkhoney, sau mierea de Manuka, a atras atenția prin proprietățile sale biologice, în special ca agent antiviral. Mai multe studii au arătat că există flavonoizi și compuși polifenolici în mierea de Manuka, care sugerează că pot fi considerate efectele sale anti-microbiene, antivirale și antioxidante (6). Studiul prezintă șase compuși și anume, acidul 3-fenilacetic, esterul feniletilic al acidului cafeic (CAPE), lumichromul, galangin, crizina și acidul cafeic folosit pentru a studia efectul puternic anti-COVID-19.

Vis a vis de veninul de albine există numeroase studii care demonstrează efectul melitinei asupra unor numeroși viruși incluzând Coxsackie, enterovirus, virusuri gripale A, virusul imunodeficienței umane (HIV), virusul herpes simplex (HSV), virusul Junin (JV), virusul sincitial respirator (RSV),  virusul stomatitei (VSV) și virusul mozaicului de tutun (TMV)(7).

S-a demonstrat, de asemenea, că extractele etanolice  de polen au o activitate antibiotică puternică, care este  eficientă pe câteva tulpini cum ar fi, Staphylococcus aureus și bacteriile Gram-negative, incluzând Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeuruginosa,Candida albicans acțiune dată de existența  flavonoidelor și acidului fenolic (8).

CONCLUZIE

Covid-19 este o infecție care se poate limita strict la o simplă viroză, dar poate determina și complicații severe soldate cu decesul pacientului. Din acest motiv, dincolo de înțelegerea clară a mecanismului fiziopatologic al bolii este nevoie să încercăm o abordare mai complexă a pacientului înainte ca acesta să ajungă în unitățile de terapie intensivă. Acest aspect presupune cunoașterea posibilităților de combinație a tratamentelor, cu atât mai mult cu cât nici o boala virală, deci nici actuala pandemie Covid-19 nu beneficiază deocamdată de tratamente specifice.

Dr.Orodan Leucian Mihaela
Medic primar medicină de urgență, doctor în științe farmaceutice
Centrul Apimedica dr.Orodan -Arad
Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.

Bibliografie
1.Orodan M., Laurian V.,  Istudor V.- Analysis of sterolic compounds from vegetal extracts of Ribes nigrum, Rosa canina, Betula pubescens, Carpinus betulus, Viburnum lantana and Propolis tincture Fiziologia-2015.252(86)
2.. Orodan M.,  Vodnar D.C.,  Toiu A.M., Pop C.E., Vlase L., Istudor V. Arsene A.L.-Phytochemical analysis, antimicrobial and antioxidant effect of some gemmotherapic remedies used in respiratory diseases- Revista Farmacia, 2016 Vol.64, 2
3.Bankova V.; Popov,S.;  Manolova, N.;  Maximova, V.;  Gegoug G.;  Serkedjieva, J.;  Auzunov, S. (1988) (Bulgaria)  –  On the chemical composition of some propolis fractions with antiviral action,in Acta-Microbiol-Bulg. 23,  52-57.
4.Antiviral Activity and Mode of Action of Propolis Extracts and Selected Compounds   Paul Schnitzler Annett Neuner Silke Nolkemper Christine Zundel Hans Nowack Karl Heinz Sensch Jürgen Reichling First published: 14 January 2010
5.Antimicrobial and antiviral properties of different types of propolis Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych nr 589, 2017, 69–79 DOI 10.22630/ZPPNR.2017.589.22.
6.Antibacterial activity of Manuka honey and its components: An overview
Matthew Johnston, Michael McBride, Divakar Dahiya, Richard Owusu-Apenten,Poonam Singh Nigam,
 7. Bee Venom: Overview of Main Compounds and Bioactivities for Therapeutic Interests
Rim Wehbe, Jacinthe Frangieh, Mohamad Rima,Dany El Obeid, Jean-Marc Sabatier, Ziad Fajloun
8.The antimicrobial activity of honey, bee pollen loads and beeswax from SlovakiaArchives of Biological Sciences 64(3):927-934 · January 2012 with1,403 Reads 

Publicația ARGH

Sursă de informare pentru specialiștii din domeniul sănătății

Special

Ce trebuie sa stim despre medicamentele homeopatice

  • medicamentul homeopatic clasic - unitar (o singura componenta) este obtinut prin diluarea si dinamizarea (potentarea) unei materii prime (vegetale, minerale, animale, etc.) si este prescris pacientului conform principiului similitudinii si in doze infinitezimale;
  • principiul similitudinii - "Similia similibus curentur" inseamna ca orice substanta, care poate produce un tablou de boala la un om sanatos, poate vindeca, acelasi tablou de boala la o persoana suferinda;
  • prin folosirea dozelor infinitezimale, medicamentul homeopatic nu are efecte adverse in sensul celui alopat. Se considera, in general, ca substantele isi pierd toxicitatea la cant. mai mici de 1/10.000 (CH2 sau D4) din tinctura mama - TM - si de 1/100 din cea mai mica doza utilizata in alopatie. Aceste doze sunt dozele maxime folosite in homeopatie, in general, diluarea mergând insa pâna la valori mai ridicate;

Ce trebuie sa stim despre extractele gemoterapice

  • provin din parti tinere de planta: muguri, mladite, amenti, radicele, seva,etc.
  • actioneaza profund, la nivel celular
  • detoxifica celulele blocate la anumite nivele in organism
  • actiunea lor este diferita, in multe cazuri, de cea pe care o cunoastem la partile adulte de plante (din fitoterapia traditionala)
  • planta este prelucrata in stare proaspata, imediat dupa recoltare
© Asociatia Romana de Gemoterapie si Homeopatie