"Sindromul abundentei" sau problemele declansate de sarbatorile de iarna

"Sindromul abundentei" sau problemele declansate de sarbatorile de iarnaPerioada sarbatorilor de iarna este speciala din multa puncte de vedere. In primul rand, este vacanta si multa lume simte din nou libertatea de a se trezi mai tarziu dimineata sau de a-si organiza programul la intamplare, in afara schemelor rigide ale programului scolar sau de serviciu. In al doilea rand, este posibil sa ninga si zapada reprezinta o bucurie pentru orice copil, mic sau mare – amintind de inevitabila intalnire cu Mos Craciun.
Si in al treilea rand, familiile se aduna impreuna, cel mai adesea in jurul unei mese pline de bucate, pentru a impartasi atat emotii, cat si ganduri si alimente. Indiferent cat de greu se descurca o familie, pentru sarbatorile de iarna se fac eforturi deosebite de a se aduce energia "abundentei" in casa. Preparatele din porc, patiseriile si copturile, mincarurile cat mai preparate reprezinta delicatesurile sezonului. Iar la multe persoane, aceste sarbatori urmeaza dupa perioade de post, in care au fost evitate cat mai mult preparatele animale.

Pentru organism, toata aceasta "abundenta" alimentara reprezinta un efort mare, atat tubul digestiv, cat mai ales ficatul si pancreasul fiind puse greu la incercare. Daca anumite persoane au si ceva probleme de sanatate care afecteaza zona digestiva, tot festinul de sarbatori se poate incheia cu o vizita la medic si prescrierea unor medicamente specifice.

Homeopatia poate oferi o serie de ajutoare valoroase pentru prevenirea si tratamentul tulburarilor digestive provocate de alimentatia in exces si de amestecul de alimente.
Preventiv, putem folosi o serie de formule homeopatice cu efect drenor, de curatare la nivel digestiv.

Cea mai indicata este formula 11a (ce contine remediile homeopatice Nux vomica, Nux moschata, Gentiana si Oxalis acetosella), care se poate administra 3 granule de 2 ori pe zi, incepand cu o saptamana inainte de sarbatori, pe o durata de 3-4 saptamani. Daca in timpul sarbatorilor apare probleme precum constipatie, distensie abdominala, balonare si zgomote hidroaerice, se poate schimba cu formula 11b (ce contine remediile homeopatice Carbo vegetabilis, Kali carbonicum si Lycopodium), 3 granule de 2-3 ori pe zi, minim 10-14 zile.
Daca apar probleme la nivel biliar, cu dureri in hipocondrul drept, uscaciune a gurii, greata si uneori varsaturi, atunci putem folos formula 4 (ce contine remediile homeopatice Chelidonium, Berberis vulgaris, Carduus marianus si Solidago virgaurea), 3 granule de 3 ori pe zi, 2-3 saptamani. Daca sunt combinate problemele digestive cu problemele biliare, atunci formulele 4 si 11a sau 11b, pot fi administrate in acelasi timp, una dimineata, alta seara.

Un alt drenor biliar este si formula 28 (ce contine remediile homeopatice Taraxacum officinalis, China rubra, Hepar GI, Carduus marianus si Solidago virgaurea). Ea are in plus un efect protector hepatic si poate fi indicata la persoane care prezinta in plus si o steatoza hepatica sau la persoanele supraponderale.

La persoanele la care ne intereseaza in mod deosebit un drenaj hepato-biliar, o protectie a ficatului si in acelasi timp o imbunatatire a functionarii fierii, recomandam formula 33 (ce contine remediile Taraxacum officinalis, Chelidonium majus, Carduus marianus, Solidago virgaurea si Berberis vulgaris). Se va administra 3 granule de 2-3 ori pe zi, cu 5 minute inainte de mesele principale, minim o luna de tratament, optim 3 luni.
In cazul prezentei unor colici abdominale suparatoare, cu dureri intense, spastice, ca niste cutite sau crampe, formula homeopatica indicata este formula 23 (ce contine remediile Colocynthis, Magnesia phosphorica, Cuprit si Chamomilla). Ea se va administra 3 granule din ora in ora (sau chiar la 30 minute interval), in crizele dureroase, 4-5 doze in alternanta.

In cazul unei digestii dificile, cu aparitia usturimilor si arsurilor la nivelul stomacului si a refluxului gastro-esofagian, in special dupa mancaruri grele, sosuri uleioase sau exces de alimente grase sau mult preprate, recomandam formula 34 (ce contine remediile Abie nigra, Carbo vegetabilis, Nux vomica si Robinia pseudoacacia), 3 granule de 3-4 ori pe zi, cateva zile (pana la 7-10 zile de tratament).
Fiecare dintre formulele mai sus mentionate poate fi utilizata atat ocazional, in tulburarile mentionate, sau in mod sistematic, pentru reglajul sau drenajul unei probleme cronice. Durata tratamentului variaza in functie de intensitatea si persistenta problemei.

In afara de formulele amintite, exista remedii homeopatice (dintre cele care intra in componenta formulelor) ce pot fi utilizate cu mult succes in tratamentul tulburarilor digestive aparute in contextul suprasolicitarii alimentare din perioada sarbatorilor de iarna. Aveti grija de organismul vostru si asteptati-l pe Mos Craciun cu inima deschisa si mintea relaxata. Sarbatori cu bine!

© Asociatia Romana de Gemoterapie si Homeopatie