Homeopatia si gemoterapia in sarcina (1)

sarcinaSarcina este perioada cea mai frumoasa si mai bogata in trairi si stari minunate in viata unei femei. Este calatoria spre tine insati si spre adevarata femeie din tine pe care poate nu ai cunoscut-o pana atunci. Pana la intalnirea cu "Minunea" aceea ce se va zamisli din tine trebuie sa ai grija ca nimic rau sa nu o poata atinge. Esti atenta ce mananci, ce bei, ce respiri, ce stari si emotii ai si foarte important ce terapii folosesti pentru a combate diferite disconforturi.
Ideal este ca pe parcursul celor 40 de saptamani de sarcina sa nu iei absolut niciun medicament. Dar daca totusi este necesar sa te tratezi, Homeopatia si Gemoterapia sunt doua terapii blande, naturale si 100% sigure in sarcina, neprezentand nici un risc ulterior pentru copil.

Homeopatia este o metoda de tratament bazata pe principiul similitudinii, care spune ca orice substanta, care in doze mari poate produce un tablou de boala la un om sanatos, poate vindeca, in doze mici, acelasi tablou de boala la o persoana suferinda. Cu alte cuvinte, ceva care produce o suferinta, o poate si vindeca, diferita fiind numai doza In care este folosita substanta. De aceea in homeopatie nu este un tratament standard pentru o afectiune ci in functie de simptome se alege remediul homeopat potrivit. Ideal este ca orice tratament homeopatic sa fie "girat", supravegheat de catre un medic homeopat, dar se pot face si cateva recomandari "de urgenta".

Gemoterapia este o terapie naturala, moderna, o metoda bioterapica ce utilizeaza extractele obtinute din tesuturi vegetale embrionare proaspete: muguri, amenti, mladite, radicele, scoarta interna a radacinii sau scoarta de pe ramuri tinere, seva sau seminte. Partile tinere ale plantei, recoltate in perioada optima, sunt supuse procedeului de extractie in stare proaspata. Prin continutul in factori de crestere se realizeaza un aport nutritiv cu un organotropism specific: in sfera pulmonara, digestiva, renala, osteo-articulara, cardio-vasculara, cerebrala, cutanata, genitala, etc. Produsele nu prezinta in general reactii adverse sau contraindicatii si se administreaza sub forma de picaturi in putina apa. Contraindictae in sarcina si alaptare sunt extractele din muguri de Arin alb - Alnus incana MG=D1, muguri de Arin negru- Alnus glutinosa MG=D1, din mladite de Ienupar - Juniperus communis MG=D1, din mladite de Buxus - Buxus sempervirens MG=D1, din mladite de Vasc - Viscum album MG=C1, din seminte de Cais (Prunus armeniaca MG=D1) si din seminte de Piersica (Prunus persica MG=D1).

Sarcina nu este o boala ci o stare fiziologica speciala, care poate fi insotita de anumite manifestari mai mult sau mai putin neplacute.

In primul trimestru de sarcina cel mai frecvent intalnite sunt greturile, varsaturile, somnolenta si iminenta de avort.

Pentru orice prescriptie homeopata trebuie respectat un interval de 20-30 de minute inainte si dupa dministrare in care nu se mananca, nu se bea nimic si nu se fumeaza. De asemenea este indicat sa se evite cafeaua ciocolata si produsele pe baza de menta macar inapropierea administrarii remediului pentru a nu-l inactiva.

Pentru greturile matinale cu senzatia de vid gastric cu sila de tutun si pofta de alimente acre se poate administra Sepia CH9, cate 3 granule direct sub limba la trezire, pentru greturi si varsaturi cu uscaciuna gurii,cu ameteli si vertij, agravate de miscare, Cocculus CH9, cate 3 granule de 3 ori pe zi, in greturi matinale cu sete intensa, cu senzatie de piatra la stomac, care se agraveaza la miscare, Bryonia CH9, 3 granule de 3 ori pe zi, pentru greturi cu varsaturi care nu amelioreaza, cu limba curata si fara sete Ipeca CH9 3 granule sublingual de 3 ori pe zi, pentru greturile sau varsaturile insotite de paloare, sialoree cu palpitatii ameliorate de aer rece este recomandat Tabacum CH9 cate 3 granule de 3 ori pe zi. De asemenea un remediu foarte utilizat in sarcina pentru greturi ameliorate mancand, sau la distragerea atentiei, care apar la persone anxioase, enervate sau hipersensibile cu senzatie de nod in gat, este Ignatia CH15, care se administreaza dimineata la trezire,cate 3 granule sublingual.

La toate aceste remedii se poate aduga Extractul gemoterapic din muguri de Smochin - Ficus carica MG= D1 cate 2 ml in putin apa de 2 ori pe zi cu 15 minute inainte de masa. El poate fi folosit pe tot parcursul sarcinii si pentru alte afectiuni digestive ca arsuri, epigastralgii, dischinezii gastrice si biliare, dureri abdominale cauzate de stres.

Pentru somnolenta care apare in primele luni de sarcina cu senzatie de grutate si balonare un remediu eficient este Nux moscata CH9, administrat in prize de 3 granule dimineata si seara, iar pentru indispozitie cu stare de lesin Moschus CH15 3 granule in fiecare dimineata.

Pentru iminenta de avort din primul trimestru de sarcina foarte eficace este Extractul din mladite de Zmeur - Rubus ideaus MG=D1 cate 1 ml in putina apa de 2-3 ori pe zi.

Pentru ca ne aflam in sezonul rece, o patologie ce poate fi intalnita si la femeile insarcinate este cea respiratorie cauzata de frig si umezeala. Este foarte important ca in primul trimestru de sarcina sa nu apara febra, de aceea trebuiesc luate masuri de la primele semne de guturai sau viroza si anume administrarea de Oscilococcinum 1 tub doza cat mai rapid posibil,urmand ca in prima zi sa-l repetam la fiecare 8 ore iar in urmatoarele 2 zile cate 2 doze pe zi. Dea semenea foarte eficinta in viroza respiratorie este Formula homeopata nr. 76 cate 3 granule, de 4-5 ori pe zi si apoi, in functie de ameloirarea simptomelor, administrare mai rar.

Daca apare senzatia de nas infundat cu sau fara tuse seaca este eficienta Sticta pulmonaria CH9 3 granule din 2 in 2 ore, pentru nas infundat noaptea, cu stranuturi la trezire si frisoane Nux vomica CH 9 3 gr. tot la 2 ore, pentru rinita clara, iritanta si usoara lacrimare Allium cepa CH9 tot 3 granule la 2 ore iar daca scurgerea limpede este insotita si de febra cu dureri de cap si fara sete este eficient Gelsemium CH 9, aceeasi posologie ca si celelalte.

Daca scurgerile nazale devin groase, formand dopuri cu dureri sinusale, se administreaza Kalium bichromicum CH9, 3 granule din 2 in 2 ore, pana la vizita la medic.

Dintre extractele gemoterapice cele mai indicate in virozele respiratorii si guturai sunt cel de muguri de Coacaz negru - Ribes nigrum MG=D1 ca antiinflamator si antipiretic natural, cel din muguri de Carpen - Carpinus betulus MG=D1 ca reglator al echilibrului mucoasei respiratorii la nivelul rinofaringelui si sinusurilor, precum si ca unexcelent antitusiv, Extractul din muguri de Mesteacan - Betula verrucosa MG=D1 are rolul de drenor al secretiilor. Gemoterapicele se administreaza cate 2 ml in putina apa cu 15 minute inainte de masa timp de o saptamana.

Un medic homeopat specializat si in gemoterapie va poate conduce tratamentele necesare in perioada sarcinii.

Dr. Cezarina Matei

© Asociatia Romana de Gemoterapie si Homeopatie