Sărurile Schussler

Sărurile SchusslerDin experienta clinica a multor homeopati, exista o serie de preparate din saruri minerale, care utilizate în dilutii decimale si administrari frecvente pot regla o serie de conditii dificil de tratat cu alte terapii.

Quarz D10 este un remediu homeopatic preparat din forma cristalina, structurata a siliciului. Este un remediu indicat în perioadele de convalescenta, la copii care transpira abudent si la care episoadele infectioase recidiveaza sau în convalescentele care se prelungesc si astenizeaza copilul. Se va administra de 2 sau chiar de 3 ori pe zi, 1-2 luni, încetarea transpiratiei la cap fiind un criteriu sigur de ameliorare. Acest remediu este util copiilor de care parintii se plâng ca sunt raciti tot sezonul rece: "cum îl duc la gradinita, cum raceste" - spun mamele exasperate.

Un amanunt interesant: siliciul este principalul mineral din structura cip-urilor computerelor, atât de dragi generatiei de copii si adolescenti ai prezentului. Expunerea prelungita la computer poate determina stari de slabiciune fizica si emotionala, lipsa de încredere în propria persoana si a abilitatii de a interactiona direct cu alta faptura omeneasca (altfel decât prin intermediul ecranului impresonal al computerului). Ne putem gândi fie la Quarz D10, fie la Silicea D10 sau D12 ca remediu pentru o astfel de stare.

Calcarea fluorica D6, de 2 ori pe zi sau D12 de 2 ori pe zi, 1-2 luni de zile este un remediu homeopatic indicat în întârzierile de crestere la copii, cu dificultati de dentitie (aparitie întârziata a dintilor sau carii precoce) si afectiuni osoase si rahitism la copii. Este un remediu homeopatic cu  actiune lenta, care trebuie prescris o perioada îndelungata de timp. În paradontopatii si carii dentare puteti administra Extract din muguri de Brad - Abies pectinata MG=D1, Extract din muguri de Mesteacan pufos - Betula pubescens MG=D1 si Calcarea fluorica D6, zilnic, o data din fiecare, câteva luni de tratament.

Kalium phosphoricum D6, de doua ori pe zi, dimineata si prânz - 2-3 luni de zile este cea mai importanta sare biochimica pentru starile de epuizare, melancolie, isterie, insomnie nervoasa, indiferenta si oboseala rapida în timpul activitatii intelectuale, astenie musculara. Este remediul de electie al scolarilor si studentilor obositi, mai ales cu 1-2 luni înainte de exaemene importante, care solicita un efort intelectual sustinut, dar si un consum emotional intens. Dar poate fi folosit cu succes de orice adult care prin natura meseriei ajunge în situatii de oboseala si astenie intelectuala.
Aceasta sare Schussler devine extrem de importanta ca tratament adjuvant pentru omul modern, care pierde atât de rapid din propria energie, în urma solicitarilor intense la care este supus. Se poate asocia eficient cu Extract din seminte de Mesteacan - Betula verrucosa semi MG=D1, un gemoterapic tonic al sistemului nervos.

Ferrum phosphoricum D6 sau D12, administrat o data sau de doua ori pe zi, zilnic, 2-3 luni este o sare mineral importanta pentru apararea împotriva infectiilor, în perioada de crestere a copiilor, iar la adulti, la menstruatie, în sarcina si alaptare.

Este o sare indispensabila formarii hemoglobinei, de aceea previne si trateaza toate formele usoare de anemii feriprive. De asemenea, este utila în tratamentul diferitelor tulburari circulatorii, a diferitelor hemoragii periferice (în tratamenul epistaxis-ului sau a sângerarii gingiilor, precum si a tendintei de a face frecvent vânatai si hematoame).

În secretiile nazale, atât de frecvent întâlnite în anotimpul rece, avem mai multe posibilitati de tratament, cu ajutorul remediilor homeopatice din saruri minerale:

  1. în primele stadii ale unei inflamatii, când nu exista secretii, ci numai tumefactie uscata, cu alte cuvinte când copilul are nasul înfundat, dar fara secretii si poate o usoara stare subfebrila - remediul de folosit este Ferrum phosphoricum D6, 3 granule de 3-4 ori pe zi, 2-3 zile
  2. daca au aparut secretiile, dar ele sunt apoase si apoi vâscoase, dar transparente, atunci este indicat remediul Kalium muriaticum D6, 3 granule de 2-3 ori pe zi, câteva zile
  3. daca secretiile au devenit galben purulente, adica inflamatia a avansat spre al treilea stadiu, vom prefera Kalium sulphuricum D6, 3 granule de 2-3 ori pe zi, câteva zile.

Vom prefera Kalium sulphuricum si pentru inflamatiile cronice, indiferent de tipul lor, în special în catarul cronic purulent al mucoaselor bronsice, în congestia faringiana, a nasului si urechilor. Acest remediu faciliteaza îndepartarea si eliminarea secretiilor în catarul cronic si dezintoxicarea, în general.

În situatii de rinita atrofica, evolutie favorizata în foarte mare masura de folosirea picaturilor nazale cu substante vasoconstrictoare (care produc ischemizarea mucoasei) si corticoizi - exista un remediu eficace si anume Natrium sulphuricum D6 sau D10, 3 granule de 2-3 ori pe zi, câteva saptamâni, care uneori poate readuce mirosul pierdut. De asemenea, si Silicea în dilutii mari poate restabili troficitatea normala a mucoasei.
Un remediu special, Manganum sulphuricum D6 sau D10, 3 granule de 2 ori pe zi este o sare cu organotropism pe SNC, diencefal, articulatii si cai respiratorii superioare Este indicat în catarul cronic al cailor respiratorii, la cântareti si oratori, cu tuse seaca si chinuitoare, care îi determina sa-si dreaga în permanenta glasul.

Intoxicatia cronica cu Manganum sulphuricum produce tablouri de boala tip boala Parkinson sau scleroza multipla, de aceea ca sare minerala, poate fi utilizata în terapia acestor forme de afectiuni, adjuvant terapiilor consacrate.

Una dintre cele mai importante probleme ale alimentatiei prezentului este carenta de minerale. Pamântul în care se cultiva alimententele este din ce în ce mai saracit de minerale, ca urmare a îngrasamintelor si fertilizantelor utilizate, care tulbura echilibrul ecologic natural. Alimentele sunt din ce în ce mai prelucrate si preparate si mai lipsite de componte fundamentale, precum minerale si vitamine.
În acest context, preparatele din saruri minerale homeopate se pot dovedi extrem de eficace în multiple situatii clinice.

© Asociatia Romana de Gemoterapie si Homeopatie