Lemna minor - un remediu pentru catar

lemna minor plantextraktLemna minor, lintea de apa sau lentita este o planta acvatica care face parte din familia Lemnacee.

Este un remediu care actioneaza în special asupra aparatului respirator, îndeosebi asupra mucoasei nazale. Actiunea asupra aparatului respirator este cea mai cunoscuta si mai documentata clinic dintre actiunile posibile ale remediului.

Indicatiile clinice cele mai frecvente sunt obstructia nazala persistenta si severa.
Cauzele obstructiei pot fi polipii nazali si edemul cornetelor nazale. Aceasta obstructie se agraveaza la vreme umeda si rece. Dintre simptomele din repertoarul homeopatic Radar, de gradul 2 pentru Lemna minor sunt polipii si agravarea la vremea rece si umeda. Asadar, în multe dintre situatiile în care apar simptome tip vegetatii adenoide inflamate (cu nas înfundat, respirat pe gura, secretii mucopurulente, galbui verzui, care nu amelioreaza obstructia nazala) în special în perioada anotimpului rece (adica de la debutul ploilor de toamna pâna catre primavara), Lemna minor este unul dintre remediile de prima alegere, mai ales daca nu este foarte clar remediul de constitutie al pacientului. Este un remediu deosebit de util la copii care fac episoade frecvente si prelungite de obstructie nazala, cu secretii posterioare, la debutul vremii reci si ploioase de toamna.

Secretiile nazale sunt mucopurulente, abundente si se însotesc de cruste la nivelul narilor. Lemna minor poate fi si un remediu indicat în situatii de ozena. Persoana suferinda poate avea senzatia de miros si gust fetid mai ales dimineata la trezire. Faringele si laringele sunt uscate. Poate apare pierderea gustului. Cel mai frecvent exista o senzatie de uscaciune si usturime a mucoasei nazale, în ciuda existentei secretiilor muco-purulente, eliminate posterior sau anterior. Uneori exista senzatie de durere la nivelul mucoasei nazale, ca o coarda care se extinde de la o nara la cealalta. Alteori, durerea de la nivelul nasului se poate extinde la nivelul urechilor.

lemna minor plantextraktLemna minor este un remediu util pentru rinitele de diverse cauze (alergice, virale, vasomotorii, postmedicamentoase) având urmatorul tablou clinic: obstructie severa nazala agaravata la vreme umeda, secretii mucopurulente. De asemenea, Lemna minor poate fi un remediu pentru bronsite astmatiforme si respiratie dificila, agravata mai ales pe vreme umeda, în special în perioadele ploioase. Persoana prezinta respiratie astmatica greoaie, cu obstructie nazala si dificultati de respiratie, mai ales noaptea, fara a prezenta crize astmatice propriu-zise.

Rezultate foarte bune se obtin în clinica pentru preventia si tratamentul vegetatiilor adenoide, la copii care au tendinta ca la debutul toamnei sa faca obstructii nazale frecvente si repetate. Lemna minor CH5 sau CH7, 3 granule de 2 ori pe zi, 2-3 luni de zile reuseste sa determine o diminuare de volum a polipilor si o disparitie a episoadelor de catar acut inflamator. În prezenta catarului în forma clinica mai sus descrisa, se indica Lemna minor CH30, 3 granule de 3 ori pe zi, 7-10 zile, cu rezultate din cele mai bune.

© Asociatia Romana de Gemoterapie si Homeopatie